MOBILITZACIÓ · Una espelmada popular, nou acte per reiterar el "risc" de l'alta velocitat pel mig de Barcelona, a tocar de la Sagrada Família
DIVENDRES · Els convocants veuen la posada en marxa de la tuneladora com un "sistema de fets consumats"
Antoni Castellà - Deu mil espelmes es van encendre ahir al vespre davant la façana del Naixement de la Sagrada Família, en un nou acte per protestar pel pas de l'AVE pel mig de Barcelona, a tocar del temple, ara que ja és imminent la posada en funcionament de la tuneladora Barcino, que començarà a foradar el túnel del TGV que ha d'unir l'estació de Sants amb la futura estació de la Sagrera.
Centenars de persones es van aplegar a la mobilització que van organitzar la Junta Permanent en Defensa del Patrimoni de Catalunya i la Plataforma AVE pel Litoral. Unes entitats que continuen creient que el recorregut previst per a l'AVE és "un error" i que "un altre traçat és possible", tal com indicava una pancarta situada davant de la Sagrada Família.
El president de la Plataforma AVE pel Litoral, Pere Vallejo, i el president de la Junta Permanent en Defensa del Patrimoni de Catalunya, Josep Espar i Ticó, van reiterar la perillositat del traçat. "El risc zero no existeix amb una tuneladora per carrers de 20 metres d'amplària", van dir. També van recordar que hi ha alternatives "més econòmiques, ràpides de fer i segures, com ara pel Vallès, pel litoral (Estació de França) o el carrer d'Aragó, per no posar en perill símbols ciutadans com la Sagrada Família i la Pedrera, a més d'uns 18.000 habitatges de l'Eixample".
Divendres que ve està previst que el ministre de Foment, José Blanco, vingui a Barcelona per assistir a la posada en marxa de la tuneladora, que fa 100 metres de llarg i pesa 2.300 tones. Pere Vallejo considera que l'administració fa així "un sistema de fets consumats per pressionar els jutges, que són els que han de dir el què. Haurien d'haver esperat, però, malgrat tot, nosaltres no ens rendim".
Durant l'acte d'ahir l'escolania de la Sagrada Família va interpretar diverses cançons i es van encendre unes espelmes que formaven les sigles internacionals de petició de socors, SOS. Roser Maragall, néta de Joan Maragall, va recitar uns versos de l'insigne poeta. I també es va fer un minut de silenci en record de les víctimes del doble crim del bar Joan, que tenia davant unes tanques de les obres, que deixaven un pas estret, i d'una senyora del Clot que va morir dos dies després de ser atropellada per un camió que portava ciment a les obres de l'AVE.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada