25 d’abril del 2023

Llibres que hem llegit: control de l'opinió pública en el nazisme. Amb breu cronologia dels fets entre la fi de la Primera Guerra Mundial i l'inici de la Segona, a Alemania.

 

 Ara, al 2023, vivim un moment amb fort control de l'opinió pública, no sols la publicada, sinó ràdio, televisió, infiltrats a les xarxes, cal estar alerta. Cuca de Llum)

 

Els llibres expliquen l'ambient de l'Alemania d'entreguerres en que va crèixer Stefan Zweig, Joachim Fest, Sebastian Haffner - autors de tres llibres que recomanem -, així com el recentment traspassat Papa Benet XVI, i Joan Pau II.

 

 

LLIBRES QUE M'HAN IL·LUSTRAT SOBRE EL CONTROL DE L'OPINIÓ PÚBLICA  PER  PART  DE  L'ESTAT AL NAZISME, I QUE RECOMANO:


Llibre meravellós que ha encantat a tothom que el llegeix. Stefan Zweig, vienès carregat de cultura fins a nivells inimaginables, escriptor d'enorme èxit, ha hagut de marxar d'Autria per l' "Anexió"  de Hitler, ell és jueu. Explica els temps i cultura de l'Imperi Austro-Hungar des de 1875, la gènesi de la Primera Guerra Mundial, i de la Segona, ja exiliat a Anglaterra.  Tots els llibres de Zweig son fàcils de llegir, era un gran escriptor. És un llibre tan important que en podem ja dir que és un clàssic. Editat en català i en castellà.
"El món d'ahir. Memòries d'un europeu"  Stephan Zweig. Ed. Quaderns Crema. Barcelona. 2001. (531 pàg).




Un mestre i funcionari de l'Estat alemán es nega a fer·se del partit nazi per les seves conviccions catòliques. Aixó li costa la plaça, doncs el prejubilan. Història de com la seva família van lograr sobreviure la 2a Guerra Mundial des de la seva casa a Berlín. Joachim Fest escriu els seus recods d'infantesa. Es un testimoni històric, publicat després de la mort de l'autor. La brutalitat, les mentides nazis, les "neteges" dins del partit, els assassinats... el silenci de tants, però també les ajudes no demanades dels veïns avisant al pare d'un registre domiciliari inminent, de les xarxes de resistència... En català.
"Jo no"Joachim Fest. Columna Edicions. Barcelona. 2007. (348 pàg). Aquest llibre ha tingut una segona edició, ja ho crec que la mereix.



Aquest investigador francès del CNRS ha estudiat les pautes que va seguir Hitler i el seu partit per a seduïr l'alta societat alemana. Era una part important pel control total del pais, a més a més de la premsa, la ràdio, els assassinats dels opositors a txeques, i/o envio a camps de concentració. Expulsen els jueus del país per quedar·se els seus bens (s'els queden els del partit es clar), o els envien als camps... És interesant el mètode dels nazis d'anar fent fer proves i examinar el grau d'anestèsia de la societat alemana abans de donar cada pas endavant. Per exemple abans d'assassinar els opositors dins del propi partit (la Nit dels Ganivets Llargs), i abans de cada pas en l'horrorós destí dels jueus, un dia a recordar va ser la Nit dels Vidres Trencats. Com no hi va haver una oposició significativa, vàren seguir... Texte fàcil de llegir, ha estat molt ben apreciat pels lectors. En castellà.
"El pecado de los dioses. La alta sociedad y el nazismo". Fabrice d'Almeida. Ed Taurus. Madrid. 2008. (463 pag.)



Para mí éste ha sido otro libro capital para entender el régimen de Hitler en su tiempo. Es significativo que se publicara póstumo en el 2000, aunque fue escrito en 1939. La segunda mitad del libro expone precisamente lo sucedido desde enero 1933, los primeros meses desde que Hitler accedió a la Cancillería. Escrito con elegancia, se lee fácilmente, dando detalles de primera mano de la instalación del nacionalsocialismo en Alemania. Todo lo que pasó no tiene explicación racional, sucedió dentro de cierto misterio; este libro ayuda mucho a captar los rasgos principales. Lo recomiendo vivamente.

"Historia de un alemán. Memorias 1914 - 1933 Sebastian Haffner. Ed. Destino. Colección Áncora y Delfín, n.939Barcelona. 2001. (312 pag.)
 
 
 
 
V
ictor Klemperer, "Quiero dar testimonio hasta el final. Diarios 1933-1941
". Galaxia Gutenberg/ Círculo de Lectores.
 
El filólogo que estudió in situ cómo infiltraron el nazismo mediante manipulación del lenguaje. En fin, las mismas tècnicas que se siguen usando hoy.
 
 
 
TAMBÉ SUGGERIM:

>>  Llibres: "Contra el feixisme": Umberto Eco ho tenia clar



Otros libros que hemos leído de este período histórico:

> "Conversaciones con Albert Speer. Preguntas sin respuesta"  Joachim Fest.  Ed. Destino. Colección Imago Mundi, n.135. Barcelona. 2008. (230 pag.)

> "Alemania: Jekyll y Hide. 1939, el nazismo visto desde dentro" Sebastian Haffner. Ed. Destino. Colección Imago Mundi. n.70. Barcelona. 2005. (234 pag.)





CRONOLOGÍA BREVE, DE LA PRIMERA A LA SEGUNDA GUERRA MUNDIAL EN ALEMANIA:


 
1914-1918   Primera Guerra Mundial. 
Grave inestabilidad política y gran pobreza en Alemania en la década siguiente. Alemania debe pagar grandes compensaciones de guerra impuestas por los vencedores de la 1a Guerra Mundial.


1920, Asesinato del ministro Erzberger por elementos antisionistas.
 
1922, JUNIO  Asesinato del ministro alemán de Asuntos Exteriores, Walter Rathenau.

1923, 8 y 9 NOVIEMBRE.  Hitler intenta tomar el poder en Munich, Baviera, en el "Putsch" de la Cervecería, con 600 SA (organización paramilitar del Partido Nazi conocida también como los "camisas pardas").  Fracasa, es condenado a 5 años de prisión, una pena moderada, pero sólo pasa 9 meses.

1932, ABRIL.  Hindenburg es reelegido Presidente de Alemania. Von Papen es el Canciller.

1933, Ascenso de  Adolf Hitler al poder:

1933, 30 DE ENERO: El Presidente alemán Paul Hindenburg nombra Canciller a Hitler.

1933, 27 DE FEBRERO:  Es incendiado el edificio del Reichstag, sede del Parlamento. Hitler consolida los poderes de emergencia y suspende los derechos fundamentales. Alemania deja de ser un Estado constitucional en la práctica. Se desata el terror y se arrestan miles de opositores políticos.

1933, 5 MARZO: Nuevas elecciones para el Reichstag. Los nazis solo obtienen el 44%

1933, 8 MARZO: Golpe de estado, es derrocado el gobierno bávaro por las SA, toman el poder los nazis. Pasividad de los dirigentes (policía, división del ejército estacionada en Baviera,...) El motivo era el miedo desde el incendio del Reichstag. 

1933, 11 MARZO:  Arrestan a 60 judíos influyentes sin ningún motivo. Un jurista judío, el Dr. Siegel, protestó en contra de los arrestos y habló con dureza de Hitler. En represalia, al dia siguiente lo arrastraron por la ciudad con un cartel colgado al cuello con las palabras de sus "injurias", esta vez aplicadas a él mismo.

1934, 30 JUNIO: La llamada  Noche de los Cuchillos Largos. Hitler manda asesinar a los opositores de su propio partido. 
 
1938, 9 NOVIEMBRE: La llamada Noche de los Cristales Rotos ('Kristallnacht')


1939, 1 SEPTIEMBRE: Inicio de la 2a Guerra Mundial con la invasión de Polonia.


(L'entrada ha rebut 411 visites)
 
 
__