16 de març del 2012

Un exeurodiputat independentista gal·lès reclama una "solució europea" per evitar que els catalans "paguin sols pels problemes de la resta d'Espanya"L'exdiputat i professor de Harvard Adam Price diu que Catalunya té "la font secreta de l'èxit econòmic" però té "una mà lligada a l'esquena"
L'exdiputat de Westminster i exeuroparlamentari Adam Price, del partit independentista gal·lès Plaid Cymru  
L'exdiputat de Westminster i exeuroparlamentari Adam Price, del partit independentista gal·lès Plaid Cymru
 
L'exdiputat i exeuroparlamentari, Adam Price, del partit independentista gal·lès Plaid Cymru, aposta perquè hi hagi una "solució europea comuna" per a les regions més pobres com Andalusia, en comptes de deixar que "Catalunya pagui tota sola pels problemes de la resta d'Espanya". Price, un convençut que els Estats petits són més competitius, assegura que Catalunya té "la font secreta de l'èxit econòmic", ja que és un país petit i compacte amb una gran capital europea.  

L'independentista gal·lès, però, lamenta que el país té "una mà lligada a l'esquena" i no pot explotar tot el seu potencial econòmic perquè no és independent i no rep suficients inversions en infraestructures. "Els Estats petits són àgils, dinàmics, saben afrontar els temps difícils i són capaços d'aprendre dels seus errors". Els grans, en canvi, "acostumen" a entrebancar-se dos cops amb la mateixa pedra, assegura. 

Adam Price, professor a la universitat de Harvard, als Estats Units, sosté que, si analitzem els darrers 30 anys de l'economia mundial, veiem que "als Estats petits els va bé perquè són dinàmics". Com a exemples, posa els països escandinaus i Luxemburg, que va saber reinventar-se després de patir dues guerres mundials. A més, argumenta, actualment "els estats bàltics estan liderant el creixement econòmic perquè són petits i independents".

Per contra Irlanda va haver de ser rescatada a causa de la crisi econòmica. Tot i això, Price destaca que l'abans anomenat 'tigre celta' va viure "trenta anys de gran creixement" i que ha aconseguit augmentar "àmpliament" les exportacions en els darrers mesos.

Una Europa "forta" amb Estats petits i diversos

Una Europa que potenciï una de les seves grans virtuts, "la diversitat cultural i de llengües", gràcies a nous Estats sorgits de petites nacions com Escòcia, Gal·les, Catalunya o el País Basc. Aquesta és, per a Price, la situació ideal per a una Europa pròspera. En aquest marc, l'acadèmic veu de bon ull que els estats europeus més rics ajudin els més pobres, però evitant situacions com la de Catalunya, que contribueix "contínuament" amb els seus recursos les regions més pobres de l'estat espanyol. I és que els problemes econòmics de zones com Gal·les o Europa de l'Est són "problemes de tota Europa".

Price considera que el dèficit fiscal no només suposa un desavantatge per a Catalunya, sinó que tampoc solucionen els problemes del sud d'Espanya. L'independentista gal·lès creu que un subsidi europeu a les regions més desafavorides és només part de la solució. "Només donar diners des de Madrid cap a Andalusia, de manera contínua, això no solucionarà els problemes d'Andalusia. Cal trobar solucions locals, emprenedoria i innovació locals, i fer servir els diners d'una manera més intel·ligent en comptes de veure'ls com un subsidi que sempre és allà i que per tant fa que no ens preocupem més pel problema".

"Competició europea" per la independència
Adam Price assegura que hi ha "una competició europea" per veure quin país petit aconsegueix abans la independència. En aquest sentit, Escòcia, que planteja un referèndum independentista per al 2014, és el que per ara està millor posicionat. "Tan aviat com el primer ho aconsegueixi, això suposarà un precedent legal, i a més inspirarà altres pobles" com Catalunya o Gal·les, assegura. "Si fem això, Europa guanya, i si Europa es fa més gran des de dins, això ens fa més forts". Price és aquests dies a Catalunya convidat pel Cercle d'Estudis Sobiranistes i aquest divendres farà una conferència a l'aula magna de la Casa de Cultura de Girona a partir de dos quarts de vuit del vespre. L'acte el presentarà el diputat de Solidaritat Toni Strubell i el president de Sobirania i Justícia Quim Torra.
http://www.ara.cat/politica/Adam_price-independencia-reclama-solucio_europea_0_664733607.html