2 d’octubre del 2014

Suspensió de la consulta del 9N. Ressó internacional (2) Los Angeles Times, La Presse, Harvard Political Review: Let the Catalans vote


Los Angeles Times:    "Deixeu que els catalans votin"

Can Spain and Catalonia's marriage be saved? Let the Catalans vote

                                  Portada  de  Los  Angeles  Times 


 'Deixeu votar els catalans'. Així titula 'Los Angeles Times' una columna de l'articulista William Cole, per a qui la intransigència de l'estat espanyol només impedeix que es trobi una solució al cas català. "El matrimoni centenari dels catalans amb els espanyols, que mai ha estat feliç, té problemes des de fa temps", assegura Cole, un professor d'humanitats resident a Catalunya, per a qui "els successius governs espanyols no han estat capaços d'evitar les llargues tensions nacionalistes. "La majoria dels espanyols veuen les concessions a Catalunya com un signe de capitulació, mentre que els catalans veuen la manca de concessions com un rebuig al compromís", afegeix el professor nord-americà.

En aquesta línia, Ali Hakim del 'Harvard Political Review' considera que el moviment independentista "està arribant al seu punt d'ebullició" i que "l'èxit de l'Onze de Setembre d'aquest any "deixa com a mínim una cosa clara: no es pot seguir tapant la caixa de Pandora de les queixes socioeconòmiques que els catalans fa dècades que expressen". Hakim considera que la voluntat emancipadora de Catalunya va més enllà de "les nocions romàntiques del separatisme" i les arrels històriques de la cultura catalana, perquè al darrere hi ha "una sèrie d'incompatibilitats econòmiques concretes i legítimes" amb l'estat espanyol, explica referint-se als intents del govern de Mas d'aconseguir un pacte fiscal amb Madrid.

D'altra banda, William Cole diferencia el procés català de l'escocès, ja que "la votació escocesa comptava amb el suport del govern britànic, però Madrid està lluitant vigorosament contra el referèndum no vinculant, que qualifica d'il·legal". El professor recorda que "Catalunya és molt més gran (16% dels espanyols hi viuen), està molt industrialitzada i és desproporcionadament productiva", mentre que Escòcia només suposa el 8,4% de la població britànica i aporta el 9,5% del PIB britànic. Malgrat això, "el sistema polític britànic acull totalment els escocesos" i ha tingut primers ministres originaris d'Escòcia, a diferència del que passa amb Catalunya dins de l'estat espanyol.

http://www.ara.cat/politica/Los_Angeles_Times-proces_sobiranista_0_1222677876.html


  ______________

La Presse, Canadá:

'La presse' del Canadà: "Deixeu votar als catalans" 

 Vilaweb: 'Deixeu votar els catalans', a La Presse

Al diari quebequès La Presse, hi ha un article signat pel periodista André Pratte, titulat 'Deixeu votar els catalans'. Hi diu: 'Vist des del Canadà, és difícil de concebre que Madrid provi d'impedir als catalans d'expressar-se sobre la qüestió [de la independència]'. Relata els passos fets pel govern espanyol i pel Tribunal Constitucional per suspendre la consulta i afegeix: 'És probable que el Tribunal Constitucional s'avingui als arguments de Rajoy. El 2010, el tribunal va invalidar nombrosos article de l'estatut d'autonomia de Catalunya després de quatre anys de deliberacions.'

En aquest sentit, Pratte fa la següent reflexió: 'Madrid compta amb els tribunals per frenar les aspiracions autonomistes dels catalans. L'estratègia probablement té l'efecte contrari: la sentència del 2010 va alimentar la flama independentista'.

I acaba: 'Madrid sap que si un dia, la població catalana parla clarament a favor de la independència, la resta d'Espanya no podrà ignorar-ho. I, digui el que digiu el Tribunal Constitucional, tard o d'hora, aquest dia arribarà.'

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/_la_presse_del_canada_deixeu_votar_als_catalans_103522.php

Vilaweb:  http://www.vilaweb.cat/noticia/4213408/20141003/presse-digui-digui-tc-tard-dhora-catalans-parlaran.html

__________________ 

Harvard Political Review: 


Harvard: "Els catalans han de poder decidir el seu destí"

 

Vilaweb: D'una altra banda, la Harvard Political Review, la revista sobre política dels estudiants de la prestigiosa universitat nord-americana, ha publicat un contundent article titulat 'Catalonia in contention' (Catalunya en disputa) escrit per Ali Hakim. Aquí es pot llegir sencer en anglès. L'article se centra sobretot en els aspectes econòmics, però avisa que no són els únics. N'hi ha d'altres, 'com la llarga història de la regió com a entitat sobirana, la seva llengua pròpia, parlada juntament amb el castellà per una gran majoria de la població, i la seva cultura única que per exemple denuncia 'per 'inhumanes les conegudes 'corrides' de toro de la cultura espanyola'.

 

En un post apart, podeu llegir l'article sencer comentat per Vilaweb:

"Com Espanya parasita Catalunya, a la Harvard Political Review"

_ _ _ 

 

   La revista de la universitat americana més prestigiosa reconeix la sobirania de Catalunya


Xavier Lladó -1.10.2014
El Singular Digital: La revista de la universitat de Harvard, una de les institucions acadèmiques més prestigioses al món, assegura que els catalans han de poder decidir el seu destí. Ho fa en una ressenya política amb el títol "Catalunya en discurssió". "Tan si prefereixen quedar-se com anar-se'n, els catalans almenys han de poder triar el seu destí", assenyala la revista.


"El principi fundacional de la democràcia liberal és el dret dels ciutadans d'abandonar un govern que falla en servir els seus interessos i de construir-ne un altre més efectiu", sosté, i afegeix que "no hi ha gaires millors exemples contemporanis d'aquesta situació de relació econòmica, entre Catalunya i el govern espanyol". 

Per la revista, "les riuades de catalans que van ocupar els carrers de Barcelona l'11 de setembre no hi eren per a l'espectacle" i avisa: "cada cop és més clar que aquest moviment independentista que s'ha forjat durant molt de temps al nord-est d'Espanya està assolint el punt d'ebullició". "En els darrers mesos", a més, "els líders dels partits proconsulta han demostrat unitat, determinació, i fortalesa per la causa". 

La revista para atenció en els arguments econòmics que indiquen que la independència seria beneficiosa per a Catalunya. "Si Catalunya esdevingués sobirana", explica, "el producte intern brut de la regió, '$314 billion' (en la terminologia nord-americana), la situaria en la trentaquatrena economia mundial, amb un PIB superior a Portugal, Hong Kong o Egipte, per posar alguns exemples. El seu PIB per càpita ('$35,000') és major que el Corea del Sud, Israel o Itàlia. Per tant, és probable que a una Catalunya independent li aniria millor que a molts altres països, en l'escenari econòmic mundial".

Harvard exposa que, així com Catalunya contribueix en un 20% al PIB espanyol, Madrid només ho fa amb un 11%". I explica que "el govern central distribueix el pressupost sense tenir en compte les exportacions de Catalunya, que es basen -en gran mesura- en les empreses petites i mitjanes. "La resta de l'economia espanyola", continua, "excloent-ne el sector agrícola, tendeix a dependre de grans empreses amb forts llaços amb l'Estat. Això fa que els líders de negocis a Barcelona diguin que gran part de les decisions de despesa de Madrid són més per motius polítics que econòmics", i posa un exemple, el rescat de Bankia, "una entitat formada a través d'una fusió afavorida per l'Estat 41 mil milions d'euros". 
http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/10/harvard_els_catalans_han_de_poder_decidir_el_seu_desti_103491.php