27 de març del 2015

El Govern obligarà els bancs a registrar les seves vivendes buides



Serà el pas previ per poder aplicar la taxa pels pisos desocupats

Les entitats perdran les cases que no tinguin cèdula d'habitabilitat

 

 

Dimecres, 25 de març del 2015- El Govern de la Generalitat va aprovar ahir un decret llei mitjançant el qual s'obligarà les entitats financeres -tant bancs com fons d'inversió propietaris de carteres de crèdits hipotecaris- a registrar les vivendes buides que tenen a Catalunya -no només als 72 municipis en què hi ha demanda acreditada i ha servit de base per establir l'impost sobre pisos buits- com a pas previ per poder aplicar la llei que gravarà les vivendes no ocupades del sector financer, que encara està en tràmit parlamentari.
 
La mala qualitat de la informació que han proporcionat les entitats financeres a la Generalitat sobre el parc de vivendes buides a Catalunya ha originat l'adopció de noves mesures per poder comptar amb les dades precises, va reconèixer ahir el secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala. Les entitats financeres tindran tres mesos per comunicar el nombre de vivendes que tenen com a conseqüència d'execució hipotecària o de dació en pagament, així com també les vivendes que estiguin ocupades i la persona que les ocupi no tingui registre oficial de propietat. De fet, tindrà l'obligació d'inscriure'l al registre. No fer-ho serà considerat com una falta greu que tindrà una sanció econòmica. El registre s'estén als 947 municipis de Catalunya i no només als 72 amb demanda acreditada.

DRET DE TEMPTEIG / El decret inclou el dret de tempteig i retracte per a la Generalitat en els casos en què les entitats financeres portin a terme execucions hipotecàries. En aquesta situació, la Generalitat es proposa comprar la vivenda abans que aquesta sigui venuda a un fons d'inversió. La Generalitat reconeix que els recursos disponibles són limitats, tot i que podrà comptar amb sis milions d'euros extraordinaris en el pressupost d'aquest any. Però recorda que l'Ajuntament de Barcelona disposa d'una partida de 24 milions per a operacions d'aquest tipus. El decret permet que les administracions locals i les entitats del tercer sector puguin exercir també aquest dret.

El decret, que pot patir modificacions en el tràmit parlamentari, obligarà les entitats financeres a aconseguir la cèdula d'habitabilitat dels pisos que quedin buits per execució hipotecària o dació en pagament. Disposaran de sis mesos per realitzar les obres de rehabilitació que siguin oportunes. En cas contrari, seran penalitzades amb una multa d'entre 3.000 i 90.000 euros, en funció de l'import de les obres que s'hagin de portar a terme. Aquestes vivendes seran expropiades per un període de fins a 10 anys.

L'objectiu, segons va explicar Carles Sala, és evitar l'exclusió social residencial. No obstant, van un pas més enllà de les actuacions realitzades fins ara, que inclouen l'aportació d'ajudes a famílies perquè no perdessin la seva vivenda. El Govern realitzarà gairebé 41.000 actuacions el 2015, amb una aportació superior als 61 milions d'euros utilitzats el 2014.