27 de març del 2015

Els canals 3/24 i el Super3/C33, tapats i esborrats a les illes Balears

Des del 31 març 2015 ja no es pot veure a les Illes ni el 3:24 ni el 33.
Com diuen hi ha sol·lucions, el que no hi ha és voluntat política  del PP del Sr. Bauzà d'aplicar·les


La notícia a la TV3:  http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-migdia/324-i-canal-33-deixa-demetre-avui-a-les-illes/video/5494458/#.VRq2ie_PA6k.facebook
L'arribada de la 4G obliga a reformular els canals de la TDT i els múltiplex

 
Andreu Manresa, Palma - 27 MAR 2015  

No hi ha res a fer. Les emissions dels canals 3/24, d'informació continuada, i el cultural i jove divers Super3/C33, quedaran tapades i esborrades a pantalles de les illes Balears. La reforma de les freqüències i els serveis de telefonia 4G a la xarxa dels anomenats múltiplex per a la TDT fa fora aquestes dues estacions, que tenien el seu nucli de públic i sentit de servei, no sols per emetre en català. L'apagada per la "reordenació de l'espai radioelèctric" serà el dia 1 d'abril, tot i que hi ha zones de les illes on ja han fugit les imatges perquè s'han sintonitzat de bell nou les antenes col·lectives o els aparells domèstics.

A les Balears, en el ventall de les televisions fetes en català, no es veu com abans el Canal 9 –que existia i es tancà al País Valencià– i fa tres anys el PP liquidà –per raons econòmiques, digueren– la ràdio i la televisió de Mallorca, Ona i M, que emetien únicament en català amb un format periodístic prou distint a l'oficial balear, IB3 d'ara.
 
El canal mare de la Corporació, TV3, sí que continua a l’espai balear tot i que, eixalat, sense pel·lícules, sèries i retransmissions esportives que tenen drets, com són el futbol, la fórmula 1 o el bàsquet. L’autonòmica de les Balears, IB3 –gestionada en exclusiva per la majoria del PP sense contrapès–, emet pel·lícules en castellà i part dels espais informatius en català col·loquial (salat) al temps i els esports, i la major part de la franja que és destinada a qüestions rurals, gastronòmiques i de divertiment o reportatges populars.

No hi ha alternativa ni solució tècnica per a les bandes, múltiplex i canals. No és una mesura de retallada de la pluralitat, afirma el Govern balear de José Ramón Bauzá, del PP. La portaveu, la consellera Núria Riera, ha negat contingut "polític" i ha recordat que TV3 “continuarà veient-se a les Illes”. El 3/24 i el Super3/C33, diu el Govern, es deixen de veure "perquè tecnològicament no hi ha cap altra opció". La consellera ha convidat els altres partits a "veure si tenien alguna solució per oferir" per intentar llevar ferro a la retallada a l’oferta.
http://cat.elpais.com/cat/2015/03/27/catalunya/1427481219_274853.html


Altres diaris:  Vilaweb  El govern de Bauzá anuncia la desaparició del 33 i el 3/24 a les Illes

Notícia relacionada publicada a la Cuca de Llum:
>>  El TS anula el cese de las emisiones de TV3 en la Comunitat Valenciana
Bauzá apaga el 3/24 i el 33 a les Illes,  31.03.2015

Des d'avui ja no es poden veure aquests dos canals · El govern no hi ha aportat cap solució tècnic - Dimarts  31.03.2015  

Des d'avui ja no es poden veure a les Illes Balears ni el 3/24 ni el 33-Súper 3. El govern diu que no ha pogut fer res per a mantenir les emissions d'aquests dos canals de Televisió de Catalunya, arran de la reordenació de la televisió digital terrestre a l'estat espanyol. Des d'ara, doncs, els únics canals en català que s'hi poden veure són el TV3CAT (que no és l'emissió convencional de TV3) i IB3. L'Obra Cultural Balear ha denunciat que el govern ha fet desaparèixer aquestes emissions amb voluntat política

Arran de la reordenació dels canals de la TDT, que es va anunciar ja fa mig any, les televisions deixen de tenir un espai en els múltiplexs i el cedeixen als serveis de telefonia mòbil de quarta generació. A les Illes Balears, el múltiplex afectat era el que utilitzaven IB3 i IB3 HD. El govern va decidir de moure aquests dos canals al múltiplex que ocupaven TV3CAT, el 33 i el 3/24; un múltiplex que va cedir el Ministeri d'Indústria espanyol quan era dirigit per José Montilla.

Arran d'aquest moviment, el 33 i el 3/24 es van canviar de lloc, justament cap al múltiplex que ara quedarà anul·lat per a les emissions de TDT. En canvi, TV3CAT es manté on era i es podrà continuar veient.

Divendres el govern balear va confirmar que no faria cap pas per permetre tècnicament la continuïtat de les emissions dels canals de Televisió de Catalunya. De fet, l'Obra Cultural Balear fa gairebé mig any que ja va presentar una proposta de solució tècnica, i fins ara no n'ha rebut cap resposta.

La proposta de l'OCB consisteix a mantenir els canals 33 i 3/24 allà on són ara i fer passar l'emissió d'IB3 i d'IB3 HD pels múltiplexs insulars, que depenen del Consell de Mallorca, el Consell de Menorca i un tercer compartit pel Consell d'Eivissa i el Consell de Formentera. Com que en aquests múltiplexs dels consells insulars sí que hi ha lloc, l'entitat proposa que s'hi emeti IB3. Amb això no únicament es podria mantenir la qualitat de l'emissió, sinó també fer desconnexions territorials.

L'OCB ha convocat una manifestació de protesta dijous a les dotze del migdia davant el Consolat de Mar.
http://www.vilaweb.cat/noticia/4238295/20150331/bauza-apaga-324-33-illes.html