24 de setembre del 2015

Després del 27S els problemes europeus actuals ens perjudicaran o ens afavoriran?

Ni que no es pugui dir blat que no sigui al sac i encara ben lligat, deixeu-me partir de la base de que aquest diumenge l'independentisme guanyarà al parlament català prous escons com per posar fil a l'agulla i engegar el full de ruta que hi ha preparat. L'èxit indiscutible de la Via Lliure a la Meridiana i el seu ressò a l'estranger inciten a un clar optimisme. Però hem de tenir clar que fins i tot llavors -o potser precisament llavors- el poble haurà d'estar més que mai al costat de la gent que hagi elegit, i que tothom ha d'estar preparat per contrarrestar qualsevol animalada que encara es puguin empescar a Madrid. Però això ja fa temps que és més clar que l'aigua.
 ...
 
Se sap des de fa mesos que molts governs europeus estan (naturalment "off-the-record") molt enfadats amb Madrid (o almenys molt amoïnats) i no comprenen la immobilitat i la posició totalment negativa del govern espanyol a voler negociar amb Catalunya, un sentiment que encara ha crescut amb la comparació que s'ha pogut fer amb el capteniment britànic envers Escòcia.
...
 
Allò que no voldrà la política europea será arrosegar temps i temps un problema no solucionat, dins del seu territori. La meva modesta opinió és que el pragmatisme inclinarà la balança cap a la solució que menys perjudiqui els interessos dels estats membres, i la que en conjunt presenti més avantatges per la Unió. I en aquest cas crec que els catalans tenim els millors trumfos a les mans. No oblidem que Espanya està endeutada amb la UE i que els catalans ens negarem a pagar cap part proporcional si Espanya fa el repatani. Aquest és un dels diversos factors que potser faran moure Europa una mica més de pressa cap a la solució de la "ampliació interna" que molts consideren la millor, o fins i tot l'única manera de dur aquest conflicte a bon fi per tots plegats. Dient-ho d'una manera més estripada: Europa dirà a Espanya: "Us ho heu buscat vosaltres. Ara no ens vingueu amb ploramiques", la UE negociarà amb Catalunya ell que s'hagi de negociar i girarà full per dedicar-se als problemes més greus, però amb Catalunya dins de la cleda.
...

El treball de la Generalitat explicant a fora el com i el perquè del procés nacional comença a donar fruits. Extraoficialment hi ha cada vegada més comprensió per Catalunya, i la volta al món de les imatges de la darrera Diada han tornat a refermar el que vol el nostre poble. Em puc imaginar perfectament que tots els països que han tractat oficialment el cas català als seus Parlaments o altres instàncies governamentals, serien els primers a reconéixer la República de Catalunya: Dinamarca, Irlanda, els països bàltics, i potser fins i tot Uruguai i Paraguai. Altres països petits i mitjans de gran nivell democràtic, una vegada altres haguessin fet el primer pas, crec que s'hi afegirien: els escandinaus, Croàcia i Eslovènia, etc. Els grans països europeus seríen potser els darrers a fer-ho, primer els més pragmátics, Alemanya, Gran Bretanya i Polònia; més tard els que tenen cua de palla com Itàlia i França. Malgrat totes les barreres que Madrid volgués oposar-hi el degotall seria imparable.
 ....
 
En resum, analitzant la possible reacció europea després de les eleccions i de la declaració solemne que faci el nou Parlament, tornem a la conclusió de sempre: TOT DEPÈN DE NOSALTRES.
 
I com que escric aquestes línies bastants dies abans , no vull oblidar-me pas de la possibilitat que, quan surtin al MD, des de Madrid ja hagin començat a abocar la brossa de les seves calúmnies sobre els nostres polítics capdavanters. Ja sabeu: més corrupció, més comptes a Suïssa,...  No ens en creiem ni una! D'un Estat que manipula com vol els òrgans judicials, que fa ús de la mentida i de la tergiversació sempre que pot, qui seria tan babau de fer-ne cas? Jo no, i vostè tampoc, oi?