21 d’abril del 2018

"Comtes, els origens de Catalunya", Minisèrie històrica de TV3 en quatre capítols.


El comte Guifre el Pelós, caracteritzat en aquesta sèrie.

La sèrie "Comtes, l'origen de Catalunya" ofereix l'ocasió
L'ocasió de conèixer l'origen de Catalunya a través d'aquesta sèrie de Carles Porta i Albert Sánchez Piñol.



Guifré Borrell

Sunyer I

La web oficial de la sèrie a on podeu  veure els quatre capítols, cada un de mitja hora, és:    
http://www.comtes.cat/#capitols



Una nova sèrie històrica a La Xarxa
Aquesta producció forma part de la línia de sèries de contingut històric impulsades per La Xarxa des de fa tres anys . ‘Comtes‘ s’afegeix a la sèrie documental de 10 capítols Somiar un país, construir un somni sobre el llegat de la Mancomunitat de Catalunya i 1714, la Guerra a comarques, també documental i de 10 capítols, que ressegueix la Guerra de Successió en diferents escenaris del país, més enllà de Barcelona.



 Els comtats catalans al segle IX. Captura de pantalla de la sèrie.


Comtes 1. Els inicis dels inicis, amb Guifré el Pelós (873-898)

Comtes 2.  O Comte o res, amb  Guifré Borrell  (+914)
Comtes 3.  Triomf i tragèdia, amb  Sunyer I  (+950)
Comtes 4.  Derrota i llibertat amb Borrell II  (+992)


(Per la TV s'han emés al canal d'ElPuntAvui)


Per saber-ne més:
En aquesta blog tenim una entrada amb llibres de divulgació històrica recomanats d'aquest període: 

>>  Llibres: història de Catalunya al voltant de l'any 1000. Els inicis de l'Estat-nació v.4  

D'entre els llibres recomanats per aquest article destaquem:

Aquest llibre exposa precisament el període de tres dels quatre capítols que s'han emés. L'autor, Ramon d'Abadal, és un gran especialista d'aquest període que anomenen "carolingi", perquè els comtes eren  funcionaris anometats pel rei dels francs amb capital a Aquisgrà, el més famós  dels quals va ser Carlemagny - Carolus en llatí. Trobareu més dades del llibre en el link d'aqui sobre.


 En aquest volum trobareu informació del comte Borrell II  -a vegades en diuen també Ramon Borrell- protagonista del quart episodi de la sèrie (de la pàg. 2 a la 14).   Era comte de Barcelona, Girona, d'Ausona i l'Urgell.
Borrell II (992-1017) va patir el saqueix de Barcelona per les tropes d'al-Mansur l'any 985, sense rebre l'ajuda demanada al rei franc i al Papa.
Per tant, quan tres anys més tard va ser requerit per carta per un nou  rei franc amb l'objectiu de fer  renovació de la fidelitat... el comte Borrell no la va contestar mai. D'aquí ve que l'any 988 es consideri l'any de l'inici de la futura Catalunya, si voleu, és una mica convencional però va bé tenir fites per fixar idees. De fet tot es va anar desenvolupant d'una manera contínua. Dit això, de fet, a la pràctica, des de la segona meitat del segle X els comtes governaven amb plena sobirania, els lligams es van anar desfent de mica en mica.


Petita monografia, donc el volum és de mida A5, d'unes 70 pàgines que es llegeixen en un parell d'hores. Exposa una situació general del comtats aleshores, de la seva relació amb Córdova en aquell moment i èpoques precedents. Exposa exemples trobats als documents del trasbals enorme que va soposar el saqueix de la ciutat pels ciutadans.
Trobareu més dades del llibre en el link d'aqui sobre.