19 de març del 2018

Un miler de persones participen al debat amb Puigdemont sobre l'autodeterminació



 L'organització assegura que va contactar amb el govern espanyol, que va declinar la invitació al debat


Redacció 19 Mar 2018 
El president Carles Puigdemont ha participat en un col·loqui al festival internacional sobre Drets Humans de Ginebra. Més de 900 persones han seguit l'acte en directe. 

L'organització del certamen assegurava que la seva presència ha generat interès mediàtic i justificava la invitació per afavorir el diàleg sobre la situació política a Catalunya.

Alcoberro, Bonet i Gabriel

L'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, que s'ha establert a la ciutat, també era a l'acte, així com l'exdiputada cupaire Mireia Vehí, Txell Bonet, companya de Jordi Cuixart; Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro; o el cantant Pau Llonch.

El col·loqui ha començat després del passi del documental "Catalunya: Espanya a punt d'una crisi de nervis" sobre el referèndum de l'1-O. (clicar a l'enllaç de la notícia per veure'l)

La roda de premsa de Puigdemont

En la roda de premsa posterior al debat que s'ha fet a la ciutat suïssa, Puigdemont ha sentenciat que cal comptar amb els mediadors internacionals "de bona fe" que posin el seu coneixement al servei d'un "diàleg" per intentar trobar solucions al conflicte entre Catalunya i Espanya: "Totes les possibilitats serien benvingudes i ben rebudes", ha afirmat.

D'altra banda, i pel que fa a una possible nova moció de confiança, el líder de JxCat s'ha limitat a dir que no és cap "dramatisme" i que és una bona eina per saber si es continua comptant o no amb la majoria parlamentària que ha fet confiança a un programa de Govern.

Encara sobre les negociacions, Puigdemont ha deixat clar que cal comptar amb la CUP i que no s'imagina cap acord que no passi pels tres partits independentistes de l'arc parlamentari.

Finalment, ha reiterat que no s'ha plantejat renunciar al seu escó com a diputat, i ha explicat que li hauria "agradat molt" participar en el debat d'aquest vespre a Ginebra al costat d'algun ministre espanyol, perquè hagués estat un senyal de normalització democràtica.


Amb la vista posada a la investidura

La visita ha arribat enmig de les negociacions per la investidura. Junts per Catalunya pressiona la CUP per intentar que se sumi a l'acord d'investidura de Jordi Sànchez. I per aconseguir-ho, els han fet una última oferta: una qüestió de confiança a mitja legislatura per garantir que es compleix el full de ruta independentista.

L'oferta estarà sobre la taula en la reunió aquest dilluns de Carles Puigdemont i Anna Gabriel a Ginebra, aprofitant la visita de Puigdemont per participar en les activitats relacionades amb els drets humans que es fan a la ciutat.
http://www.ccma.cat/324/un-miler-de-persones-participen-al-debat-amb-puigdemont-sobre-lautodeterminacio/noticia/2844965/#

.......

Carles Puigdemont, a Ginebra: «No hi pot haver una unitat sagrada de l'Estat»

 

18.03.2018 

Carles Puigdemont ha atret la mirada europea aquest diumenge al vespre, amb la seva participació al debat sobre l'autodeterminació, que ha coincidit amb la projecció del film "Catalunya: Espanya a punt d'una crisi de nervis", que s'ha celebrat a Ginebra, la capital de Suïssa.

Allà ha defensat el dret dels catalans a decidir el seu futur, i ha carregat contra la concepció espanyola d'un Estat que representi una "unitat sagrada". "No hi ha una idea religiosa de la pàtria", ha afirmat, i ha preguntat qui dona els drets per fundar els nous estats: "Els estats es poden refundar sota la voluntat dels ciutadans". A més, i sobre la República catalana, ha dit que "també ha de ser mutable i revisable".
Per a Puidemont, el més important són les condicions de "respecte, reconeixença de l'altre i empatia política". Si això no hi és, que ha destacat que manca a l'estat espanyol, no són possibles els punts d'encontre: "Hi ha propostes sobre la taula per part del Govern espanyol on es permeti votar?".
 Segons ha lamentat el president de la Generalitat, Espanya "no té un projecte per a Catalunya", i no aporta "models o solucions", com sí que es van plantejar en el cas d'Escòcia. Per això, ha preguntat als defensors de la unitat espanyola si estan disposats a votar sobre la independència de Catalunya o si creuen que Catalunya "té dret a ser independent"

Rebutja la via violenta

Puigdemont ha descartat completament l'ús de la via violenta per esdevenir un estat independent. "És un error", ha dit, i ha recordat que els catalans sempre han optat per la via pacífica, en el camí cap a l'autodeterminació.

No obstant això, no ha deixat de criticar l'ús de la via penal per part de l'Estat, per tombar aquest camí pacifista, i ha recordat que, encara que no pugui tornar a Catalunya perquè l'empresonarien, ell segueix sent el president del país, fins que no se n'esculli un altre: "Continuo sent el president perquè els ciutadans m'han donat la confiança".

Precisament, ha assegurat que s'ha de continuar reclamant els drets dels catalans de decidir el seu futur, així com el retorn a la normalitat democràtica. Això no serà així, segons Puigdemont, si els presos polítics no tornen a casa, i les persones que estan a l'exili poden fer-ho, també. "Hi ha dos milions de persones que surten al carrer cada any per demanar la independència", ha avisat, i ha assegurat que "Catalunya és un país capaç de fer política", però que això passa necessàriament pel diàleg: "En democràcia, els drets que no estiguin dialogats, no haurien d'existir".

Per la seva part, però, ha assegurat que l'Estat no juga les mateixes cartes, i tal com es va veure el passat 1 d'octubre, s'ha viscut una onada repressiva i de violència, que només ha seguit l'estratègia de la "por".

Dubtosa separació de poders

Puigdemont ha posat en entredit la separació de poders a l'Estat espanyol. De fet, ha recordat que ha estat la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, qui ha dit que l'Estat era qui havia posat Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó.

Així mateix, ha lamentat que no es deixi a Sànchez i Junqueras participar a les sessions plenàries del Parlament, quan aquest és un dels seus drets com a representants públics escollits per la ciutadania: "Els jutges els han impedit sortir de la presó". A més, ha avisat que "qui està a punt de cometre un delicte" serien els jutges, si no deixen que Sànchez assisteixi al ple d'investidura.

Davant d'aquesta situació, però, Puigdemont ha demanat "paciència" a les persones que exigeixen un govern immediat, i ha assegurat que "no és fàcil" trobar aquest acord entre les forces sobiranistes. No obstant això, s'ha mostrat determinat a treballar, i ha afirmat que hi ha la "voluntat" de donar sentit a la demanda de la població.

L'acte s'ha omplert amb unes 900 persones, que hi han assisstit com a púlic, entre les quals l'exdiputada cupaire Mireia Vehí; la companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet; Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn; el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro; o el cantant Pau Llonch. A més, n'han fet el seguiment més de seixanta mitjans de comunicació, que s'han interessat per explicar la situació de Catalunya. 
 
https://www.naciodigital.cat/noticia/150745/carles/puigdemont/ginebra/no/pot/haver/unitat/sagrada/estat

Notícia relacionada:
>>  15.03.2018 - El Govern Suís sobre la petició de detenció de Puigdemont: Pot anar lliurement per Suïssa i fer els “discursos polítics” que vulgui.