20 de desembre del 2021

L'acord històric del G20 per la taxa internacional de les multinacionals

 


 

L'acord històric del G20 per la taxa internacional de les multinacionals


Barcelona. Dissabte, 10 de Juliol 2021.
 Marta Sánchez - El Nacional

Després de dos dies de negociacions, els ministres de Finances i els governadors dels bancs centrals del G20 han tancat aquest dissabte un acord per a una taxa interna-cional d'almenys el 15% a les multinacionals amb una facturació superior a 750 milions d'euros i perquè les empreses, especialment les digitals, paguin impostos allà on operen malgrat que no hi tinguin presència física.



L'acord sobre aquest mecanisme, consensuat l'1 de juliol per 130 països i jurisdiccions dels 139 que formen part de l'anomenat marc inclusiu de l'Organització per a la Cooperació i el desenvolupament Econòmics (OCDE), ha estat titllat com a  "històric", segons han remarcat els ministres i banquers en la declaració final, perquè tractarà d'evitar que les multinacionals s'allotgin en paradisos fiscals i evitin pagar impostos.
 

El resultat "d'un esforç comú"

"Aquest és el resultat d'un esforç comú. Espero que els països que no s'han sumat canviïn la seva decisió",  ha declarat el ministre italià de Finances, Daniele Franco.

A la Unió Europea, Irlanda, Hongria i Estònia, que han atret durant anys la inversió privada pels seus tipus tributaris baixos, han mostrat els seus dubtes per adherir-se a aquest mecanisme, però el ministre italià ha confiat que "canviïn d'opinió" perquè, ha dit, els països del G20 representen al voltant del 90% del producte interior brut (PIB) mundial i això "és una pressió per a la resta".


També la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ha dit avui en una trobada amb la premsa que els països del G20 intentaran entendre fins a l'octubre les reticències d'aquests estats per sumar-se a l'acord global d'imposició a multinacionals. No obstant això, ha emfatitzat, "no és essencial que tots ells estiguin dins".

 

Les bases del mecanisme
 
El sistema fiscal se sustenta en dos pilars; el primer fa a totes les companyies amb una facturació mundial superior als 20.000 milions d'euros i amb una rendibilitat - relació entre beneficis i ingressos - superior al 10%. Els països en els quals aquests grups obtinguin ingressos superiors a un milió d'euros (o 250.000, en el cas de petits Estats) tindran dret a rebre una part de l'impost que hauran d'abonar.

El que s'ha de repartir entre ells és entre un 20% i un 30% del benefici residual, una vegada que el país on tingui la seu la companyia s'hagi quedat amb l'impost corresponent al 10% de la rendibilitat. El ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, ha assenyalat en declaracions als mitjans que França ha demanat que sigui del 25%.

El segon pilar és aplicar un tipus mínim de l'impost de societats d’almenys el 15% a les empreses amb una facturació d’almenys 750 milions d'euros. Tot i això, la xifra seguirà sent objecte de debat, després que països com França, Alemanya, Argentina o els Estats Units hagin demanat que sigui més ambiciosa, per sobre d'aquest tant per cent.  "Crec fermament que el 15% no és suficient. Hem de fer més", ha declarat Le Maire
 
 
Acabar amb la "competició a la baixa"
 
Per la seva banda, el ministre alemany de Finances, Olaf Scholz, ha indicat que aquest sistema global acabarà amb la "competició a la baixa" dels països per atraure inversió privada i que permetrà millorar la situació de les finances públiques, cosa especialment evident amb l'actual crisi del coronavirus.

Així, es pretén evitar "pràctiques injustes" en l'àmbit de la competència que contribueixin a l'escalfament global, perquè les empreses en un territori amb una legislació mediambiental més laxa no tinguin un avantatge competitiu respecte a altres establertes en regions més estrictes.

 https://bit.ly/3yLfhcU

 

 

 

 ---