18 de juny del 2022

El costum de fer ballar l'ou pel Corpus

 

Imatge: Claustre de la Seu de Barcelona, auca del s. XIX

 

Segons ens explica Joan Amades al Costumari Català, el costum de fer ballar l'ou havia estat exclusiu de la ciutat de Barcelona. Molta gent de fora l'ignoraven. A pagès encara es diu "A Barcelona per Corpus balla l'ou" frase feta a tall d'enigma. Avui el misteri es representa a diferents llocs del Principat i enlloc més al món.


L’ou simbolitza la fertilitat, tanmateix, l’origen de fer-lo ballar és desconegut. El registre documental més antic data del 10 de juny de 1637, el llibre de comptes de l'obreria de la seu de Barcelona consigna el pagament d'uns diners pels ous que van servir per al sortidor el dia del Corpus. Segons l'historiador Ramon Nonat Comas, hi ha indicis de l'Ou com balla des del segle XV. Al castell Nou de Nàpols, en temps d'Alfons el Magnànim, els dies de gran solemnitat guarnien al pati un sortidor i feien ballar un ou el damunt del raig. D'ací que la gent del poble l'anomenés "Castell Nou" o "Castell de l'Ou". 


Però quin és el secret per fer ballar l’ou?... buidar l’ou i segellar el forat amb cera abans de posar-lo a sobre del sortidor.

En qualsevol cas, gaudiu de la seva màgia encisadora i de la frescor dels sortidors als patis enramats com mana la tradició.

(Font:  entrada a Facebook de "Sapiens")


__
 

L’ou com balla en imatges: ball hipnòtic, mirades de sorpresa

 
El Nacional

Tot i que en alguns indrets ja es podia veure des de dimarts, aquest dijous, dia de Corpus Christi, és la gran diada de l’ou com balla, quan els principals patis de la ciutat de Barcelona s’adornen amb flors i cireres i converteixen el seu sortidor en protagonista principal gràcies al ball de l’ou que, situat al capdamunt de la font, dansa fent giravoltes en una de les tradicions més curioses de la ciutat. Veure l’espectacle és sempre sorprenent, però més si es fa des de patis d’edificis històrics que sumen la seva arquitectura, sovint gòtica, a un espectacle floral combinat amb l’espectacle de l’aigua i l’ou.

Tot i que hi ha llocs per veure l’ou com balla per tot Barcelona, Ciutat Vella és l’epicentre de la festa, i llocs com el claustre de la Catedral, la Casa de l’Ardiaca, el pati del Museu Marès o el Palau del Lloctinent són alguns dels més indicats per gaudir de la festa amb la seva màxima intensitat en un dia en què, cosa insòlita darrerament, barcelonins i turistes es barregen en harmonia per deixar-se endur per aquest ball hipnòtic i incansable, fins i tot si l’ou cau, torna a pujar tot seguit, on alguns volen veure un símbol de l’esclat de la vida.


___