17 de desembre del 2022

Catalunya pren embranzida per figurar a la indústria mundial de semiconductors

 

El sector es posiciona i atrau importants inversions en el disseny de xips, amb 86 empreses i 4.400 treballadors
 
 
Catalunya pren embranzida per figurar a la indústria mundial de semiconductors

 
 
Maria Teresa Coca - Foto: ACN
BARCELONA. Divendres, 16 de desembre de 2022. 
 

L’ecosistema de la indústria de semiconductors a Catalunya està prenent posicions per ser un dels actors principals del sector a Europa, i ho fa principalment en l’etapa inicial de la cadena de valor: el disseny dels xips. Una activitat que inclou les especificacions funcionals de l’usuari (allò que el xip ha de fer), la descripció del comportament del xip, els circuits i les interconnexions, i finalment, el disseny físic del circuit. Es tracta d’una àrea molt intensa en coneixement i que té un fort efecte en la generació de propietat intel·lectual.

 

En aquest segment, mundialment liderat per les corporacions nord-americanes, angleses i taiwaneses, Catalunya pot convertir-se en un pool industrial per al conjunt d’Europa i d’atracció per a noves inversions. En aquest sentit, l’agència Acció, del Departament d’Empresa i Treball, està treballant en 22 projectes d'inversió estrangera, que si es materialitzen suposarien una inversió de més de 1.600 milions d'euros i la creació de 1.800 llocs de treball, en dos o tres anys.

 

Aquests projectes estarien posicionats en l’àmbit del disseny i completarien els que s’han anunciat en els últims mesos de Cisco, per a un centre de disseny de semiconductors d’última generació, el primer que tindrà a tot Europa i del qual encara no se n’ha concretat la inversió; Monolitic Power Systems (MPS), amb una inversió de 12 milions d’euros i la creació de 150 llocs de treball pel seu principal centre de recerca i desenvolupament (R+D) a Europa; o Intel, que obrirà un laboratori de disseny de microxips en el Barcelona Supercomputing Center (BSC) amb una inversió de 200 milions en els pròxims deu anys, que comportarà 200 milions més per part de l’Administració catalana.

 

Són projectes que d’alta competència tecnològica que, alhora, poden exercir de tractors d’un sector en creixement a Catalunya. Segons les dades d’Acció, actualment, hi ha 86 empreses, amb 4.400 llocs de treball, i una facturació conjunta de 160 milions d’euros.  A aquestes se sumen 18 entitats de recerca (entre 12 centres tecnològics amb activitats d’R+D en aquest àmbit, 6 universitats que ofereixen formació específica i diverses associacions empresarials vinculades entorn de la indústria dels semiconductors). Respecte al teixit empresarial, el 81% de les empreses són petites i mitjanes i d’aquestes un 8% start-ups. Un terç del total (37%) factura més de 10 milions d’euros anuals.

 

Per fer valdre l’ecosistema existent, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va mantenir aquest divendres una trobada amb els seus principals exponents. El president va destacar els actius de Catalunya en aquest àmbit industrial i impulsar-lo en un moment clau per l'aposta ferma que està fent tant la Unió Europea, amb una inversió de 43.000 milions d'euros fins al 2030, com el govern espanyol, que ha llançat un ambiciós PERTE dotat amb 12.250 milions. Cal dir que projectes com els de Cisco i Intel opten als recursos del PERTE.
 
 
"Tenim la seguretat que podem fer un salt endavant per a la indústria catalana perquè tenim grans infraestructures i institucions de recerca, un ecosistema sòlid i diversificat i eines públiques per seguir creixent", va dir Pere Aragonès, durant la trobada celebrada al Palau de la Generalitat amb representants de mig centenar d'empreses i agents d'aquest ecosistema.
 
Des del Govern es defensa que el potencial de Catalunya per atraure inversió del sector descansa sobre quatre potes: la realitat "industrialment més sòlida" que la resta de l'Estat, l'ecosistema digital i tecnològic madur, la presència d'infraestructures científiques com el BSC o l'ICFO i la capacitat de generar talent especialitzat amb 6 universitats que ofereixen formació vinculada al sector. S’argumenta també que cap empresa pot executar tota la cadena de valor dels semiconductors d’extrem a extrem, cosa que provoca que les companyies, fins i tot les grans corporacions internacionals, estiguin molt especialitzades en un dels segments de la seva fabricació. Un exemple és la inversió que farà Ideaded, a Viladecans, per 12 milions d'euros i que li permetrà disposar de la sala blanca de semiconductors privada més gran del sud d’Europa, amb una superfície de 500 metres quadrats.
 
 
La Generalitat també treballa per atraure una planta de microxips ha de rebre una inversió pública de 9.350 milions d'euros, una inversió que el Govern treballa perquè vingui a Catalunya. Està en marxa una iniciativa de les Cambres de Comerç de Catalunya, anomenada FabCat, per participar de forma activa per aconseguir que vingui al territori alguna de les fàbriques de semiconductors que s’han de construir a la Unió Europea, arran de l’aposta European Chips Act.
 
 
A escala global, s’espera que la indústria mundial dels semiconductors superi els 600.000 milions de dòlars aquest any, amb un augment del 25% respecte del volum de 2021. El creixement està impulsat per la convergència tecnològica de la connectivitat i la intel·ligència artificial, que serà el nucli de les activitats de desenvolupament de productes. Al voltant del 70% del creixement l’impulsaran tres indústries: la mobilitat, la computació i emmagatzematge de dades, i les comunicacions de desplegament del 5G.
 
 
En aquest vessant, cal remarcar que a Europa la principal demanda prové de l’automoció (37%) i de la indústria 4.0 (25%); mentre que mundialment tira més les comunicacions (33%) i la computació (29%).
 
 
 
 
 
___