3 d’agost de 2023

50 llibres recomanats, fàcils, entretinguts. Que facin lectors habituals als qui encara no ho son. v.3



50 llibres recomanats — v.3

La nostra llista alternativa de 50 llibres. Fàcils, que facin lectors a qui no ho són. Sempre s’ha de tenir un llibre bo a mà, un que t’estiri a seguir llegint. Si no t’interessa, l’abandones i n’agafes un altre. Si t’agrada, aprofites els teus raconets de temps lliure. Hi ha temes prou diversos perquè puguis escollir-ne algun.





HISTÒRIA: 

1.    “El factor humà. Nelson Mandela i el partit de rugbi que va construir una nació”. John Carlin. Ed. La Campana  (una història extraordinària de superació personal, la de Mandela que va aconseguir canviar (una mica) la Constitució de Sudàfrica) 

2.   “Esta noche la libertad”. Dominique   Lapierre & Larry Collins  (crònica de la independència de la Índia)  (castellà)  (és un document d'estil periodístic, en format de llibre; fàcil lectura)

3.  “Fouché”. Stefan Zweig  (revolució francesa)  (castellà)
4.  “Historia de un alemán. Memorias 1914-1939”. Sebastian Haffner. Ed. Destino  (boníssim; els 3 primers mesos des de la pujada al poder de Hitler)  (castellà)
5. 
“Orwell en España”.
George Orwell. Tusquets Editores  (inclou “Homenatge a Catalunya”, així com altres articles relacionats amb la guerra civil d’Espanya que va intentar publicar a Anglaterra. Ironia suau,

honestedat intel·lectual. Dóna testimoni de la revolució comunista dins la revolució d’esquerres que succeí a Barcelona)  (castellà)  (en català hi ha editat “Homenatge a Catalunya”, sense els altres articles)

6.  “Moments estel·lars de la Humanitat”. Stefan Zweig. Quaderns Crema.  (espigola diferents episodis; aquest llibre és un clàssic) (està editat en català i en castellà)
7.   “La trama del pasado. Diecisiete momentos que cambiaron la historia del mundo”. José-Enrique Ruiz-Doménec. Ed. Librosdevanguardia. BCN 2014  (també va exposant diferents moments; interessant)  (castellà)
 
7bis.
"Decisiones críticas. Un análisis de factores clave en momentos cruciales de la humanidad"Carles M. Canals. Ed. Alfabeto. 2023.

 
 
8. “Com Catalunya s’obrí al món mil anys enrere”. Ramon d’Abadal i de Vinyals. Col·lecció Episodis de la Història. Rafael Dalmau Ed.  (fulletó molt curt, però deliciós, es llegeix en 2 hores)
9.     “Jaume I”. Cingolani. Edicions 62
10. “La memòria dels reis”. Cingolani. Editorial Base  (comenta les quatre grans Cròniques dels reis catalans)
11. “Historia de los griegos”. Indro Montanelli  (castellà, amb humor)
12.  (Trilogía sobre Roma-Cartago). Santiago Posteguillo  (castellà)
13. Edificis viatgers de Barcelona”. Jordi Peñarroja. Llibres de l’Índex (la història a traves dels edificis que s'han desmuntat i tornat  a construïr en un altre indret. Una narració que repassa la història en general del país)
13bis.  "Com érem fa 700 anys" Montserrat Rumbau. Tibidabo Edicions. 2a edició. 2023.
Quines costums, lleis, reis, conquestes van succeir a la centúria del 1200. Entretingut i fàcil de llegir, excepte algún petit capítol. El recomanem.



NOVEL·LA:
 



14. “Mi planta de naranja-lima”. Jose Mauro de Vasconcelos  (tendra i deliciosa) 
(castellà, existeix traducció al català)
 
 
15.  “La nena dels tres noms”. Tami Shem-Tov  (una lliçó de tendresa)
16.  “Incerta glòria”. Joan Sales. Club Editor  (ambientada a la guerra Civil espanyola)
17.  “La Plaça del Diamant”. Mercè Rodoreda
18. “El barón rampante”. Italo Calvino  (castellà)
19.  “Lo importante es vivir”.  Carmen Martín Gaite  (castellà)
20.   “Nebulosidad variable”. Carmen Martín Gaite  (castellà)
21. “El fantasma de Canterville”. Oscar Wilde  (castellà, fàcil lectura, humor anglès)
22.   “Un día en la vida de Ivan Demisovich”.  (castellà)




ASSAIG: 

23.  “Notícia de Catalunya. Nosaltres els catalans”. Jaume Vicens i Vives. Ed. Vicens i Vives (un clàssic: com som, quin caràcter tenim, com ens hem anat forjant com a nació a traves de la història)

24. “Les formes de la vida catalana”. Josep Ferrater Mora. Edicions 62  (trets principals del caràcter català,  precís, concís escrit per un filòsof boníssim que es va exilar després de la guerra, un altre clàssic)
25.  “Nosaltres els valencians”. Joan Fuster (un clàssic)
26.   “Els altres catalans”. Francesc Candel  (un clàssic)
27. “Diario del Crash”. Santiago Niño-Becerra. Ed.  Los Libros del Lince (castellà) (visió llùcida, honrada, documentada de l'actual crisi, comparant·la amb la del 1929)

28.  “Modesta España. Paisaje después de la austeridad”. Enric Juliana. Ed. RBA. 2012  (castellà)

29.  “Economia liberal per a no economistes i no liberals”. Xavier Sala i Martín. Dèria Ed.
 
 
CANVI  CLIMÀTIC:
 
30. "La Pequeña Edad de Hielo. Cómo el clima afectó a la història de Europa" Brian Fagan. Gedisa Editorial. Barcelona. 2014. (340 pags)

31. "El motín de la naturaleza. Historia, sucesos ocurridos durante la Pequeña Edad de Hielo (1570-1700); el surgimiento del mundo moderno, junto con algunas reflexiones sobre el clima de nuestros dias". Philipp Blom. Ed. Anagrama Argumentos. Barcelona. 2019. (343 pags)



MEMÒRIES:

32.  “De tots colors”. Fabián Estapé. Edicions 62  (els records de la seva època com a catedràtic, rector de la Universitat de Barcelona, i com a conseller econòmic durant els anys anteriors a la Transició; aquests darrers són els que més m’han agradat, llibre entretingut, interesant) 

33.  “Homenots”. Josep Pla (n’hi ha diverses edicions; m’han recomanat la dels pintors Mir i Santiago Rusiñol i de l’escultor Manolo Hugué…; més exemples: “Uns Homenots: Prat de la Riba. Pompeu Fabra. Joaquim Ruyra. Ramon Turró”. Josep Pla. Ed. Llibres a  Mà) 

34.   “Quan érem feliços”. Nadal  (records de la infantesa)

35.   “El hombre en busca de sentido”. Viktor Frankl  (castellà) (Testimoni del sentit de la vida en una situació límit, com la que l'autor va viure en un camp de concentració. Què és el que a ell li va donar forces per a seguir vivint. No per res aquest llibre és famós)

36.   “Autobiografía”. Gilbert K. Chesterton. Ed. Acantilado  (castellà)

BIOGRAFIES:

37. “Honorables. Cartes a la pàtria perduda”. Quim Torra. Ed. A Contra Vent  (semblances de grans catalans)
38. “Deu grans catalans. Un homenatge personal a deu figures històriques”. Fabián Estapé. RBA La Magrana  (em va agradar força)
39.  “Nuestros antepasados”. Italo Calvino 
         (castellà)
 
40.  "Nunca te pares. Autobiografía del fundador de NIKE". Phil Knight. Ed Conecta.
 15a edición.Barcelona. 2016. [Título original "Shoe dog" Ed.Scribner. 2016.] Lectura muy fàcil, ritmo trepidante, engancha. (castellà)




CRÒNIQUES:

41.   “El Quadern Gris”. Josep Pla  (un dels textos bàsics de l’autor)

42.   “Les Hores”. Josep Pla
43.   “El pagès i el seu món”. Josep Pla.
44. "Del passat quan era present". Maurici  Serrahima (dietari boníssim)
 
 
ASSAIG SOBRE ART: 
45. “El silencio creador”. Federico Delclaux. Ed. Rialp  (castellà)(boníssim, recull de     textos sobre l’art, la creativitat)

       
 
 
 
 
 
HUMOR:
46.  “La Ley de Parkinson y otros ensayos sobre administración”. C. Northcote Parkinson. Ed. Seix Barral. 1998  (castellà)

47. “Al patrimonio por el matrimonio. Tercera ley de Parkinson”. Ed. Deusto
48.   “Todas las cosas grandes y pequeñas”. James Herriot. Ed. Grijalbo  (castellà)

49.   “Diario de un fiscal rural”. Tawfiq Al-Hakim. Ed. del Viento. La Coruña. 2003. (castellà)
                                                                          
50.   “La Tesis de Nancy”. Sender  (castellà)

51.   “Mi familia y otros animales”. Gerald Durrell  (castellà)

CONSELLS SOCIALS — AUTOAJUDA — EDUCACIÓ — CREATIVITAT:

52.   “Som avis”. Victòria Cardona
53. “Los hombres son de Marte, las mujeres  de Venus”. John Gray. Ed. Grijalbo. (castellà)
        

54.   El cerebro infantil: la gran oportunidad” José Antonio Marina. Ed. Ariel.  (castellà)
                                                                           
 
55.   "La fuerza del optimismo"  Luis Rojas Marcos.
  Se  ha  convertido  en  uno  de  los  mejores
psiquiatras españoles y con mayor capacidad de comunicar de forma sencilla todo  lo referente a nuestras emociones  y pensamientos.

 
 ...............
 
 ¿Cómo serán las personas que nunca han abierto un libro? Tal y como dijo Gandhi, si no lees no pasa nada, pero si lo haces pasa mucho
 
 
Recomanem  molt aquesta conferència de José Ramón Ayllón, "Qué leer cuanto antes". Aquest autor ha estat professor  de literatura, i sobretot, és persona de criteri; fins i tot recomana l'edició millor traduïda de cada obra. (vídeo 1 hora 11'):

 
 
 
Altres entrades que també recomanen llibres a la Cuca de Llum:



 
 
 


(Aquesta entrada ha rebut 1.013 visites)

 

 

 

 

__