1 de febrer del 2024

50 llibres recomanats, fàcils, entretinguts. Que facin lectors habituals als qui encara no ho son. v.4



50 llibres recomanats — v.3

La nostra llista alternativa de 50 llibres. Fàcils, que facin lectors a qui no ho són. Sempre s’ha de tenir un llibre bo a mà, un que t’estiri a seguir llegint. Si no t’interessa, l’abandones i n’agafes un altre. Si t’agrada, aprofites els teus raconets de temps lliure. Hi ha temes prou diversos perquè puguis escollir-ne algun.





HISTÒRIA: 

1.    “El factor humà. Nelson Mandela i el partit de rugbi que va construir una nació”. John Carlin. Ed. La Campana  (una història extraordinària de superació personal, la de Mandela que va aconseguir canviar (una mica) la Constitució de Sudàfrica) 

2.   “Esta noche la libertad”. Dominique   Lapierre & Larry Collins  (crònica de la independència de la Índia)  (castellà)  (és un document d'estil periodístic, en format de llibre; fàcil lectura)
 
 
3.  “Fouché”. Stefan Zweig  (revolució francesa) (castellà)
 
4.  “Historia de un alemán. Memorias 1914-1939”. Sebastian Haffner. Ed. Destino  (boníssim; els 3 primers mesos des de la pujada al poder de Hitler)  (castellà)
5. 
5.“Orwell en España”.
George Orwell. Tusquets Editores  (inclou “Homenatge a Catalunya”, així com altres articles relacionats amb la guerra civil d’Espanya que va intentar publicar a Anglaterra. Ironia suau,
honestedat intel·lectual. Dóna testimoni de la revolució comunista dins la revolució d’esquerres que succeí a Barcelona)  (castellà)  (en català hi ha editat “Homenatge a Catalunya”, sense els altres articles)

6.  6.“Moments estel·lars de la Humanitat”. Stefan Zweig. Quaderns Crema.  (espigola diferents episodis; aquest llibre és un clàssic) (està editat en català i en castellà)
7. “La trama del pasado. Diecisiete momentos que cambiaron la historia del mundo”. José-Enrique Ruiz-Doménec. Ed. Librosdevanguardia. BCN 2014  (també va exposant diferents moments; interessant)  (castellà)
 
8."Decisiones críticas. Un análisis de factores clave en momentos cruciales de la humanidad"Carles M. Canals. Ed. Alfabeto. 2023.

 
 
     9.“Com Catalunya s’obrí al món mil anys enrere”. Ramon d’Abadal i de Vinyals. Col·lecció Episodis de la Història. Rafael Dalmau Ed.  (fulletó molt curt, però deliciós, es llegeix en 2 hores)
10.     “Jaume I”. Cingolani. Edicions 62
11. “La memòria dels reis”. Cingolani. Editorial Base  (comenta les quatre grans Cròniques dels reis catalans)
12. “Historia de los griegos”. Indro    Montanelli  (castellà, amb humor)
13.  (Trilogía sobre Roma-Cartago). Santiago Posteguillo  (castellà)
14. Edificis viatgers de Barcelona”. Jordi Peñarroja. Llibres de l’Índex (la història a traves dels edificis que s'han desmuntat i tornat  a construïr en un altre indret. Una narració que repassa la història en general del país, entretingut i fàcil de llegir)
15.  "Com érem fa 700 anys" Montserrat Rumbau. Tibidabo Edicions. 2a edició.
                                       2023. (Quines costums teniem, lleis, reis conquestes van 
                                       succeir a la centúria del 1.200, la de Jaume I i el seu fill Pere
                                       II el Gran. Entretingut i fàcil de llegir, -excepte algún petit 
                                       capítol del final-. El recomanem.)
 

 

16. "Assalt militar en un museu a Catalunya en el s.XXI. Anàlisi dels fets en el seu context" Flocel Sabaté. Ed. Sidillà, Col·lecció Busca-raons n.15. La Bisbal d'Empordà. 2023. (127 pàgs)

Flocel Sabaté és Catedràtic d'Història Medieval a la Universitat de Lleida. La base d'aquest llibre són dos articles que l'autor va escriure a demanda de revistes especialitzades estrangeres sobre "el que podem anomenar 'apropiació pública de la interpretació del passat'.(...) Implicava una explicació conjunta per a un fenòmen que embolcalla l'ús de la història i del patrimoni cultural amb el foment d'identitats col·lectives sota el lideratge d'autoritats públiques,(...) és a dir, entomar aquest repte obligava a parlar de revisionisme històric i d'identitats regionals" Text de la introducció del llibre, redactat per l'autor.
Molt documentat i curt.
 
 

17. "El mecenatge cultural a Catalunya durant el s.XX" Joan Samsó. Edicions Proa. Barcelona. 2005. (251 pàgs) L'autor ha llegit molts llibres previs, i s'ha entrevistat amb qui ha pogut, per resumir, en clau de mecenatge, tota la història de Catalunya del s. XX. M'ha fet molt de bé repassar-la d'aquesta manera per obtindre una visió de conjunt. Per exemple mai havia sigut conscient que el català va ser perseguit per les autoritats entre 1923-1930 per la dictadura de Primo de Rivera, prohibició total de parlar-lo en públic amb la policia, l'Administració, tancades les escoles d'ensenyament en català...etc. La segona i encara més dura va ser la repressió franquista com a poble vençut en una guerra, del 1939 al 1975, que va morir el dictador. Fins el 1946, en veure que els aliats havien guanyat als aliats d'Alemania va començar una molt molt tímida apertura fins el 1960 en que es va ampliar una mica més. Costa imaginar que estava prohibit imprimir llibres en català, predicar a les esglésies, les sardanes, ensenyar-lo...  Són MOLTS anys en un segle que en que el català ha estat reprimit pel 'gobierno de España': 7+36 = 43 anys. L'autor explica fets sense escarafalls, -no per això menys greus-, com la crema el 1936 de tota la biblioteca de Pompeu Fabra, la del mecenes Rafael Patxot així com la seva masia al Montseny durant la retirada el 1939...



NOVEL·LA:
 



18. “Mi planta de naranja-lima”. Jose Mauro de Vasconcelos  (tendra i deliciosa) 
                                        (castellà, existeix traducció al català)
 
19.  “La nena dels tres noms”. Tami Shem-Tov  (una lliçó de tendresa)
20.  “Incerta glòria”. Joan Sales. Club Editor  (ambientada a la guerra Civil espanyola)
21.  “La Plaça del Diamant”. Mercè Rodoreda (un dels millors 5 llibres del la           literatura catalana)
22.  “El barón rampante”. Italo Calvino   (castellà)
23.  “Lo importante es vivir”.  Carmen Martín Gaite  (castellà)
24.   “Nebulosidad variable”. Carmen Martín Gaite  (castellà)
23.   “El fantasma de Canterville”. Oscar Wilde  (castellà, fàcil lectura, humor anglès)
25.   “Un día en la vida de Ivan Demisovich”.  (castellà)(sobreviure un dia al Gulag)




ASSAIG: 

  26.  “Notícia de Catalunya. Nosaltres els catalans”. Jaume Vicens i Vives. Ed. Vicens i Vives (un clàssic: com som, quin caràcter tenim, com ens hem anat forjant com a nació a traves de la història)

       27. “Les formes de la vida catalana”. Josep Ferrater Mora. Edicions 62  (trets principals del caràcter català,  precís, concís escrit per un filòsof boníssim que es va exilar després de la guerra, un altre clàssic)
28.  “Nosaltres els valencians”. Joan Fuster (un clàssic)
29.   “Els altres catalans”. Francesc Candel  (un clàssic)
30. “Diario del Crash”. Santiago Niño-Becerra. Ed.  Los Libros del Lince (castellà) (visió llùcida, honrada, documentada de l'actual crisi del 2008, comparant·la amb la del 1929)

31.  “Modesta España. Paisaje después de la austeridad”. Enric Juliana. Ed. RBA. 2012  (castellà)

32.  “Economia liberal per a no economistes i no liberals”. Xavier Sala i Martín. Dèria Ed.
 
 
CANVI  CLIMÀTIC:
 
33. "La Pequeña Edad de Hielo. Cómo el clima afectó a la història de Europa" Brian Fagan. Gedisa Editorial. Barcelona. 2014. (340 pags)

34. "El motín de la naturaleza. Historia, sucesos ocurridos durante la Pequeña Edad de Hielo (1570-1700); el surgimiento del mundo moderno, junto con algunas reflexiones sobre el clima de nuestros dias". Philipp Blom. Ed. Anagrama Argumentos. Barcelona. 2019. (343 pags)

35. "El fin de las estaciones" Antonio Turiel. 2024.



MEMÒRIES:

36.  “De tots colors”. Fabián Estapé. Edicions 62  (els records de la seva època com a catedràtic, rector de la Universitat de Barcelona, i com a conseller econòmic durant els anys anteriors a la Transició; aquests darrers són els que més m’han agradat, llibre entretingut, interesant) 

37.  “Homenots”. Josep Pla (n’hi ha diverses edicions; m’han recomanat la dels pintors Mir i Santiago Rusiñol i de l’escultor Manolo Hugué…; més exemples: “Uns Homenots: Prat de la Riba. Pompeu Fabra. Joaquim Ruyra. Ramon Turró”. Josep Pla. Ed. Llibres a  Mà) 

38.   “Quan érem feliços”. Nadal  (records de la infantesa) 
 
39. "Del passat quan era present"  Maurici Serrahima.

40.  “El hombre en busca de sentido”. Viktor Frankl  (castellà) (Testimoni del sentit de la vida en una situació límit, com la que l'autor va viure en un camp de concentració. Què és el que a ell li va donar forces per a seguir vivint? No és per a res  que aquest llibre és famós)

41.  “Autobiografía”. Gilbert K. Chesterton. Ed. Acantilado  (castellà)

BIOGRAFIES:

42. “Honorables. Cartes a la pàtria perduda”. Quim Torra. Editorial A Contra Vent  (semblances de grans catalans, molt interessant, és la nostra història contemporània)
43. “Deu grans catalans. Un homenatge personal a deu figures històriques”. Fabián Estapé. RBA La Magrana  (em va agradar força)
44.  “Nuestros antepasados”. Italo Calvino (castellà)
 
45.  "Nunca te pares. Autobiografía del fundador de NIKE". Phil Knight. Ed.Conecta.
                                15a edición.Barcelona. 2016.[Título original "Shoe dog"
                                 Ed.Scribner. 2016.] Lectura muy fàcil, ritmo trepidante, engancha.
                                 (castellà)




CRÒNIQUES:

46. “El Quadern Gris”. Josep Pla  (un dels textos bàsics de l’autor)

        47. “Les Hores”. Josep Pla
        48.  “El pagès i el seu món”. Josep Pla.
       
 
 
ASSAIG SOBRE ART: 
49. “El silencio creador”. Federico Delclaux. Ed. Rialp  (castellà) (boníssim, recull de     textos sobre l’art, la creativitat)

       
 
 
 
 
 
HUMOR:
50. “La Ley de Parkinson y otros ensayos sobre administración”. C. Northcote Parkinson. Ed. Seix Barral. 1998  (castellà)

51. “Al patrimonio por el matrimonio. Tercera ley de Parkinson”. Ed. Deusto
52. “Todas las cosas grandes y pequeñas”. James Herriot. Ed. Grijalbo  (castellà)

53. “Diario de un fiscal rural”. Tawfiq Al-Hakim. Ed. del Viento. La Coruña. 2003. (castellà)
                                                                          
54.   “La Tesis de Nancy”. Sender  (castellà)

55.   “Mi familia y otros animales”. Gerald Durrell  (castellà)

CONSELLS SOCIALS — AUTOAJUDA — EDUCACIÓ — CREATIVITAT:

56.   “Som avis”. Victòria Cardona
57. “Los hombres son de Marte, las mujeres  de Venus”. John Gray. Ed. Grijalbo. (castellà)       

58.   El cerebro infantil: la gran oportunidad” José Antonio Marina. Ed. Ariel.  (castellà)
                                                                           
59.   "La fuerza del optimismo"  Luis Rojas Marcos. Se  ha  convertido  en  uno  de  los  mejores psiquiatras españoles y con mayor capacidad de comunicar de forma sencilla todo  lo referente a nuestras emociones  y pensamientos.

 


61." Sobre el arte de leer" Gregorio Luri. Diez tesis sobre la educación y la lectura" Plataforma Editorial. Barcelona 2020. (104 pàgs)  Muy interesante, con decir que lo he releido lo menos 3 veces. Expone cómo es el lento aprendizaje de la lectura por parte del cerebro. Opina que 'carecemos de una didáctica de la literatura'. Que 'es necesario hablar bien para leer bien' y la importancia de tener mucho vocabulario. Que la clave de todo está a los 9 años de los niños.  En fi, una joya.

 
 ...............
 
 ¿Cómo serán las personas que nunca han abierto un libro? Tal y como dijo Gandhi, si no lees no pasa nada, pero si lo haces pasa mucho
 
 
Recomanem  molt aquesta conferència de José Ramón Ayllón: "Qué leer cuanto antes". Aquest autor ha estat professor  de literatura, i sobretot, és persona de criteri; fins i tot recomana l'edició millor traduïda de cada obra. (vídeo 1 hora 11'):

 
 
 
Altres entrades que també recomanen llibres a la Cuca de Llum:



 
 
 


(Aquesta entrada ha rebut 1.154 visites)


__