22 de febrer del 2023

Albert Velasco: “Darrere de Sixena hi ha una operació d’anticatalanisme furibund”

 

 


 

 Publica ''A la recerca de l'obra perduda'', un compendi de vivències personals durant la seva carrera com a investigador artístic
 

El nom d’Albert Velasco va fer-se popular arran del litigi de les obres de Sixena. Quan el cas va esclatar, ell treballava com a conservador al Museu de Lleida i en el seu compte personal de Twitter disparava arguments ih6çadades que rebatien el relat oficial del govern aragonès. Ell era dins el museu l’11 de desembre de 2017, quan la Guàrdia Civil hi va entrar per emportar-se desenes d’obres de valor en direcció a Vilanova de Sixena.

 

Amb aquesta escena Velasco arrenca el llibre ''A la recerca de l’obra perduda'' (Pòrtic Edicions, 2023), un nom que ens evoca clarament Proust i Indiana Jones. I no anem mal encaminats. Aquest és un compendi de vivències personals sobre troballes d’art medieval en la seva carrera com a conservador i investigador, algunes de les quals podrien merèixer un film.

 

Al llibre expliqueu com moltes obres d’art medieval català han acabat en museus de diferents llocs del món, especialment als Estats Units. Per què els capellans es venien aquestes obres? Per desconeixement o per negligència?
De tot una mica. A Catalunya, a final del segle XIX i a principi del XX, hi va haver una conjunció de coses. L’auge del mercat va fer que els antiquaris anessin a les esglésies a comprar. I què hi van trobar? Uns capellans, moltes vegades illetrats, que no tenien una formació en arqueologia sagrada i que desconeixien el patrimoni que tenien a les seves esglésies. A això s’hi afegeix la grandíssima necessitat que hi havia als bisbats i a les parròquies catalanes, que anaven molt justos econòmicament. El que avui dia considerem patrimoni en aquell moment no era considerat com a tal, era una noció que començava a gestar-se, però no existia. Això va fer que les antiguitats, les escultures i els retaules que hi havia a les esglésies i esglesioles del Pirineu baixessin cap a Barcelona, i d’allà a París, Roma, Londres i els Estats Units. Aquest era el recorregut natural. Per això al Metropolitan Museum of Art, per exemple, hi trobem el claustre de Cuixà i els sepulcres dels comtes d’Urgell.
 
 
Sou assessor artístic i treballeu per a col·leccionistes. Què mou una persona a voler dormir amb retaule romànic del segle XI a sobre el capçal del llit?
L’afany de possessió. Hi ha estudis vinculats al món de la psicologia i la percepció que assenyalen que el col·leccionisme és un fenomen molt més masculí que no pas femení. És evident que hi ha dones col·leccionistes importantíssimes, com Peggy Guggenheim o, a Catalunya, l’antiquària barcelonina Maria Esclasans. Però com que aquest afany de possessió és molt més intens en els homes, es desenvolupa amb el col·leccionisme, per exemple. El col·leccionisme és com la caça.

 

Més que l’ampolla persa que trobeu al santuari de Santa Maria de Cap d’Aran, a Naut Aran?
Home, allò també va ser genial. La història és al·lucinant. I la noia que m’acompanyava va riure i va dir que era una “ampolleta del basar”. Doncs no, era una ampolla persa del segle IX. Què hi fa una ampolla de l’Iran a la Vall d’Aran utilitzant-se per a consagrar un altar al segle XI? M’han passat coses molt ben parides i tenia aquesta necessitat d’explicar-ho. És un llibre que he testejat en sopars, en dinars i trobades amb amics. Explicava aquestes històries i més d’un em deia que havia de posar-ho en un llibre.

 

Històries sobre la recerca d’obres artístiques.
La història ha agafat la mateixa història i l’ha escampada, l’ha tirat sobre una taula com si fos un trencaclosques. I jo tinc la necessitat contínua d’anar ajuntant peces, com una obsessió d’anar posant ordre que tenien en un temps i en un lloc, i ara no. I són coses que estan en absoluta desconnexió. Aquesta idea de posar a lloc, de tornar a fer viure les coses com eren, és una necessitat que jo tinc.

 

Amb les vostres investigacions aconseguiu, per exemple, que un fragment d’un retaule retorni al monestir de Santes Creus després de segles de mà en mà. Però també hi ha obres que no heu pogut recuperar per a l’administració. Teniu cap cas amarg?
Sí, n’hi ha un que em dol especialment, que és un fragment del retaule major del monestir de Sixena que va sortir a subhasta a Suïssa en ple fervor per la polèmica del cas. Va ser el 2016, quan la Guàrdia Civil encara no havia entrat al museu per emportar-se les peces. Aquesta peça va sortir a subhasta, però mal catalogada perquè deia que era italiana; en una subhasta de tercera regional. I quan la vaig veure, em vaig adonar que era l’únic fragment que faltava per aparèixer de tot el retaule. L’únic. No hi havia cap fotografia i no se sabia on era, però se sabia que existia. I de cop apareix a Suïssa. Com a Museu de Lleida vam posar en marxa una operació de compra estratègica amb la Generalitat i la Diputació de Lleida, perquè calia anar preparats a la subhasta. El preu de sortida era de 3.000 euros. Podíem arribar fins als 120.000. No pensàvem que ningú fos capaç de pagar-los. A l’hora de la veritat, la peça es va rematar en 140.000 euros, que sumats als costs de duana i transport i assegurances, elevava l’import a 180.000.

 ... (...) llegir-ho tot,  clicant:

 
 
 
Per a saber més sobre el monestir de Sixena:
 
 
 
 
 
Opinions sobre la relació entre Castella i Catalunya, i sobre la seves cultures diferenciades:

>>  Josep Fontana i la identitat catalana. Recull de cites a les seves entrevistes.

 
>>  Llibre recomanat monogràfic sobre Sixena: 
 

 "Assalt militar en un museu a Catalunya en el s.XXI. Anàlisi dels fets en el seu context" Flocel Sabaté. Ed. Sidillà, Col·lecció Busca-raons n.15. La Bisbal d'Empordà. 2023. (127 pàgs)

Flocel Sabaté és Catedràtic d'Història Medieval a la Universitat de Lleida. La base d'aquest llibre són dos articles que l'autor va escriure a demanda de revistes especialitzades estrangeres sobre "el que podem anomenar 'apropiació pública de la interpretació del passat'.(...) Implicava una explicació conjunta per a un fenòmen que embolcalla l'ús de la història i del patrimoni cultural amb el foment d'identitats col·lectives sota el lideratge d'autoritats públiques,(...) és a dir, entomar aquest repte obligava a parlar de revisionisme històric i d'identitats regionals" Text de la introducció del llibre, redactat per l'autor.
Molt documentat i curt.
 
 
 
 
 
 
 
 
__