9 d’agost del 2023

Catalunya escala al rànquing d'innovació europeu L'índex d’innovació global a Catalunya se situa per sobre de la mitjana de la Unió Europea

 


 

Catalunya escala [posicions] al rànquing d’innovació europea i aconsegueix per primera vegada la categoria de strong innovator, segons l’European Innovation Scoreboard 2023 elaborat per la Comissió Europea. D’aquesta manera, l’índex d’innovació global a Catalunya se situa per sobre de la mitjana de la Unió Europea i deixa d’ocupar la posició de moderate innovator. Aquest informe situa l’índex global de Catalunya en l’àmbit de la innovació en els 105,9 punts, per sobre dels 98,9 punts de la darrera edició de l’European Innovation Scoreboard el 2021.

Segons el document, la Comissió Europea destaca especialment el "nivell de vendes de productes innovadors per part de les pimes catalanes" respecte a la seva facturació total, l’ocupació en serveis TIC i la formació contínua al llarg del temps laboral. Catalunya també se situa per sobre de la mitjana de la UE en àmbits com la sol·licitud de marques, les publicacions científiques, la població amb educació terciària, les persones amb habilitats digitals i l’ocupació en activitats intensives en coneixement.
 
 

Creix el pressupost destinat a projectes d'innovació

Segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, “l’European Innovation Scoreboard 2023 certifica un canvi de tendència a Catalunya en l’àmbit de la innovació”. Torrent ha destacat que per primera vegada "assolim la categoria de strong innovators" i que “comencem a veure els resultats de les polítiques que estem desenvolupant”. Tot i això, el conseller ha subratllat que "l'objectiu és assolir la categoria d’innovation leader en el futur, que és la que ens pertoca tenint en compte les capacitats innovadores de les empreses, universitats, centres tecnològics i de recerca catalans”.

 

En aquest sentit, el conseller ha avançat que aquest any la Generalitat, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- incrementarà un 35% el pressupost destinat a projectes d’innovació i R+D d’empreses catalanes, superant els 56 milions d’euros". A més, el conseller ha recordat que enguany es posen en marxa "noves línies d’ajut per impulsar nous projectes d’innovació tecnològica, el creixement de start-ups deeptech i l’accés als fons europeus de l’Horizon Europe".

 

Per la seva banda, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha defensat el valor estratègic que “el sistema català de coneixement segueixi millorant els indicadors de transferència i innovació per tal d’afermar la posició de Catalunya com a hub científic del sud d’Europa”.
 
 
Entorn, inversions, innovació i impacte
 
L’European Innovation Scoreboard, creat per la Comissió Europea el 2001, recull en l'àmbit regional 21 indicadors vinculats a quatre àmbits: les condicions de l’entorn (els recursos humans, el nivell de digitalització o les publicacions científiques), les inversions (el suport financer, la despesa en R+D o l’ús de les TIC), les activitats d’innovació (pimes amb productes o processos innovadors, col·laboració entre empreses o nombre de patents) o l’impacte (nombre de treballadors en activitats intensives de coneixement i empreses innovadores o exportacions d’alt contingut tecnològic).
 
 
A partir d’aquests indicadors, la Comissió Europea situa les regions europees en quatre categories: innovation leaders, strong innovators, moderate innovators i emerging innovators. Es considera una regió innovation leader quan la seva puntuació supera el 125% de la mitjana de la UE (=100%). Es considera una regió strong innovator si es troba entre el 100% i el 125% respecte a la mitjana de la UE (=100%); moderate innovator entre el 70% i el 100% i emerging innovator per sota del 70% de mitjana de la UE.
 
 
 
 
__