9 d’agost del 2023

Mor Núria Sales als 90 anys, filla de l'escriptor Joan Sales, renovadora de la història moderna de Catalunya

 


 

Núria Sales és considerada una de les artífexs de la renovació de la història moderna de Catalunya
 
 
 
Oriol Rodríguez
Foto: Elisabeth Magre
Barcelona. Dilluns, 10 de juliol de 2023
 
L’escriptora i historiadora Núria Sales i Folch (Barcelona, 1933) ha mort als 90 anys. Sales és considerada una de les artífexs de la renovació de la història moderna de Catalunya.
 
 

La historiadora Núria Sales mor als 90 anys

Núria Sales i Folch era filla de Joan Sales, escriptor, poeta, traductor i editor català, autor de la novel·la Incerta glòria i fundador del segell Club Editor, i de la també editora Núria Folch (en realitat es deia Maria, però tothom la va conèixer per Núria des que Àngel Guimerà, amic de la família, digué quan era petita que tenia tot l'aspecte de dir-se Núria). El 1939, seguint la seva família, es va exiliar a França, la República Dominicana i Mèxic i el 1948 va tornar a Barcelona.

 

A banda de diverses publicacions, Sales va treballar com a professora a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF) i va col·laborar en diversos mitjans de comunicació. També va ser membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. La cerimònia de comiat serà aquest dimarts a les 11 hores al Tanatori de Collserola de Barcelona.

 

En una piulada a Twitter, el vicerector i professor d'Història a la Universitat de Barcelona, Agusti Alcoberro, ha anunciat la notícia i ha traslladat el condol a la família. “Ens queda la seva obra”, ha apuntat AlcoberroAlgunes de les seves obres són Història dels mossos d’esquadraEls botiflersSenyors bandolers, miquelets i botiflersEls segles de decadència (segles XVI-XVIII)La revolució catalana de 1640 i De Tuïr a Catarroja: estudis sobre institucions catalanes i de la corona d’Aragó (segles XV-XVII).
 
 
 
__