6 de març del 2012

Lluita a Italia entre plataformes d'opositors al TAV per la seva baixísima rentabilitat social



(Efectivament, un gasto carísim. Aquests càlculs dels italians son d'un seny imbatible.  El TAV és deficitari, amb una crisi tan greu no té nom seguir fent noves vies.
 A Espanya estem igual: s'han licitat el TGV a Extremadura i continúen més trams del de Galícia en plena crisi, amb 20% d'atur. El Govern Central segueix fent inversions de luxe en coses no rentables, com per exemple l'AVE deficitari, ni tan sols pot recuperar cada any el gasto en manteniment.
 Aquest és el model espanyol fruit d'una cultura d'una part de l'Estat i no hi ha manera que en vulguin aprendre un altre. El model radial de les infrastructures a l'Estat tampoc és rentable, com ha demostrat Germà Bel al seu llibre "España, capital París".


>> Patrícia Gavancho va dir al diari ARA el 9 de febrer 2012: "Espanya s'ha modernitzat, a la seva manera improductiva" 

 Llegint història he descobert que la cultura del centre i sud d'Espanya ja era així des dels Reis Catòlics. A l'arc mediterrani pensem diferent, per cultura. Hi ha dues cultures econòmiques a l'Estat espanyol: la de la Meseta i la que trobem a la riba del Mediterrani i al País Basc. L'una gasta independentment de que sigui rentable: va fer les guerres a Flandes que van descapitalitzar l'Espanya del 1600 fins el 1700, fins el Tractat d'Utrecht:  les idees per sobre de si ens arruinem o no. 
Avui en dia trobo que la frase: "nosotros también tenemos derecho al AVE"  segueix el mateix esquema. 
O també a l'establir la línia d'AVE Toledo a Cuenca directe, sense haver de canviar de tren a Madrid, perdent milions d'€. Hi ha hagut un vertader daltabaix al Ministerio de Fomento?: no, perquè no hi ha la conciència de gasto rentable, no n'hi ha!, per tant no hi ha pressió social cap als polítics en aixó.

>>Juan Roig (president de Mercadona) : “España es un país de derroche”)

http://economia.elpais.com/economia/2012/03/08/actualidad/1331201161_641529.html





1 comentari:

l'Agustí ha dit...

A part de les qüestions de rendibilitat (que no pas "rentabilitat", que tindria més a veure amb la línia blanca… –alsina?…–), aquest petit article em plau molt pel que té d'elaboració pròpia de dades, captades d'ací d'allà, i que prou convenen a la cuca lluminosa.