22 d’abril del 2023

La Taula de Canvi de Barcelona, el primer banc públic d'Europa, entrava en funcionament el 1401, era propietat del Consell de Cent, per Jesús Llòria i Josep Morató v.2



L'edifici gòtic de la Llotja de Barcelona, era aquí on es feien les transaccions. Hi ha una Llotja preciosa a València i un altre a Palma de Mallorca, les dues gòtiques.

 
 
 
(Aquesta institució, inèdita en el seu moment doncs va ser el primer banc públic d'Europa, és una de les grans aportacions catalanes a la cultura europea. Cuca de Llum)


20 gener del 1401

 "Tal dia com avui de l’any 1401, fa 620 anys, entrava en funcionament la Taula de Canvi de Barcelona, el primer banc públic de la història. La Taula de Canvi era propietat del Consell de Cent de Barcelona (els cent ciutadans que assessorament i governaven la ciutat de Barcelona, un ens creat per Jaume I) i va ser situada a l’angle sud-oest de la Sala de Contractacions de la Casa de la Llotja. El seu taulell estava cobert amb un tapís que reproduïa les armes de la ciutat (la creu de Sant Jordi) i el seu primer responsable va ser un banquer de la ciutat anomenat Joan Colom."


Legiu l'article sencer de Marc Pons a:

https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-funcionament-taula-canvi-banc-public-historia_575214_102.html

 ........

La Taula de Canvi i Comuns dipòsits de Barcelona va ser la predecessora dels actuals bancs centrals. Es va crear com a suport a la hisenda municipal i per dotar de recursos de crèdit d’ús exclusiu de la ciutat. Tal va ser l’èxit d’aquesta nova institució econòmica que aviat se’n van obrir d’altres taules a diferents ciutats de la Corona Catalana-aragonesa com Mallorca, València, Girona, Tarragona o Perpinyà, i també a la ciutat estat de Gènova, convertint-se les Taules de Canvi catalanes en un referent per a la resta d’Europa.

 taula-de-canvis ent1

 

La Taula de Canvi de Barcelona

 

A l’edat Mitjana, Catalunya va esdevenir una potència comercial a la Mediterrània, on el port de Barcelona va destacar per la seva gran activitat comercial. L’activitat econòmica i bancària eren frenètiques, circulava una gran quantitat de moneda de diferents tipus i països que complicaven les transaccions. Van aparèixer els canviadors, molts d’origen italià, que paraven una taula baixa, amb balances i llibres de comptes als centres de comerç, mercats i porxades.

 

Barcelona finals Edat Mitjana
Barcelona, finals de l’Edat Mitjana

 

A finals del segle XIV circulaven a Barcelona més de 50 tipus de monedes. Davant tal enrenou, no podien faltar els canviadors murris i la desconfiança dels seus parroquians envers els canvis i la resta de les transaccions. El Consell de Cent de la ciutat, històricament atent a les necessitats dels ciutadans, es va veure obligat a intervenir ordenant que pèrits moneders contrastessin el valor de les monedes.


D’altra banda, els banquers portats per la seva tradicional ambició van jugar massa fort amb els diners dels seus clients en operacions de risc i molts van fer fallida, impossibilitant la devolució dels dipòsits (1). La desconfiança i el descrèdit en la banca privada portava la ciutat cap a una situació molt complicada. Sense crèdits es feia gairebé impossible cobrir les necessitats bàsiques dels seus ciutadans, com recursos i abastiments. I, per si això no fos poc, els deutes de la ciutat eren importants.

El Consell de Barcelona també va cercar una solució a aquesta greu crisi: crear un banc públic. La Taula de Canvi i Comuns dipòsits de Barcelona, que es va establir a l’edifici de la Llotja el 20 de gener de 1401, va ser el primer banc públic de la història. 


consell de la ciutat
Consell de la ciutat

 

La Taula va servir per reduir el deute de la ciutat i garantir l’abast de blat i carn a Barcelona. Com un departament més del govern de la ciutat va passar a gestionar els impostos municipals. Va donar crèdit al cap d’estat, al Consell de la ciutat i va restablir la confiança de tothom. Acceptava dipòsits de particulars amb millors garanties que la resta de bancs. Segons el seu reglament, els seus recursos de crèdit restaven reservats per a ús exclusiu de la ciutat, sense poder fer préstecs a persones particulars sota cap circumstància.

L’administració de la Taula va estar encarregada a dos administradors, elegits pel consell de la ciutat per a un període de dos anys. Aquests responien amb tots llurs béns de la rectitud de l’administració i havien d’aportar una fiança de 6.000 florins d’or cadascun. Els primers administradors van ser en Miquel Roura i en Guillem Ramon Colom (estudis recents apunten que es tractaria de l’avi del Cristòfor Colom, descobridor d’Amèrica).

La Taula de Canvi de Barcelona aviat va estar indispensable a la vida pública catalana i l’any 1413, va esdevenir, també, banc de la Generalitat de Catalunya. Va restar en marxa uns 300 anys fins a l’endemà de l’11 de setembre de 1714, el nou règim absolutista guanyador de la guerra de Successió la va suprimir, juntament amb el Consell de Cent i totes les estructures de govern i administratives pròpies o que fes olor de Corona d’Aragó


Taula de Canvi

 

Les primeres taules de canvis van aparèixer al segle XIII

 

Els canvistes muntaven la seva parada als mercats, normalment sota les porxades. A la taula baixa que feien servir per a les transaccions s’anomenava la banca. Aquí s’hi feien els canvis de divises, els pagaments i els cobraments i tota mena d’operacions financeres.

Aquests banquers havien de complir amb unes normes fixades per les Corts catalanes, que alertades per la lleugeresa ètica d’aquests, van ser molt estrictes. Si algú actuava de manera deshonesta, públicament se li trencava el tauló a força de cops; d’aquesta banca trencada n’ha derivat l’expressió “banca-rrota” de l’italià banca rotta, pel fet que molts dels canvistes foren d’origen italià. Els càstigs havien de ser exemplars, acompanyats d’escarni públic i podien derivar, segons la gravetat, des de complir una dieta a pa i aigua fins a la pena de mort; igual que avui dia, oi?

A la ciutat de Barcelona els canvistes millor valorats s’ubicaven al carrer dels Canvis Vells i els que havien comès alguna infracció, després de rebentar-li la banca podien tornar a exercir al carrer dels Canvis Nous fins que passats uns anys recuperessin la seva fiabilitat, llavors podien tornar al carrer dels Canvis Vells i recuperar el tapet. Un tapet amb l’escut d’armes de la ciutat cobrint la taula de canvi, indicava als ciutadans que aquell canvista era fiable segons les normatives del Consell de la ciutat, com un certificat de garantia ISO d’AENOR actual.

La Taula de Canvi de Barcelona va finançar els viatges de Cristòfor Colom a Amèrica The Mellon National Bank, fundat a Pittsburgh (USA) el 1869, es va declarar seguidor del model de la Taula de Canvi de Barcelona en un anunci publicat el 29 de març de 1921 en el diari Pittsburgh Post-Gazette, on es desvelava que la Taula de Canvi de Barcelona va contribuir al finançament dels viatges de Colom a Amèrica entre altres esdeveniments i institucions importants a què va donar suport. (Dades ampliades per Pere Alzina en el “XII Simposi sobre la catalanitat de la descoberta d’Amèrica” d’Arenys de Mar).

Taula de Canvi de Barcelo-na segons l’Enciclopèdia brità-nicaEnciclopèdia.britannica.com/

Jesús Lloria, divulgador cultural, història i tradicions catalanes

(1)  A les bancarrotes dels 7 bancs privats que tenia Catalunya fins el s.XIV  varen influir diversos factors. Els més importants van ser la incapacitat de la Corona de tornar els prèstecs per al manteniment de les conquestes d'ultramar, així com les males collites per un canvi del clima: la del 1333 s'en diu "lo primer mal any".   Deu o dotze anys més tard arriba de la peste negra que en diverses onades va arrasar entre la meitat i 2/3 de la població de Catalunya i de tot Europa. (Cuca de Llum)


(2) La Taula de Canvi és clarament una de les aportacions més importants de Catalunya a la cultura occidental. Tenim una entrada dedicada a les altres importants aportacions, us deixem l'enllaç aquí a sota:
 
 
 
 
CONTINUACIÓ DE LA HISTÒRIA DE LA TAULA DE CANVI,  PER JOSEP MORETÓ 
 
 El primer banc públic d’Europa va ser català i, més concretament, barceloní. La Taula de Canvi és considerada pels historiadors medievalistes com la primera institució financera de caràcter públic que finançava l’administració i alhora admetia dipòsits de ciutadans i empreses privades.

Per entendre per què es va crear un banc públic en plena Edat Mitjana, cal entendre la situació de Catalunya i de Barcelona al llarg del segle XIV, època marcada per les empreses militars dels reis d’Aragó. Pere III el Cerimoniós, que va morir el 1387, va prendre el regne de Mallorca per les armes al seu cunyat, Jaume III. També va estar en guerra amb Castella, així com amb els genovesos pel control de Sardenya. Els seus dos fills que també van regnar, Joan I el Caçador i Martí I l’Humà, van mantenir les guerres al Mediterrani. 
 
 
L'edifici gòtic de la Llotja de Barcelona

 
Tots aquests conflictes s’havien de pagar i, quan es reunien les Corts, el monarca de torn havia de demanar diners i tropes a la noblesa, l’Església i la burgesia urbana. Barcelona, com a capital del Principat, era la que més hi contribuïa. Així doncs, la ciutat va arrencar el segle XV amb unes finances públiques marcades per l’elevat deute acumulat.


Com en la majoria d’afers polítics de la Catalunya medieval, la creació del banc necessitava el permís del sobirà. “Barcelona era una ciutat reial”, explica Laura Miquel, historiadora i investigadora de la Universitat del País Basc (UPV-EHU) especialitzada en l’Edat Mitjana, per la qual cosa encara era més habitual que el rei donés el vistiplau a un fet tan important com la fundació d’un banc públic. Fins aleshores, la banca era sempre privada.


L’única excepció era justament el govern municipal, al qual la Taula sí que podia donar crèdits. El Consell barceloní, que era qui nomenava els administradors del banc o taulers, tenia dos instruments habituals de deute: els censals morts, títols que pagaven interessos perpetus (per sempre), i els violaris, que donaven interessos vitalicis.


La posada en funcionament del nou banc va portar estabilitat a les finances públiques de la ciutat i fins i tot es va modernitzar el sistema de comptabilitat de la Clavaria –el tresor municipal– a imatge del que feia servir el banc. Com que era municipal, la Taula mai va poder encunyar moneda, que era potestat reial.


L’impacte de la Guerra Civil catalana (1462-1472)
 
Durant més de seixanta anys la Taula de Canvi va ser un èxit i va anar guanyant clients, fins al punt que també hi tenia dipòsits la Generalitat. Ara bé, amb l’esclat de la Guerra Civil catalana (1462-1472) –un dels episodis més transcendentals i alhora desconeguts de la història de Catalunya– el banc va acabar fent una suspensió de pagaments que gairebé el va fer desaparèixer.

El conflicte va enfrontar el rei Joan II el Sense Fe contra la Generalitat i diverses ciutats, sobretot Barcelona, que era la més gran. El Consell barceloní va necessitar l’ajuda de la Taula per finançar una gran part de la despesa militar fins que el rei va acabar guanyant la guerra deu anys més tard. El govern de Barcelona havia emès “molt més crèdit del que podia tornar”, comenta Miquel, la qual cosa va afectar de ple la Taula. A més, molts ciutadans van anar retirant els seus diners per por d'una fallida.

Un cop passada la guerra, el banc es va refer, tot i que, després del desastre financer, es va prohibir que tornés a prestar diners a la ciutat. Però va continuar funcionant amb normalitat fins al segle XVI, quan es podria haver fusionat amb el primer Banc de Barcelona, un final que els historiadors encara no tenen clar.

 
La ‘competència’ amb Gènova
 
Actualment els historiadors donen per fet que “per molt poquet” la Taula de Canvi és el banc públic més antic del Vell Continent, però no sempre havia sigut tan clar, explica la historiadora Laura Miquel. El rival de la primacia és el Banco de San Giorgio de Gènova, creat el 1408 amb unes funcions molt semblants a les de la institució financera barcelonina.

(Publicat al compte de Facebook per Josep Morató, el 13 febrer 2023)


Per ampliar sobre aquest tema:


(Aquesta entrada ha rebut 171 visites)