12 d’abril del 2012

El Congrés aprova la llei d'estabilitat pressupostària amb el suport de CiU i l'oposició del PSOE



PATRICIA MARTÍN / Madrid - El Congrés ha donat via lliure a la llei d'estabilitat pressupostària que inclou un mecanisme per intervenir en les Comunitats Autònomes que incompleixin l'objectiu de dèficit amb el suport del PP, CiU i UPD, l'abstenció del PNB i el vot en contra del PSOE, malgrat que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va ser el promotor de la reforma de la Constitució que ha donat origen a aquesta norma.

La negociació entre el Govern i el principal grup de l'oposició ha durat fins a l'últim minut, però l'acord no ha estat possible perquè, segons els socialistes, com que l'Executiu "ha trencat el pacte constitucional" al voler ser "més papista que el papa" i obligar totes les administracions a tenir el 2020 un dèficit estructural del 0% en lloc del 0,4% consensuat entre el PSOE i els conservadors l'estiu passat quan es va efectuar el canvi constitucional.

Crítiques del PSOE

El diputat socialista Pedro Saura ha acusat el PP de practicar el "partidisme" al considerar que "l'enemic" a batre és el PSOE i no la crisi econòmica. El grup capitanejat per Alfredo Pérez Rubalcaba qualifica de "greu error" l'actitud del Govern i el PP, amb el convenciment que el missatge de credibilitat que aquesta llei intenta enviar als mercats i els agents internacionals queda molt debilitat al no comptar amb el suport del partit polític que pot governar Espanya el 2020.
No obstant, el PP rebutja que hagi trencat el pacte estival i des de la tribuna, la diputada Ana Madrazo, ha fet una crida "a la responsabilitat" del PSOE i ha recordat que el Govern i el seu grup han intentat dialogar amb l'oposició fins a l'últim minut. De fet, després d'una reunió infructuosa al matí, el ple de la tarda s'ha interromput i durant al voltant de mitja hora la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro, s'han reunit amb la portaveu del grup socialista, Soraya Rodríguez, que al final de la trobada ha comunicat el vot en contra del seu grup perquè el Govern no ha variat ni una mica la seva posició.

La posició de CiU

CiU, per la seva part, ha votat a favor de la norma perquè l'Executiu sí que ha incorporat al text una de les seves esmenes que, segons el diputat Josep Lluis Sánchez Llibre, suposarà que les les administracions territorials que "tinguin en el futur creixement econòmic puguin dedicar una part important dels recursos a realitzar polítiques que fomentin el creixement econòmic i la creació d'ocupació".
Sánchez Llibre també ha manifestat que l'acord ha estat fruit d'"hores de negociació" entre la vicepresidenta, el ministre d'Hisenda i el cap del grup parlamentari, Josep Antoni Duran Lleida.

L'esmena convergent

L'esmena convergent permetrà a les Comunitats que compleixin amb l'objectiu de dèficit el 2020 que tinguin un termini d'amortització del deute més ampli, de fins a 20 anys, com la UE ha permès a països amb grans endeutaments com Itàlia. "L'esmena permet a totes les administracions que hagin fet els deures, compleixin amb el dèficit i incompleixin el límit d'endeutament, que es flexibilitzi el termini d'amortització".

El PNB, en canvi, ha optat per l'abstenció. El text també incorpora una de les seves esmenes, que reflecteix l'especificitat foral del País Basc i Navarra. No obstant, els nacionalistes bascos no han recolzat la norma, segons el diputat Joseba Beloki, perquè es van oposar a la modificació de l'article 135 de la Constitució i no estan d'acord "amb el contingut econòmic de la llei, ja que va més enllà del que demana la UE".