3 d’agost del 2023

Llibres d'història i assaig del s. XX, en particular del facisme a Alemania entre les dues guerres mundials i la seva manipulació de l'opinió pública

Els primers llibres expliquen l'ambient de l'Alemania en que va crèixer el recentment traspassat, el Papa Benet XVI, i Joan Pau II a Polònia durant la 2a Guerra Mundial.



 

Qualsevol us agradarà o us farà quedar bé si els regaleu:

Cliqueu a l'etiqueta per a veure les ressenyes més llargues publicades al seu dia a la Cuca de Llum:


Llibres d'història d'Europa. Referències per entendre el moment d'ara, saver de on venim. La història no es repeteix ni podem adivinar el futur. No obstant hi ha tendències de caràcters que no varien. Dades per comprendre l'arribada de Hitler al poder, manipulació de la premsa i dels noms de les coses per amagar el que canviava, amenaces, coacció, els milicians del partit, els "camises pardes" ,... Per ordre cronològic de les accions que narren els dos primers:

Stefan Zweig, "El món d'ahir": veure ressenya al post:  Llibres que hem llegit:control de l'opinió pública en el nazisme











 Aquest llibre i "Jo no" de J. Fest son els que més expliquen el dia a dia d'una família durant els dies de Hitler. Aquest de Sebastian Haffner es centra en els canvis dels primers mesos de març 1933 i com van afectar al seu entorn personal.  Es molt fi, molt bonic, es llegeix fàcil, i molt molt interessant. Publicat el 2000, de manera pòstuma però escrit el 1939 des del seu exili a Londres. Veure ressenya al post:  Llibres que hem llegit: control de l'opinió pública en el nazisme




 L'escenografia de Hitler per semblar el que no era, amb l'aquiesciència tàcita d'una part de la bona societat alemana. 
Molt  molt interessant, escrit per un francès del CNRS.
Veure ressenya al post:  Llibres que hem llegit:control de l'opinió pública en el nazisme






Un mestre alemàn es nega a  afiliar·se al partit de Hitler per les seves conviccions catòliques i perd la plaça de funcionari. La vida de la seva família a Berlín durant la guerra.  Pel seu fill escriptor, publicat de manera pòstuma. 
Veure ressenya al post:  Llibres que hem llegit:control de l'opinió pública en el nazisme



 
Victor Klemperer, "Quiero dar testimonio hasta el final. Diarios 1933-1941". Galaxia Gutenberg/ Círculo de Lectores.
 
El filólogo que estudió in situ cómo infiltraron el nazismo mediante manipulación del lenguaje. En fin, las mismas tècnicas que se siguen usando hoy.
 
 
Vídeo (38 min) sobre el període entreguerres, explicant el gravíssim estat de l'economia alemana com resultat de les indemnitzacions de guerra a França i Regne Unit que li imposà el Tractat de Versalles.


 
Més llibres de la història del s. XX:


 El caràcter català, la guerra civil, els anarquistes, el POUM, la vida a les trinxeres d'Aragó, la guerra dels comunistes contra el POUM iniciada a la Plaça de Catalunya de Barcelona, de primera mà i amb humor anglès.  Aquesta edició a més a més del llibre "Homenatge a Catalunya"
afegeix els (molts) articles que Orwell va escriure sobre la nostra guerra civil a la seva tornada a Anglaterra i les dificultats perquè els hi publiquèsin, perquè aleshores Anglaterra havia fet aliança amb la Rusia de Stalin per vèncer a Alemanya.
"Orwell en España" George  Orwell. Ed Tusquets. Barcelona.




Emociona la superació personal que va representar a Nelson Mandela pp⁰aconseguir l'eliminació de l'apartheid i l'actual Constitució de Sudàfrica. Preciós, aixeca la moral. És emocionant com ha sigut capaç de fer en sí mateix tots els canvis necessaris per tal d'assolir l'objectiu, la seva fe en un "impossible" que, certament ha millorat la vida de milions de persones.
El periodista John Carlin va ser corresponsal a Sudàfrica durant deu anys; el llibre es llegeix amb facilitat. Per mi, Mandela esdevé un referent que posa en qüestió la vertadera noció "d'impossible".
 
"El Factor Humà" de John Carlin. Ed. La Campana. (374 pàgs.)




Amb molts detalls en el cas de Xile, exposa com el neoliberalisme -o també dit capitalisme sense entranyes- ha anat manipulant la política en alguns paisos al s.XX: Xile, Argentina, Polònia,... Privatitzant les grans empreses estatals en favor dels amics del poder, empresonant o matant a qui s'hi oposés. Horrorós. Era la doctrina de l'economista Milton Friedman de l'Universitat de Xicago. Ens serveix de referència doncs a casa nostra polítics i multinacionals intenten fer i fan en el mateix sentit i convé estar molt alerta.  Extensament documentat, té 100 pàgines amb les referències bibliogràfiques. Cal agraïr a Naomí Klein aquesta feinada.
"La doctrina del xoc Naomí  Klein. Ed Empúries. Barcelona 2007. (739 pàgs)









Com l'evolució del neoliberalisme ens aboca a destruir la Terra sense escrúpols... tot plegat perquè el 50 més rics del planeta ho siguin encara més. Extensament documentat.
"Això ho canvia tot"   Naomí  Klein.
 



Cliqueu a l'etiqueta per a veure les ressenyes més llargues publicades al seu dia a la Cuca de Llum  - i/o  veieu totes les ressenyes al tag: 
 
 

>>  llibres recomanats (22 entrades) 

 

(Aquesta entrada ha rebut 219 visites
 
 
 
 

___