15 de gener del 2024

Reedició d'un llibre fonamental de John H. Elliott “La revolta catalana, 1598-1640. Un estudi sobre la decadència d'Espanya”. Noticia del traspas d'Elliott als 91 anys

 


La revolta catalana, 1598-1640. Un estudi sobre la decadència d'Espanya, de John H. Elliott també ha esdevingut un clàssic de la historiografia catalana i europea. Hi ha diverses edicions exhaurides. Fa un temps, a la col·lecció d’història de Publicacions de la Universitat de València (PUV), he reeditat la versió revisada que va traduir fa anys Francesc Vallverdú. Es tracta d’una peça fonamental per a la història de Catalunya i d'Espanya, fruit d'una recerca documental impressionant, que ens mostra la Catalunya del començament del segle XVII i ens ajuda a entendre els orígens, l'esclat i les conseqüències d'un episodi cabdal de la nostra història: l'enfrontament entre el govern centralista de la monarquia, que veia en les constitucions catalanes un entrebanc molest per a la creació d'un sistema polític que hom volia més eficient, i un país, els habitants del qual defensaven les seues lleis i les seues llibertats nacionals com a garantia de la supervivència d'una comunitat històrica. De John H. Elliott, a la col·lecció “Honoris Causa”, també de PUV, vaig publicar fa uns anys “España en Europa Estudios de historia comparada”. Sir John H. Elliott és doctor honoris causa per la Universitat de València…

 

___....___....__
 
Mor l'historiador John Elliot, un dels experts més importants en la Guerra dels Segadors
 
 
John Elliott va ser un dels grans experts en la Guerra dels Segadors, destacant el seu assaig 'La revolta dels catalans'
 
 
Oriol Domínguez - 10.03.2022 -  El Nacional

L'historiador britànic John Elliott, un dels hispanistes més prestigiosos del món, reconegut internacionalment per ser una de les eminències acadèmiques més importanmyts en la Guerra dels Segadors, ha mort aquest dijous als 91 anys, han confirmat fonts properes a la família.

Una vida amb molta història
 
John Elliott va néixer el 23 de juny de 1930 a la ciutat de Reading. Després d'estudiar a la selecta escola d'Eton, es va doctorar el 1952 en Història a la Universitat de Cambridge. Entre 1968 i 1973 va ser professor d'Història en el King's College de Londres, per posteriorment passar a ser professor en l'Institut d'Estudis Avançats de Princeton, a Nova Jersey, EUA, càrrec que va ocupar fins a 1990. Aquell any va ser elegit catedràtic de la Universitat d'Oxford, càrrec emèrit que ocupa des de 1997.

La rebel·lió dels catalans

Elliott ha destacat especialment pels seus estudis sobre la Història d'Espanya dels segles XVI i XVII. Juntament amb Jonathan Brown, historiador de l'art, va publicar "A Palace for King" (Un palau per a un rei), 1980, un estudi monumental sobre el Palau del Bon Retir|Jubilació i el seu context històric artístic. 
 
Eminència en l'estudi de la Guerra dels Segadors, una de les seves obres més aclamades és l'assaig "La revolta dels catalans, 1598-1640: Un estudi sobre la decadència d'Espanya". En aquesta obra, l'historiador britànic analitza el progressiu deteriorament de les relacions entre Catalunya i el govern de la monarquia a Madrid al llarg de la primera meitat del segle XVII. De la ferotge repressió del bandolerisme català a la pressió que suposaven les noves polítiques centralitzadores d'Olivares, la tensió creixent va acabar desembocant en una rebel·lió que, en última instància, va exercir un paper crucial en el declivi espanyol.

L'any 2018 va publicar "Catalanes y escoceses. Unión y discordia", una altra de les seves obres més destacades. En aquest assaig Elliott retorna als anys de la Guerra dels Segadors, explorant les  similituds i els contrastos entre les experiències escocesa i catalana al llarg dels darrers cinc-cents anys, començant amb els matrimonis reials que van provocar la unió amb els veïns més poderosos, Anglaterra i Castella respectivament, i rastrejant la seva història a través dels segles, des del final de l'edat mitjana fins als dramàtics esdeveniments recents.

Reconeixements

Elliott va rebre el premi Príncipe d'Astúries el 1996 i, entre altres reconeixements, va ser investit doctor "honoris causa" en universitats com la d'Alcalá de Henares, la Complutense o la Carles II. L'hispanista va ser autor de la considerada com la biografia definitiva del Comte Duc d'Olivares i d'altres llibres clau en l'hispanisme com "Lengua e imperio en la España de Felipe IV"
 

 
 
Veieu un vídeo d'un minut sobre ELLIOT a TV espanyola en motiu del seu traspas:

 

PER A SABER-NE MÉS:

>>  (Tenim un article supercomplert sobre la Guerra dels Segadors; és fàcil perdre's perquè va ser una guerra molt llarga): >>  Història de la Guerra dels Segadors.  "Una república efímera i difusa", la catalana del 1.641, article llarg per per David Garrido
 
 
 
>> Index de la blog: tots els articles sobre la Guerra dels Segadors:

 

__