26 d’octubre del 2013

De Riquer i Albareda: "Tot s'hi val contra el catalanisme" article rebatint el de Gabriel Tortella

Borja de Riquer
L'historiador Borja de Riquer, en una imatge d'arxiu. Foto El Singular Digital.


Els dos historiadors adverteixen que la idea de tancar el 'tigre separatista' recorda la retòrica franquista i acusen l'economista Tortella d'esbiaixat

Lluís Bou - 26.10.2013
Els historiadors Borja de Riquer i Joaquim Albareda han publicat avui un article al diari 'El País' en el qual acusen l'economista Gabriel Tortella de fer asseveracions esbiaixades respecte Catalunya, i asseguren que la idea que aquest va expressar en el sentit de tancar el 'tigre separatista' recorda la retòrica franquista. Els dos historiadors asseguren que alguns analistes espanyols practiquen el "tot s'hi val contra el catalanisme".

 

"La metàfora del tigre i la gàbia traspua autoritarisme antidemocràtic i evoca el malaurat "justo derecho de conquista" de Felip V. Això de tornar a tancar a la gàbia al tigre separatista recorda massa a la retòrica franquista per ser acceptable. Creuen realment els demòcrates espanyols que l'actual problema català es resol a base de gàbies?", es pregunten.

 

Els dos historiadors consideren que des de l'òptica espanyola els arguments parteixen d'amagar el fet que ens els darrers 10 anys s'han trencat molts elements de la relació entre Catalunya i Espanya. "Tot s'hi val amb tal de no atendre una realitat que defuig reiteradament en l'article, el que ha passat els últims 10 anys: sentència del Tribunal Constitucional que va laminar l'Estatut refrendat i aprovat pel Parlament i les Corts i que va liquidar l'esperit d'entesa de 1978; incompliment sistemàtic per part del Govern de Madrid de les inversions previstes en aquest Estatut, etcètera, etcètera, i que, a conseqüència de tot això, avui la majoria dels catalans siguin partidaris d'exercir el dret a decidir. Apel·lar a la corrupció, àmpliament estesa per tot Espanya, o a la molt discutible gestió del Govern actual de CiU, no constitueix cap argument vàlid a l'hora d'analitzar l'increment del sobiranisme i encara menys per menystenir-lo", apunten.


 Borja de Riquer i Albareda també consideren falsos alguns arguments de l'historiografia espanyolista, com la teoria que amb la guerra de successió Catalunya no va perdre sobirania. "Deixant al marge el debat sobre el concepte que llavors es tenia del que era una "nació", el que sí és històricament irrebatible és que les institucions catalanes van lluitar per salvaguardar les seves Constitucions, el seu sistema representatiu i per les llibertats de tot Espanya, davant a la imposició d'un model d'Estat absolutista que va acabar amb la monarquia plural dels Àustries. La veritat és que Catalunya va perdre llavors la seva estructura juridicopolítica secular fonamentada en les Corts i en les Constitucions i que amb la Nova Planta es va imposar un sistema absolutista, centralista i militaritzat que va eliminar les vies de participació política", afirmen.



Borja de Riquer i Alvareda també repliquen el mite espanyolista que Espanya va néixer com a nació amb els reis Catòlics. "Identificar la unió de corones de 1479 -el matrimoni dels Reis Catòlics- amb la creació de la "nació espanyola", com ho fa Tortella, respon a un plantejament de caràcter essencialista totalment desacreditat en els àmbits científics internacionals. Com és sabut, de la unió de corones va sorgir una monarquia composta que mantenia l'ordenament jurídic polític dels dos blocs: la Corona de Castella i la Corona d'Aragó", recorden.