17 d’octubre del 2013

Lluís Llach: 'La malaltia va condemnar en Martí i Pol a ser un magnífic poeta'



Dijous  17.10.2013 -El II Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol ha engegat avui a l’Institut d’Estudis Catalans amb una conferència d’excepció de la mà del seu amic, el cantautor Lluís Llach. Davant de la impossibilitat de 'donar lliçons sobre aquell de qui tantes lliçons he rebut', Lluís Llach ha volgut donar algunes claus que, com a amic del poeta, 'poden ajudar a conèixer alguns racons de la seva personalitat'.

Llach s’ha referit sobretot al rigor del poeta, a la seva autoexigència que 'contrastava amb una gran generositat vers les altres persones'. També ha parlat de la militància i el compromís de Miquel Martí i Pol amb tot allò col·lectiu; de la seva capacitat d’arribar a percebre el més essencial i a plasmar-lo en la seva poesia; del seu profund sentit de la justícia, la seva tossuderia ideològica i una qualitat humana extraordinària que es projecta en l'obra i per això 'tanta gent que busca en el seu interior hi troba afinitats'.

Un factor que ha destacat de Miquel Martí i Pol ha estat la incidència de la malaltia en la seva obra que, segons Llach el va 'condemnar a ser un magnífic poeta' ja que li va comportar un canvi de sentit en l’escriptura i el 'va fer pouar en el seu jo d’una manera més profunda, fins a arribar al fons d’ell mateix'.

L’acte ha estat presidit per Jaume de Puig en representació del president de l’IEC, i ha comptat amb la presència del rector de la UVic, Jordi Montaña; del president del comitè científic del Col·loqui, Ricard Torrents; i de Ramon Pinyol, director de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, en nom del comitè organitzador. La presentació de Lluís Llach ha anat a càrrec de Llorenç Soldevila, professor de la UVic. Per llegir la notícia sencera, clicar: