11 de desembre del 2013

Nelson Mandela, recull de llibres i thrillers. Petit homenatge a un home profundament bo.

"Nelson Mandela és una persona que m'ha impressionat en molts sentits. El vaig conèixer personalment l'any 1994. I em va impressionar la integritat i la dignitat que irradiava. La planta física que tenia… la mirada… transmetien realment les seves conviccions. Ho transmetia perquè per dins també era així." Alfred Bosch.



Llibre preciós, que ha inspirat una película  sobre Madiba, com li diuen els sudafricans. Emociona la superació personal que va representar a Nelson Mandela aconseguir l'eliminació de l'apartheid i l'actual Constitució de Sudàfrica. Preciós, aixeca la moral. És emocionant com ha sigut capaç de fer en sí mateix tots els canvis necessaris per tal d'assolir l'objectiu, la seva fe en un "impossible" que, certament ha millorat la vida de milions de persones.

El periodista John Carlin va ser corresponsal a Sudàfrica durant deu anys; el llibre es llegeix amb facilitat. Per mi, Mandela esdevé un referent que posa en questió la vertadera noció "d'impossible".
 
 
"El Factor Humà" de John Carlin, Ed. La Campana. 374 pàgines. - 


(Per mi, Mandela esdevé un referent que posa en questió la vertadera noció "d'impossible". Cuca de Llum, amb tot tot l'agraïment  a tants esforços.)


Retalls sobre la seva vida:

>>    Va escriure: Nadie nace odiando a otra personas por su color de piel, por su origen, por su religión… Si la gente puede aprender a odiar también se puede enseñar a amar, porque el amor llega al corazón humano de forma más natural que el odio.    

>>   "Era exquisito, cortés y amable en extremo. Durante una conferencia pronunciada ante grandes eminencias se le acabó el agua, y un camarero depositó discretamente otro vaso lleno en el atrio. Mandela paró su intervención, se giró y dijo al hombre: "Thank you very much". En las personas en las que nadie reparaba, Mandela veía seres humanos, dignos de reconocimiento. 

De hecho, a algunos no les gustaba ese exceso de bondad. El periodista Stengel le hizo la pregunta durante una de sus conversaciones. 

La gente dice que el problema de Nelson Mandela es que está demasiado dispuesto a ver lo bueno en la gente. ¿Cómo responde a eso?
Creo que trae beneficios [pensar bien de los demás]. Es bueno asumir y actuar sobre la base de que los demás son personas de honor e integridad porque tiendes a atraer integridad y honor si así es como miras a quienes trabajan contigo.
"En la vida real -le dijo- no tratamos con dioses, sino con humanos ordinarios como nosotros: hombres y mujeres llenos de contradicciones. El sospechoso siempre estará atormentado por la sospecha, el crédulo siempre estará dispuesto a tragarse todo, y el vindicativo usará el hacha afilada en lugar de la suave pluma. Pero el realista mirará al comportamiento desde todos los ángulos y se concentrará en aquellas cualidades de una persona que son edificantes, que elevan tu espíritu y despiertan en ti el entusiasmo por vivir ".  De l'article l'endemà de la seva mort: http://www.publico.es/internacional/452848/las-puertas-del-mundo-abiertas-madiba-el-espiritu-de-ubuntu



>>  Nelson Mandela és una persona que m'ha impressionat en molts sentits. El vaig conèixer personalment l'any 1994. I em va impressionar la integritat i la dignitat que irradiava. La planta física que tenia… la mirada… transmetien realment les seves conviccions. Ho transmetia perquè per dins també era així.

La fermesa d'aquest home ha estat sempre indiscutible. En els pitjors moments li van oferir de sortir de la presó si renunciava a la lluita armada, o si s'acollia a viure en un dels bantustans –les reserves negres sud-africanes–. I ell sempre va dir que no amb un argument molt contundent i molt entenedor: fins que tothom no fos lliure a Sud-àfrica, ell tampoc no volia ser-ho. La llibertat del seu poble era la seva. I l'una cosa anava amb l'altra.

Aquesta fermesa la va combinar amb el do de
l'oportunitat i amb una disposició sempre a negociar sense renunciar a la veritat i a les seves conviccions ( Per seguir llegint l'article : "Alfred Bosch: Els catalans hem de fer nostra la lliçó de Mandela"




>>  Pel·lícules sobre la seva vida, resum del diari ARA:

1. ' Mandela: Long Walk to Freedom' és l'última cinta que s'ha rodat sobre la seva vida. Ahir s'estrenava a Anglaterra, amb assistència de les dues filles menors de l'expresident de Sud-àfrica, quan es va conèixer la mort de Madiba. Dirigida pel britànic Justin Chadwick i protagonitzada per l'actor londinenc Idris Elba, el film adapta la biografia del polític, des de la infantesa rural fins a la seva elecció com a president. Pren com a fil conductor la relació del líder amb la dona que més el va marcar, Winnie Mandela, amb qui va estar casat 38 anys, i recorda el seu llarg i tortuós camí cap a la llibertat posant l'èmfasi en el costat més humà i imperfecte de Mandela. U2 ha fet una cançó per a la banda sonora de la pel·lícula, 'Ordinary love'.


 2. 'Invictus' és el film més popular fins avui. Explica l'esperit de reconciliació de Mandela centrant-se en un fet concret, la Copa del Món de rugbi de 1995, que va aconseguir unir una nació que havia estat separada per l'apartheid. Protagonitzada per Morgan Freeman i Matt Damon i estrenada el 2009 sota la direcció de Clint Eastwood, la pel·lícula es basa en el llibre 'El factor humà', de John Carlin. Tràiler:
http://youtu.be/_KB2aD-ZyXA


3 . ' Goodbye Bafana' relata la relació que Mandela va tenir amb el seu guàrdia de la presó, un blanc, James Gregory, durant els 27 anys que va estar empresonat. Basat en un llibre de Gregory, que s'ha posat en dubte, el film narra com el coneixement de les idees de Mandela transforma el que havia de ser el seu censor.  Tràiler:
http://youtu.be/IFqlLnAYwC0


4. ' Mandela and De Klerk', rodada a Sud-àfrica per a la televisió el 1997, va ser protagonitzada per Sidney Poitier i Michael Caine, i s'hi mostra la vida i la relació entre els presidents més importants de Sud-àfrica, Mandela i F. W. de Klerk. Aquest últim és qui va anunciar, el 1990, al Parlament, que legalitzava el Congrés Nacional Africà i alliberava, al cap de set dies, Mandela, convertit en símbol de l'apartheid. Tots dos van rebre el Nobel el 1993. Tràiler:
http://youtu.be/SejrrvlO59k


5. ' Winnie Mandela'. Entre altres 'biopics' dedicats al polític, el 2010 se'n va estrenar un sobre la controvertida dona de Mandela, interpretada per Jennifer Hudson. El film, criticat per la mateixa Winnie, explica la seva trajectòria, empresonament, la resistència sense el marit, i ombres com la infidelitat i altres acusacions legals.  
http://youtu.be/IZZUffRcVnM


>>  Llibres sobre la seva vida, resum del diari ARA:


"El Factor Humà" de John Carlin, Ed. La Campana. 374 pàgines. - Ressenyat una mica més amunt.


6. ' El largo camino hacia la libertad' (1994) es va convertir en un llibre de referència a nivell mundial. És una autobiografia escrita el 1994 en què es basa la pel·lícula 'Long Walk to Freedom' i ocupa un lloc destacat entre les memòries de les figures més importants del segle XX. 

7. A 'Converses amb mi mateix', el polític expressa els seus pensaments, les seves reflexions personals, i hi inclou esborranys de cartes a caps d'estat. Els seus diaris i calendaris de la presó són documents fins llavors mai vistos i d'un valor incalculable. 

8. A 'Un ideal pel qual visc' (2005) hi narra 50 anys de la seva vida entrelligats amb la història del seu país, que es fonen en una trajectòria comuna que finalment desemboca en la denúncia internacional del règim segregacionista i racista de l'apartheid, i la posterior caiguda d'aquest. És un compendi de textos contra la desigualtat i a favor dels drets dels presos polítics i les comunitats minoritzades. 

9. 'Els meus contes africans', publicat el 2008, és una antologia supervisada per Mandela amb els contes més bonics i antics d'Àfrica, i que alhora destaquen valors com la llibertat. 

10. La vida i l'obra de Mandela ha inspirat també molts escriptors. Un dels més coneguts és el periodista John Carlin, autor d''El factor humà', llibre que va inspirar 'Invictus'. Acaba de publicar un nou volum sobre Madiba, 'El somriure de Mandela. Un retrat personal', també a La Campana, on explica el seu testimoni directe de l'excarceració de Mandela a partir de les converses que van mantenir.   
 (http://www.ara.cat/adeumandela/cami-llibertat-Mandela-pellicules-llibres_0_1042695930.html)



>> Aquest Link envia a una pàgina de La Vanguardia amb moltes referències de la seva hemeroteca sobre la vida de Mandela: http://www.lavanguardia.com/internacional/20131205/54375515924/nelson-mandela.html