20 de juny del 2014

Suso de Toro, sobre el procés català: "No és Artur Mas, són els catalans"


 L'escriptor gallec Suso de Toro. Foto El Singular Digital.

L’escriptor gallec opina que el moviment català "és fruit d'un procés lent d'acumulació de frustracions i de sentiments de greuge"

Nerea Rodríguez
L’escriptor gallec Suso de Toro ho té clar: “Artur, Pablo, els amos d’Espanya volen els vostres caps”. En un article publicat a ‘Eldiario.es’, l’escriptor té clar que el procés sobiranista “no és Artur Mas, són els catalans”, i afegeix: “És la majoria del Parlament català i la majoria de l'opinió pública d'allà, hauran d'acabar acceptant-ho”.


En l’article, de Toro fa referència a l’abdicació del rei Joan Carles I i creu que si alguna cosa va quedar clara “va ser que existia una operació perfectament planificada i executada en la qual van participar els amos d'Espanya. El que va aparèixer negre sobre blanc aquests dies és el retrat del poder establert: al voltant de la monarquia, dos partits, les empreses de l'IBEX-35 i l'oligopoli de la comunicació”. 


Segons ell, va ser tot un espectacle comprovar que un canvi en la prefectura de l'Estat, que afecta de manera tan important a un país, era conegut per un petit grup de persones a esquena de la ciutadania, a qui se li va presentar per sorpresa. Aquesta és la democràcia madura i etc. de la qual ens parlen aquests dies”.


Però també constata com aquest poder “no descansa, també veiem com a continuació del moviment monàrquic continuen les operacions per caçar dissidències i rebel·lies vàries. És el cas del moviment català pel dret a decidir i la independència i el cas de ‘Podem’. Tots els partits i moviments polítics tenen defectes o insuficiències i és natural que els seus rivals les assenyalin i critiquin, per a això estan, però quan la lluita política es torna bruta, es personalitza per destruir als dirigents, el cas d'Artur Mas i Pablo Iglesias”. 


"No podran anul·lar aquestes demandes sense més"

Suso de Toro té clar que “una campanya en els mitjans sostinguda en el temps danya a una posició política, no obstant això fa l'efecte que els qui apunten cada dia a aquests dos objectius creuen que mort el gos s’acabarà la ràbia. Crec que s'equivoquen i les equivocacions en política es paguen”. En relació al moviment català, destaca que “és fruit d'un procés lent d'acumulació de frustracions i de sentiments de greuge viscuts per la majoria d'aquesta societat, Artur Mas només és la persona a qui li ha correspost ocupar en aquest moment la presidència del govern català”. 


Segons l’escriptor, “qualsevol altre dirigent d'aquest partit, que governa amb suports d'altres partits, hauria actuat de forma semblant en les mateixes circumstàncies històriques”. A més, parla del líder d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, i critica que “la utilització de la figura de Duran com un ariet contra el procés polític català i contra Mas produeix gran alegria en la cort, però a Duran li suposa una completa pèrdua d'autoritat moral davant l'electorat del seu país”. “D'aquesta manera, Duran deixarà de ser-los útil”, vaticina.


Finalment, i després de parlar de ‘Podemos’, conclou: “Les coses mai són com haurien de ser, però són. Poden fer mal a les demandes de la ciutadania però en aquesta ocasió no podran anul·lar-les sense més”.