15 d’octubre del 2014

Mas segueix les prediccions que Carles Boix va fer fa dos anys




Boix va descriure el camí cap a l'estat propi al programa 'Singulars' de TV3

 

| Actualitzat el 15/10/2014 a les 18:15h / Carles Boix, doctor en Ciències Polítiques per la Universitat de Harvard i catedràtic de Ciència Política i Afers Públics a la Universitat de Princeton, va predir fa dos anys, al programa 'Singulars' de TV3 presentat per Jaume Barberà, el camí cap a l'estat propi i els possibles escenaris de ruptura entre Catalunya i Espanya.

Boix va dividir el camí cap a l'estat propi en tres blocs: el procés, la negociació econòmica i la dimensió internacional.
També va parlar dels paràmetres de l'autodeterminació, un dret vàlid a nivell internacional, encara que "una cosa és que estigui regulat i l'altra que estigui prohibit. Però tots els pobles poden fer-ne ús, sempre i quan no es faci un ús il·lícit de la força".

El que avui crida l'atenció d'aquest capítol del programa és la predicció que va fer Carles Boix sobre com ho havia de fer Catalunya per aconseguir la ruptura amb l'estat espanyol. El professor va parlar dels següents passos:

- Convocar unes eleccions (les que es van fer el novembre del 2012) per arribar a una consulta popular sobre el dret de l'autodeterminació.

- Obrir un procés d'informació i deliberació: Boix va dir que el govern català "hauria de crear una comissió d'experts, recollir informació sobre els costos i beneficis, sobre el procediment d'inserció internacional i la negociació amb l'estat espanyol". També va remarcar el paper de la població catalana i d'informar a l'exterior sobre el perquè del que fem i de la trajectòria de 300 anys d'intents fallits d'encaix.

- Decisió final: convocar un referèndum, possible d'acord amb l'Estatut, però improbable per la necessitat d'autorització del govern espanyol.

En cas de la negativa de l'estat espanyol a deixar fer una votació, Boix va parlar de la consulta alternativa, la que Artur Mas va comunicar ahir. En aquest cas, Boix va esmentar que "podria ser que el govern interposi un recurs d'inconstitucionalitat dient que es fa servir la consulta com una via paral·lela". 
Finalment, en el pitjor dels casos, "el president haurà de decidir què fer: si continuar esperant o tirar per una altra via". Aquesta altra via podrien ser unes eleccions plebiscitàries "si el president diu que tots els partits, i els que s'hi vulguin apuntar, van a les eleccions sabent que si es guanya amb majoria absoluta el procés cap a la independència s'hauria acabat". Boix també va parlar d'una possible votació al Parlament per la declaració d'independència. 

La reacció de l'estat espanyol

Boix també va parlar de les possibles reaccions del govern central: la neutralitat, la intervenció constitucional i la provocació d'una violència interna. "Si l'estat espanyol utilitzés la força, cosa que descarto, la reacció d'Europa seria molt contrària i el descrèdit del govern seria extraordinari".

Al final del programa, Boix també va parlar sobre com s'haurien de repartir els drets i les obligacions econòmiques compartides amb el govern i sobre el reconeixement internacional.