22 d’abril del 2023

Llibres: història de Catalunya [4] al s.XV que hem llegit: Martí l'Humà, Compromís de Casp, guerra civil catalana, Ferran II el Catòlic, qüestió remença


"Catalunya al segle XV. De la Sentència de Casp al regnat de Ferran II el Catòlic"  Santiago Sobrequés i Vidal. Edició a cura de Josep M. Salrach. Editorial Base. Barcelona. 2011. 150 pàg.

Aquest llibre dona una visió general d'aquest segle, és de fàcil lectura. No en sabia res d'aquesta època convulsa i crec que hi he anat entrant:


> Mort de Martí l'Humà. Compromís de Casp.
> Ferran I, dit el d'Antequera
> Alfons el Magnànim
> Joan II. Guerra civil catalana durant 10 anys: 1462-1472
> Ferran II, dit el Catòlic. 
   > Sentència de Guadalupe de 1482, de Ferran II, que resol la questió dels abusos als pagesos de remença: el litigi ha durat més de cent anys. 




2 Articles dels aspectes generals del s.XV  català: per tan el mateix tema que el llibre però més resumit:

Per conèixer les característiques generals d'aquest segle és una bona opció el llegir un d'aquestos articles llargs, enlloc de llegir tot llibre de Sobrequés -, el primer d'aquest post:


1- "Episodis de la Història de Catalunya".  Diversos autors. Edició a cura de J.Sobrequés i Callicó. Edicions 62. Barcelona

Dins d'aquest llibre hi ha diversos articles llargs, cada un d'una època diferent, exposat per un autor especialista d'aquest període. Hi ha un llarg article de Jaume Vicens i Vives: "Els orígens de la revolució catalana del segle XV" (de pàg. 109 a 165). Text procedent del llibre "Els Trastàmares (segle XV)"  Barcelona. Ed. Vicens Vives. 2a ed. 1961.
L'article del Dr. Vicens situa el s.XV a Catalunya en un ampli vano: en els factors històrics, gravíssim declivi demogràfic per la Pesta Negra, declivi econòmic, l'estructura social d'aquella societat i la questió  dels remences, l'agricultura, comerç, lleis, els primers reis Trastàmares... 
 

2- J.Vicens i Vives "Obra dispersa. Volum I". Ed. Vicens Vives. Col·lecció Obra Escollida. Barcelona. 2011.  

En aquest llibre hi ha varis articles llargs. Dins els titolats "Estudis" trobem: "Cataluña a mediados del s.XV"  pàg. 172 a 219.  (Aquest assaig és el seu discurs de recepció a l'Acadèmia de Bones Lletres el 9.12.1956)  Parla de les diferents onades de la Pesta, del comerç amb Alexandria i Rodes, del comerç de robes i espècies;  de les nombroses fallides bancàries, cauen 7 bancs privats! (pàg.185). Parla de l'estructura social, moneda, inflació..., molt complert. Resum  molt bo i recomanable  per una visió general d'aquest segle.



Altres llibres del segle XV a Catalunya, aspectes puntuals:


" Vida i regnat de Martí I, l'últim rei del casal de Barcelona Josep-David Garrido i Valls. Rafael Dalmau Editor.



 


"El Compromís de Casp: negociació o imposició?"
Llibres de Prada. Universitat Catalana d'Estiu. Ed. Galerada. 2013. 334 pàg.


Els diferents professors deixen per escrit les ponències que van exposar als cursos de Prada de Conflent a  l'agost 2012: Àngel Casals, Antoni Riera i Melis, Flocel Sabaté i Curull, Josep-David Garrido i Valls, Jaume de Puig, Teresa Vinyoles i Vidal,  Manel Güell.  
El llibre em va agradar molt, i estic d'acord  amb la seva interpretació  del  resultat del Compromís de Casp. El recomanem.

taula de matèries.


Article sobre el Compromís de Casp:






"Ferran I  "el d'Antequera", un rei de conveniència"
Per David Garrido. Editorial 3 i 4. València. 2011.  288 pàg.

Com a resultat de les recerques de l'autor, la narració dels fets del Compromís de Casp és totalment diferent a la versió  que corria fins ara. Molt interessant, el recomano. Redactat per públic no especialista, l'edició també ajuda a llegir·lo amb comoditat.  Afegeixo la taula de matèries del llibre:
 




..........


> 1482: Sobre el tema dels remences, greu qüestió social que afectava al 25% de la població, i que va ser resolt a
finals d'aquest segle XV. És la primera vegada a Europa que es resol jurídicament aquest greuge.  Us deixo el link al post monogràfic sobre la qüestió remença, el més llegit d'aquesta blog precisament:
El Llibre del Sindicat Remença (1448), entra a formar part del Registre de la Memòria del Món de la Unesco. Bibliografia sobre remences. v.5
 
 
 
(El post ha rebut 421 visites)



__