17 d’abril de 2017

Llibres: història de Catalunya entre els anys 1150 i 1400, l'agogeu de l'Estat català

L'expansió pel Mediterrani del 1200 al 1400. Edmaps.

(Per mi  de les coses més destacables aportades pels catalans a la cultura occidental en aquesta època van ser el Consolat de Mar, com a eina jurídica per resoldre conflictes mercantils-naútics. 

En segon lloc, -dada poc coneguda pel públic-,  cal  recordar que les Corts catalanes es constituiren abans  que les angleses, uns  3-4  anys abans.  Per tant va ser el primer parlament d'Europa.

I afegiria  la genialitat de Jaume I pel seu mètode experimental per estudiar la formació del Consell de Cent de Barcelona. En efecte, durant 20 anys  assajà diverses proporcions  entre  membres de l'assemblea gran (ara Consell de Cent), dos funcionaris i diverses proporcions dels diputats de funcions permanents. Tant lograt que després ja no es va reformar pràcticament.  

Cal  destacar igualment com el 1401  van crear el primer banc públic d'Europa: la Taula de Canvi.
Cuca de Llum)
 He llegit els llibres, i us els recomano. En general caldria llegir·los amb un atles històric per anar seguint la geografia de la conquesta, val això també per l'entrada d'història del 1000 al 1150. Per l'època carolingia tenim els atles històrics de Bolos i V. Hurtado.
>>  Article sobre la formació de la Generalitat el 1359, el seu desenvolupament progressiu, la seva història fins l'actualitat "Els primers demócrates"  http://www.elpuntavui.cat/article/59-nomes-canals/631829-els-primers-democrates.html

Biografia detallada de Martí l'Humà.  Martí  era el 2on varó de la família, ningú pensava a priori que acabés regnant.  Però el seu germà primogènit Joan I, va morir en un accident de caça quan Martí era a Sicília. "Vida i regnat de Martí I". Josep-David Garrido i Valls. Rafael Dalmau Editor. Barcelona, 2010. (366 pàg.)  
 

 Biografies concises i bones d'una col·lecció que deixà embastada Vicens i Vives al final de la seva vida.  He llegit el volum 5: "Jaume I. Pere el Gran", m'ha agradat.


Podeu trobar aquests llibres i la Col·lecció Episodis de la Història (els fulletons curts) a la llibreria "La Impossible" donc té la col·lecció sencera en estoc a la botiga - (Provença cantonada Enrique Granados, no tanca al migdia). Els altres llibres els trobareu també per exemple, a la llibreria "Laie", a Pau Claris casi cantonada amb Casp.

Posts relacionats publicats a la Cuca de Llum:
>>  Llibres: història de Catalunya al voltant de l'any 1000
>> Catalunya, la democràcia més antiga d'Europa v.2
>> "La naixença de Catalunya (s.XI) fou un part dificilíssim" J. Vicens i Vives 
>> Com l'Abad Oliva va saber formular la Treva de Déu i aconseguí que la respectèssin. Inici de pacificació a la societat feudal cap el 1027.