11 de febrer del 2018

El Síndic de Greuges constata que el 155 ha afectat directament els drets socials dels catalans

..."des del 2006, l’executiu de Mariano Rajoy ha presentat més de quaranta recursos a lleis aprovades pel Parlament, més de la meitat, han repercutit en les polítiques socials i de recaptació d’impostos de la Generalitat."

L'informe reserva un apartat a la 'desproporció en l'actuació de les forces seguretat de l'Estat l'1 d'octubre' i denuncia una regressió dels drets democràtics 

09.02.2018 
El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha lliurat al president, Roger Torrent, l’informe anual de la institució corresponent al 2017, un any marcat per l’enfrontament directe entre el govern espanyol i català, i l’aplicació de l’article 155. Una de les conclusions més sucoses que obté l’informe és que la intervenció econòmica de la Generalitat i la suspensió de l’autonomia han tingut un impacte negatiu pel que fa als drets i les polítiques socials, tant pels retards en els pagaments com per l’aturada de projectes aprovats.

Aquest perjudici ja el va assenyalar fa unes setmanes l’informe elaborat per ServidorsCAT. Per exemple, s’ha paralitzat el Pla de Viabilitat de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i pot provocar la suspensió de les indemnitzacions econòmiques que reben ex-presos polítics de la Guerra del 36-39 i de la dictadura franquista. O el pla d’actuacions en fosses de desapareguts, que va posar en marxa el departament d’Afers Exteriors de l’ex-conseller Raül Romeva.

Paral·lelament a aquestes paralitzacions de projectes, Ribó també denuncia la contínua pràctica del govern espanyol de recórrer moltes de les lleis aprovades pel Parlament, com la llei d’emergència habitacional i pobresa energètica, la llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, o la llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge de persones en risc d’exclusió residencial, també suspesa. De fet, conclou que des del 2006, l’executiu de Mariano Rajoy ha presentat més de quaranta recursos, dels quals, més de la meitat, han repercutit en les polítiques socials i de recaptació d’impostos de la Generalitat.

La ‘desproporció’ policíaca durant l’1-O


A l’apartat de Seguretat ciutadana i justícia, l’informe reserva un apartat a la ‘desproporció en l’actuació dels cossos i les forces seguretat de l’Estat l’1 d’octubre’. El Síndic ha rebut diverses queixes –a l’espera de confirmació– relacionades amb la jornada electoral del referèndum i que estaven motivades per la brutalitat policíaca de la policia i la Guàrdia Civil. A partir de la informació rebuda el Síndic ha demanat quin comandament va ordenar les càrregues i quines ordres concretes tenien els agents, ‘atès que el manament judicial d’aturar el referèndum tenia un caràcter força genèric’. També investiga l’ús de les pilotes de goma durant la jornada i si la policia i la Guàrdia Civil presentaven l’ordre judicial en molts dels escorcolls que es van fer previ al referèndum.


Així mateix, el Síndic ha posat tota la informació que té en coneixement del comissari europeu de Drets Humans, la defensora del poble europea, l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans i el president de l’Institut Internacional de l’Ombudsman.

En relació amb el procés, el Síndic ha fet 611 actuacions relacionades amb el procés. Tanmateix, són casos que no estan desgranats i no precisa quants afectes l’independentisme, i quants l’unionisme:


https://www.vilaweb.cat/noticies/el-sindic-de-greuges-constata-que-el-155-ha-afectat-directament-els-drets-socials-dels-catalans/