9 de febrer del 2018

9.02.2018 - L’informe dels lletrats del parlament: el calendari de la investidura no ha començat a córrerL'han presentat avui a Roger Torrent, després de desavinences entre el lletrat major i el secretari general de la cambra 
  


09.02.2018
El termini per a la investidura del president de la Generalitat no ha començat a córrer. Ho indiquen els lletrats del Parlament de Catalunya en l’informe que han elaborat sobre les implicacions de l’ajornament del ple per part de Roger Torrent, a qui avui han lliurat el document. La conclusió dels lletrats és que el calendari de la investidura no ha començat a córrer perquè el ple va ser ajornat per ‘circumstàncies alienes’ al parlament.

L’informe s’ha presentat després de les discrepàncies entre el lletrat major, Antoni Bayona, i el secretari general de la cambra catalana, Xavier Muro. Bayona era el ponent de l’informe, però va decidir de desmarcar-se’n perquè Muro no veia amb bons ulls les propostes que afegia a l’informe sobre possibles vies per a desencallar la situació i que assenyalaven el paper de Torrent. Sí que hi havia consens a considerar que l’ajornament del ple d’investidura de la setmana passada implicava que s’havia aturat el temps i, per tant, que no havia començat a córrer el calendari cap al termini de dos mesos.

Consideren que ‘es pot considerar suspès el termini de deu dies per a la presentació al ple [d’una proposta de candidat per part de Roger Torrent], si més no fins a la resolució que acordi l’admissió o no de la impugnació del govern de l’estat’ i que, en conseqüència, no ha començat el període de dos mesos per a investir un president del govern.

Després serà Torrent qui podrà decidir si continua aturat o comença a córrer el temps, i si aquesta situació es mantingués blocada gaire temps, els grups parlamentaris podrien arribar a forçar que es comencés a comptar el període establert per a una investidura abans de convocar eleccions automàticament.


(Amb aquest informe es despeja una incògnita important. No recordo qui del Gobierno  volia imposar que comencés a còrrer el calendari per convocar noves eleccions; el seu propòsit evidentment és manar més que les urnes. Cuca de Llum.)