26 de gener del 2024

26 de gener de 1641, Barcelona és atacada però perden: la Batalla de Montjuich. Un episodi de la Guerra dels Segadors.


En el decurs de la Guerra dels Segadors, el 26 de gener de 1641 l'exèrcit del marquès de Los Vélez, format per uns 18.000 homes, ja és a Sants. Fustigat per les partides de miquelets a la rereguarda i preocupat pel rumor sobre l'arribada de milers de catalans des de l'interior, confia que l'assalt a Barcelona -que té uns 6.000 defensors- sigui ràpid i contundent. Així, de matinada, el gruix del seu exèrcit es dirigeix al portal de Sant Antoni mentre uns cossos escollits pugen a Montjuïc per tres punts diferents amb la intenció de prendre la posició i cobrir l'esquena als qui assalten Barcelona.


Quan el primer contingent enemic arriba a Montjuïc agafa per sorpresa als defensors però la descoordinació amb la resta d'assaltants fa que es puguin recompondre i respondre a l'atac, concentrant el foc i delmant un rere l'altre els terços que arriben. Mentrestant, al portal de Sant Antoni, la cavalleria francesa surt a l'encontre de l'enemic seguida de la infanteria catalana. Llavors, la cavalleria hispànica carrega -impetuosa- contra els franco-catalans ignorant el parany on està a punt de caure. Mentre la cavalleria francesa maniobra per envoltar-la, els catalans reculen fins al peu de la muralla, des d'on la resta de defensors poden disparar còmodament contra els genets hispànics, que perden llur comandant i s'ha de retirar.

A Montjuïc, les tropes hispàniques -havent caigut molts dels seus oficials i perdent munició i energies- queden frenades mentre Barcelona envia reforços als defensors a través de la trinxera que lliga la muntanya i la ciutat per la banda de mar. Finalment, al migdia, els assaltants es repleguen.

A
la tarda, Los Vélez intenta un nou atac centrat ara en Montjuïc. La fortificació, tot i ser força senzilla, ha estat ràpidament reforçada amb peces d'artilleria, soldats i molts barcelonins que hi han pujat per ajudar. Davant del nou assalt, els defensors sotmeten als atacants a un foc continuat que els impedeix avançar; en aquesta situació, un inesperat contraatac dels franco-catalans -que carreguen muntanya avall- trenca la moral de les tropes hispàniques que fugen perdent homes, armes i banderes. L’endemà, l'odiat marquès de Los Vélez -humiliat- emprèn la retirada cap a Tarragona.
· · · · ·
Si us agrada, compartiu-ho i seguiu l' Esguard Històric
> enllaç al blog:

http://esguardhistoric.blogspot.com

 

...............
 
El 26 de gener de 1939 entraven a Barcelona les tropes del general Franco

 De fet, havien estat esperant tres dies a les afores de la ciutat per entrar precisament el dia 26, data de la batalla de Montjuich: la darrera victòria militar de Catalunya contra la monarquia del s borbons."  Cuca de Llum)
 
"...Franco va retardar uns dies la ocupació de Barcelona per part del seu exèrcit amb la intenció de que coincidissin les dates: havia d'ésser el dia 26 de gener, com si, segles més tard, l'exèrcit espanyol volgués esborrar la derrota de la batalla de Montjuich" Cita del llibre "L'assassinat de Pau Claris" de Carles M. Espinalt. Ed. El Llamp. Barcelona. 1991. (pàg. 46)


............

Al llibre de Joan Samsó "El mecenatge cultural a Catalunya durant el s. XX" Ed. Proa. Barcelona. 2005. (251 pàgs). A la pàg 96 he trobat aquesta curiosa dada:

Capítol 7. La llengua i la literatura catalanes a la primera postguerra 1939-1951-..."La política d'assimi-lació va seguir tenint la col·laboració d'escriptors autòc-tons, sia en els actes culturals oficials o en l'organització dels premis literaris que estimulaven la literatura en castellà , com el Premio Eugenio Nadal, creat per l'Editorial Destino el 1944, el qual esdevindria la principal referència de la nova narrativa de consum en castellà; o com el premis Ciutat de Barcelona, instituïts per l'Ajuntament barceloní el 1949, també per estimular "la novelística espanyola" i lliurats significativament el 26 de gener..."


.............

 
 
Articles relacionats amb la  Guerra dels Segadors  publicats en aquesta blog:

>> Pau Claris va proclamar la República Catalana el 16 de gener de 1641

>>  7 juny de 1640: El Corpus de Sang. La revolta dels Segadors de 1640 a Barcelona marcà l'inici de la guerra

>>   Totes les entrades sobre la Guerra dels Segadors, de l'Index de matèries de la blog: 

 

Llegiu una crònica d'aquells dies finals de la guerra civil 1936-39:

 
>> (Post a la Cuca de Llum. Precisament van entrar el 26 de gener del 1939, com si volguèssin esborrar la seva derrota el mateix dia de 1641): 26 de gener del 1939, les tropes franquistes entren a Barcelona

 

(Post amb 84 visites)

__