26 de desembre de 2022

26 de gener de 1641, Barcelona és atacada però perden: la Batalla de Montjuich. Un episodi de la Guerra dels Segadors.

En el decurs de la Guerra dels Segadors, el 26 de gener de 1641 l'exèrcit del marquès de Los Vélez, format per uns 18.000 homes, ja és a Sants. Fustigat per les partides de miquelets a la rereguarda i preocupat pel rumor sobre l'arribada de milers de catalans des de l'interior, confia que l'assalt a Barcelona -que té uns 6.000 defensors- sigui ràpid i contundent. Així, de matinada, el gruix del seu exèrcit es dirigeix al portal de Sant Antoni mentre uns cossos escollits pugen a Montjuïc per tres punts diferents amb la intenció de prendre la posició i cobrir l'esquena als qui assalten Barcelona.


Quan el primer contingent enemic arriba a Montjuïc agafa per sorpresa als defensors però la descoordinació amb la resta d'assaltants fa que es puguin recompondre i respondre a l'atac, concentrant el foc i delmant un rere l'altre els terços que arriben. Mentrestant, al portal de Sant Antoni, la cavalleria francesa surt a l'encontre de l'enemic seguida de la infanteria catalana. Llavors, la cavalleria hispànica carrega -impetuosa- contra els franco-catalans ignorant el parany on està a punt de caure. Mentre la cavalleria francesa maniobra per envoltar-la, els catalans reculen fins al peu de la muralla, des d'on la resta de defensors poden disparar còmodament contra els genets hispànics, que perden llur comandant i s'ha de retirar.

A Montjuïc, les tropes hispàniques -havent caigut molts dels seus oficials i perdent munició i energies- queden frenades mentre Barcelona envia reforços als defensors a través de la trinxera que lliga la muntanya i la ciutat per la banda de mar. Finalment, al migdia, els assaltants es repleguen.

A
la tarda, Los Vélez intenta un nou atac centrat ara en Montjuïc. La fortificació, tot i ser força senzilla, ha estat ràpidament reforçada amb peces d'artilleria, soldats i molts barcelonins que hi han pujat per ajudar. Davant del nou assalt, els defensors sotmeten als atacants a un foc continuat que els impedeix avançar; en aquesta situació, un inesperat contraatac dels franco-catalans -que carreguen muntanya avall- trenca la moral de les tropes hispàniques que fugen perdent homes, armes i banderes. L’endemà, l'odiat marquès de Los Vélez -humiliat- emprèn la retirada cap a Tarragona.
· · · · ·
Si us agrada, compartiu-ho i seguiu l' Esguard Històric
> enllaç al blog:

http://esguardhistoric.blogspot.com

 

 De la mateixa guerra tenim un altre article a la Cuca de Llum:

 >> Pau Claris va proclamar la República catalana el 16 de gener de 1641

...............

( El 26 de gener de 1939  entraven a Barcelona les tropes del general Franco, després de tres anys de guerra.
 De fet, havien estat esperant tres dies a les afores de la ciutat per entrar precisament el dia 26, data de la batalla de Montjuich, la darrera victòria militar de Catalunya contra la monarquia dels borbons. Cuca de Llum)

 

Articles relacionats amb la  Guerra dels Segadors  publicats en aquesta blog:

>> Pau Claris va proclamar la República Catalana el 16 de gener de 1641

>>  7 juny de 1640: El Corpus de Sang. La revolta dels Segadors de 1640 a Barcelona marcà l'inici de la guerra

 

 

Llegiu una crònica d'aquells dies finals de la guerra civil 1936-39:

>> https://www.sapiens.cat/epoca-historica/historia-contemporania/guerra-civil-i-franquisme/aixi-va-ser-l-ocupacio-franquista-de-barcelona_201754_102.html

 >> (Post a la Cuca de Llum. Precisament van entrar el 26 de gener, per esborrar la seva derrota el mateix dia de 1641):   26 de gener del 1939, les tropes franquistes entren a Barcelona

 

 

__