9 de març del 2021

Informacions sobre el suplicatori(3)- des de 1 març 2021- adreçat al Parlament Europeu, perquè els 3 diputats catalans perdin la immunitat i puguin ser extradits a Espanya v.3

 

Entrada que continua el seguiment d'informacions sobre aquest important tema. El link del primer post és:

http://www.cucadellum.org/2021/01/informacions-sobre-el-suplicatori.html

______________________________________________

 

25.02.2021

Les xifres del suplicatori que neguitegen els partits espanyols

Pràcticament no hi ha precedents en la història de l’eurocambra d’un informe per a retirar la immunitat aprovat amb tants vots contraris


“Sabem comptar”, deia ahir la consellera Clara Ponsatí en la conferència de premsa que va fer conjuntament amb Carles Puigdemont i Toni Comín. D’aquesta manera denunciava la “pressió descomunal” que han fet els eurodiputats espanyols perquè la Comissió d’Afers Jurídics aprovés l’informe que en demana la retirada de la immunitat. Tots tres són conscients que al ple del Parlament Europeu del 8 de març difícilment es podrà revertir la majoria política, articulada entorn dels grups socialista, del PP europeu i de Renova Europa, que ha fet possible que s’aprovés en comissió el suplicatori que el Tribunal Suprem espanyol va demanar perquè pogués continuar el procediment de les euroordres. Però el resultat de la votació en comissió, amb quinze vots favorables, vuit de contraris i dues abstencions, pràcticament no té precedents en la història de l’eurocambra. Perquè la impmensa majoria dels dos-cents procediments per a retirar o confirmar la immunitat d’un eurodiputat d’ençà del 1995 s’han aprovat per unanimitat o per una àmplia majoria de diputats, que oscil·la entre el 70% i el 90% dels membres de la comissió.

En canvi, en el cas de Puigdemont, de Comín i de Ponsatí, els 15 vots favorables representen un 60%. I això té un valor polític important, perquè fa encara més qüestionable aquest informe que ara haurà de validar el plenari de l’eurocambra. Un informe que nega que hi hagi cap indici de persecució política contra els tres eurodiputats ni que hi hagi cap voluntat d’alterar-los l’activitat política com a europarlamentaris i que ni tan sols ha tingut en compte el contingut de les sentències d’Alemanya (contra l’extradició de Puigdemont) ni de Bèlgica (contra l’extradició de Lluís Puig).


En el resultat de la votació de dimarts, cal tenir en compte que els membres de la comissió que formen part dels tres grups parlamentaris on hi ha els eurodiputats populars, socialistes i de Ciutadans hi sumen setze vots. I els vots a favor van ser quinze. El vot en comissió era secret, però els comptes dels membres són relativament fàcils de fer per a saber qui va votar què. I potser això ha condicionat algun dels vots: aquesta “pressió descomunal” espanyola que denunciaven ahir el president i els consellers exiliats.

Ara s’haurà de veure quina traducció té això al plenari de l’eurocambra. Gairebé sempre hi ha una rèplica de la majoria que hi ha hagut en la comissió per a aprovar un informe en el vot final en el ple. Però mai no hi havia hagut una oposició tan gran com aquesta, i tants dubtes sobre el sentit del vot d’alguns membres. La disciplina de grup en les votacions a l’eurocambra no és pas tan rígida com a les cambres legislatives a l’estat espanyol. I això es va poder veure no fa gaire en la votació sobre una esmena pel dret d’autodeterminació de tots els pobles presentada per l’eurodiputada d’ERC Diana Riba. Tot i ser refusada per la majoria de la cambra, va obtenir un suport que mai no havia aconseguit: una quarta part de la cambra. I això incloïa eurodiputats del grup socialista, del PPE i també de Renova Europa. El PP espanyol ha deixat clara la seva posició; el PSOE va trigar a fixar la seva en la votació dins la comissió, però caldrà veure quina és la posició formal que prendran els seus col·legues del grup S&D al ple del parlament. I tot i que la posició de Ciutadans és clara, són conscients que la unanimitat dins el grup, ateses totes aquestes circumstàncies, és pràcticament impossible.

Ara, a més, hi haurà un altre factor que obre més incògnites sobre el resultat de la votació del suplicatori. Perquè si bé la votació al plenari dels suplicatoris s’havia anat fent mitjançant el sistema del vot a mà alçada, ara, d’ençà de la pandèmia i de les restriccions que ha imposat, el vot és secret. I això pot fer trontollar encara més el factor polític tan determinant de la disciplina de grup.

Perquè es validi la proposta de retirar-los la immunitat caldrà una majoria simple dels vots de la cambra, formada per 705 eurodiputats de set grups parlamentaris i dels no inscrits, on hi ha Puigdemont, Comín i Ponsatí. En aquest cas, els 187 parlamentaris del PPE, els 145 del grup socialdemòcrata i els 97 dels liberals de Renova Europa ja sumen majoria de la cambra. Però caldrà veure quants vots discrepants hi haurà en relació amb la posició que tindran els membres del seus referents espanyols. Els dos grups que previsiblement tindran una posició més contrària a la concessió del suplicatori seran els Verds-ALE, on hi ha els diputats d’ERC i que compten amb 73 escons, i els de l’Esquerra Unitària Europea, amb Manon Aubry com un dels dirigents visibles del grup. Aubry és un dels membres de la Comissió d’Afers Jurídics de l’eurocambra que es va oposar al suplicatori, i va fer uns declaracions molt dures, en què qualificava la votació de “greu precedent”, perquè es proposa de lliurar Puigdemont, Comín i Ponsatí “a la persecució d’un estat membre”.

El qüestionament polític de la concessió del suplicatori per part d’una part significativa de l’eurocambra pot donar més força al pas que els tres eurodiputats ja van preparant i que consisteix a presentar un recurs contra la decisió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Així ho va expressar ahir Puigdemont: “Nosaltres no donem mai una batalla per perduda i no regalarem res. Si l’elecció fos exclusivament sobre drets fonamentals i llibertats, la podem guanyar.” I la batalla pot consistir, tal com va dir, a demanar mesures cautelars al Tribunal de Luxemburg.

https://www.vilaweb.cat/noticies/numeros-suplicatori-puigdemont-comin-ponsati/

 

Si al maig el ple de l'Eurocambra accedeix a retirar la immunitat dels 3 diputats catalans, aquests poden recórrer al TJUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea, quina jurisdicció està per sobre del Tribunal Suprem dels estats membres, i quines resolucions són d'obligat compliment). En cas que el TJUE   fallés a favor dels diputats, seria un revés a l'autoritat de l'Eurocambra:

 


 


 


 
Carta al Director publicada al diari Ara
 
 
 
 Hi ha diputats europeus, - no espanyols - que fan accions positivament en CONTRA de l'aixecament de la immunitat del Pres. Puigdemont, l'exConseller Toni Comín I l'exConsellera Clara Ponsatí. Article publicat per Le Monde: 

 
Més notícies:
 
04.03.2021
 

La votació final (del ple de l'Eurocambra) del suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí serà dilluns a la tarda

La votació de l'informe que en recomana la retirada de la immunitat serà secreta i el resultat no se sabrà fins dimarts al matí

 

El Parlament Europeu ja ha fet públic l’horari dels debats i les sessions de votació de la setmana vinent, en què s’inclou la votació definitiva sobre la retirada de la immunitat a Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. Serà dilluns vinent a dos quarts de set de la tarda, i el resultat se sabrà l’endemà, dimarts, a les nou del matí. El vot en el plenari de cadascun dels 705 eurodiputats serà secret, en part presencial i en part telemàtic.

El ple haurà de decidir si avala l’informe que recomana de retirar-los la immunitat, elaborat per l’eurodiputat d’ultradreta búlgar Angel Dzhambazki i aprovat amb quinze vots favorables, vuit contraris i dues abstencions en la Comissió d’Afers Jurídics de l’eurocambra, presidida per l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez. Aquell resultat, i el fet que la votació sigui secreta, fa pensar en un resultat probablement favorable a la retirada de la immunitat, degut a la majoria absoluta que hi tenen els grups socialista, del PP i Renova Europa (on hi ha Ciutadans) però amb un nombre destacat de vots contraris, un fet pràcticament insòlit en cap dels més de dos-cents suplicatoris que ha tramitat el Parlament Europeu d’ençà de mitjans dels anys noranta.

https://www.vilaweb.cat/noticies/votacio-final-suplicatori-puigdemont-dilluns-8-marc-tarda/

 

05.03.2021




Un grup de cinquanta-dos ex-eurodiputats han publicat una carta en què demanen als eurodiputats actuals que votin en contra de retirar la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí “per oposar-se a l’objectiu d’una justícia autoritària que persegueix la dissidència política democràtica i pacífica. Entre els signants tan sols n’hi ha un d’espanyol, l’ex-dirigent de Podem a Andalusia Teresa Rodríguez. Hi ha, entre més, el francès José Bové i els alemanys Daniel Cohn-Bendit i Rebecca Harms.

Ahir va saber-se justament que la votació final sobre el suplicatori serà dilluns vinent a dos quarts de set de la tarda, i el resultat se sabrà l’endemà, dimarts, a les nou del matí. El vot en el plenari de cadascun dels 705 eurodiputats serà secret, en part presencial i en part telemàtic.

El primer motiu que els cinquanta-dos signants esgrimeixen a la carta és que “el tribunal que sol·licita la retirada de la seva immunitat, el Tribunal Suprem espanyol, no és l’autoritat competent per a fer-ho […] i tampoc no és un tribunal imparcial, tal com ha establert recentment la justícia belga, quan el Tribunal d’Apel·lació de Brussel·les va considerar que Lluís Puig, ex-conseller del govern català a l’exili, no podia ser jutjat imparcialment per aquest tribunal espanyol”.

El segon motiu és que “hi ha proves que aquests tres eurodiputats estan patint una persecució política“, cosa que queda demostrada, diuen, “en proves com els entrebancs judicials per impedir que es presentessin a les eleccions europees, la presència de fins a cinc eurodiputats espanyols a la Comissió d’Afers Jurídics [del parlament europeu] i les seves declaracions públiques sobre l’informe abans, durant i després de la votació, la inclusió de càrrecs erronis en l’informe sobre Clara Ponsatí, o la filtració de l’informe abans de la votació en un diari espanyol d’extrema dreta”.

Aquesta persecució política”, segueixen, “que en sí mateixa ja hauria de ser suficient per garantir que els drets legals d’aquests eurodiputats continuïn intactes, va ser confirmada a més en la sentència esmentada” sobre Lluís Puig. “El tribunal [belga] es va oposar a la seva extradició a Espanya tot argumentant que el senyor Puig no hi seria tractat de manera imparcial ni d’acord amb els seus drets com a ciutadà europeu”. “Així mateix, el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein, a Alemanya, va denegar la concessió d’extradició del senyor Puigdemont pels càrrecs de rebel·lió i sedició en considerar que l’organització d’un referèndum pacífic no pot constituir aquesta mena de delictes”, diuen a la carta”.

“No es tracta de donar suport a les idees que defensen Puigdemont, Comín i Ponsatí, es tracta de defensar la immunitat parlamentària davant d’un estat membre que ha demostrat la seva voluntat de perseguir els qui van organitzar un referèndum perquè els ciutadans de Catalunya poguessin expressar la seva opinió lliurement”, sentencien. “És important recordar que membres del govern de Catalunya i dos líders de la societat civil van ser condemnats a un total de cent anys de presó per aquest mateix motiu”.

Heus ací la llista de tots els cinquanta-dos ex-eurodiputats signants:

-eurodiputats-contra-suplicatori/
 
 
 05.03.2021

Primeres esquerdes a l'eurogrup socialista amb posicions a favor de Puigdemont

 
 ....L'exprimer ministre de Malta i actualment eurodiputat socialista Alfred Sant ha anunciat que dilluns votarà en contra del suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí perquè considera que si prospera la retirada de la immunitat dels tres polítics catalans "serà un escàndol.

Sant s'ha mostrat taxatiu. "Es pot estar en desacord amb les seves posicions i les seves tàctiques, però afirmar que van cometre un delicte per organitzar un motí a traïció, només es pot justificar en termes de legislació feixista franquista", apunta.

 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Notícia relacionada: