3 de juny del 2021

La justícia europea retorna la immunitat (7) a Puigdemont, Comín i Ponsatí, de manera cautelar, fins que no es dicti sentència.


 

El Tribunal General de la Unió Europea ha acceptat la mesura cautelar demanada per la defensa de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí i els ha retornat la immunitat provisionalment. La immunitat havia estat retirada a principi de març pel Parlament Europeu amb l’aprovació del suplicatori, però amb una forta divisió política, la més gran de la història per a la retirada de la immunitat d’un eurodiputat: es va aprovar amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Ací podeu consultar, en castellà, la resolució d’avui del tribunal.

 

Luxemburg ha acceptat la mesura mentre estudia al fons del recurs presentat pels advocats del president i els dos consellers exiliats, però el tribunal rarament accepta les mesures cautelars. En el cas de Puigdemont i Comín, per exemple, els va denegar la petició de cautelars per a assistir a la sessió constitutiva de l’eurocambra el 2 de juliol de 2019 a Estrasburg.

 

La defensa dels eurodiputats va denunciar al TJUE les irregularitats del procés del suplicatori al Parlament Europeu. Els advocats defensors han assegurat a VilaWeb que no s’havia concedit mai una cautelar anul·lant un suplicatori. Afegeixen que un estat membre de la UE tampoc no havia demanat mai un suplicatori per a empresonar un eurodiputat.
 
El 19 de maig van presentar el recurs contra la retirada de la immunitat. Argumentaven que el Parlament Europeu no els havia garantit la possibilitat d’exercir els drets com a eurodiputats i que s’havien vulnerat diversos articles de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. El 26 de maig van presentar la petició de mesures cautelars, atès que el 7 de juny hi ha ple de l’eurocambra a Estrasburg i corrien el risc de ser detinguts si viatjaven a l’estat francès, cosa que vulneraria els seus drets i la seva llibertat de circulació i que això seria un “perjudici greu i irreparable”. El tribunal accepta l’argumentació dels exiliats, i destaca que l’eurocambra encara no ha presentat les seves observacions sobre la mesura cautelar. Tanmateix, estima oportú concedir-les.
 
Els arguments del recurs no s’han fet públics, però els eurodiputats van queixar-se del trencament de la imparcialitat del president de la Comissió d’Afers Jurídics, Adrián Vázquez (Ciutadans), la filtració de l’informe a la premsa espanyola, el fet que només hi hagués un ponent per als tres casos i l’error a l’informe de Ponsatí, que incloïa un delicte –malversació– per la qual no és perseguida.

 

Comín ha celebrat la notícia com “una victòria més davant dels tribunals europeus” i ha assegurat que no serà l’última. També ha agraït la feina “brillant i incansable” dels advocats Gonzalo Boye i Josep Costa.


Puigdemont ha piulat ‘No surrender’ –’No ens rendim’– amb una fotografia dels tres eurodiputats.
 
 
 
Veure també la notícia a: