1 d’agost del 2022

Sou capaços de desconnectar de debò quan feu vacances?

 


 
Us presentem els avantatges físics i psicològics de no pensar en la feina durant uns quants dies
 
 
 

De cap a cap de l’any és habitual d’acumular estrès i cansament per culpa de la càrrega de feina i del ritme frenètic del dia a dia. Per això, els experts parlen de la importància de tenir temps lliure i de poder gaudir dels períodes de vacances. “Fer vacances és important per a poder de continuar essent productius durant l’any i per la salut mental. Juguen un paper d’equilibri i són com una mena de medicament. Si no en féssim, estaríem molt més cremats, molt més estressats i molt més deprimits”, explica Francesc Núñez, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i expert en sociologia del coneixement i de les emocions. Assenyala que les vacances són significatives perquè impliquen un canvi en el nostre dia a dia: “El que fem és trencar amb la vida quotidiana que tenim al llarg de l’any i construïm unes rutines diferents.”

 

L’estrès del dia a dia està molt relacionat amb hormones com ara el cortisol i l’adrenalina, per això, durant les vacances cal fer un canvi de xip: “Hem de carregar la motxilla amb hormones del benestar com ara l’endorfina i la dopamina, que sobretot ens aportin tranquil·litat”, diu la psicòloga Alba Alfageme. A més, assegura que aquesta pausa té repercussions en la gestió del nostre dia a dia, en la nostra autoestima i, fins i tot, en el nostre caràcter.


 També juga un paper crucial a la bona salut mental el fet de tenir una meta durant l’any i saber quin dia començarem les vacances. Els experts asseguren que és un reforç positiu per als treballadors....

 

Desconnectar, la part més important
Quan s’aconsegueix d’arribar a la pausa esperada, ser capaç de desconnectar, pot esdevenir un desafiament. Viure permanentment connectats a les xarxes, pendents del telèfon mòbil i endur-nos feina per acabar a la gandula de la platja són factors que no hi ajuden. Ara bé, és precisament en aquests moments de repòs quan podem alliberar la tensió derivada de la rutina: això és clau per a millorar la salut física i mental. En aquest sentit, és important de prioritzar-los. 
“És molt important fer vacances, però encara ho és més ser capaços de desconnectar. Moltes vegades, ens mantenim mentalment connectats a l’àmbit laboral o als problemes del dia a dia, i això no ens permet de parar del tot”, assenyala Alfageme. “Hem de fer un esforç i focalitzar-nos en les vacances, en allò que fem en aquell moment i evitar de pensar en la tornada o en allò que hem deixat pendent.”
Alfageme assegura que si assolim la desconnexió total, podrem rebaixar l’ansietat i l’estrès derivats de la rutina i tornarem a la feina amb més energia física i mental. Fem una repassada a alguns dels consells que ens proposa per a aconseguir-ho:
  • Deixar el màxim d’assumptes tancats. És crucial que els últims dies de feina deixem acabades les tasques que tenim pendents. Si veiem que no arribem a tot, hem de ser capaços de delegar feina als companys i no voler-ho assumir tot. 
     
  • Fer una llista d’allò que ha quedat pendent. Una recomanació per a centralitzar la feina que queda pendent és fer-ne una llista. D’aquesta manera, tot allò que queda anotat no ocupa espai en la nostra ment i ens en podem oblidar.
     
  • Aprofitar per a fer coses que ens vinguin de gust. Les vacances són un moment per a gaudir de les persones que tenim a prop, per a fer trobades, esport… Per a viure experiències que ens generin benestar i que mai no tenim temps per a fer.
     
  • Avorrir-nos. També cal trobar temps per a no fer res. Un cervell descansat al qual no li exigim res, després podrà ser més creatiu. En aquests moments de no fer res podem reflexionar sobre nosaltres mateixos i qüestionar-nos coses que durant l’any no trobem mai temps per a fer-ho. “Encara que en la nostra societat està molt mal vist, és important que ens ho puguem permetre. Ha de poder passar el temps i que no passi res”, diu.
     
  • Flexibilitat en la planificació de les vacances. Quan marxem de vacances a algun lloc, hem de tenir clar què voldrem visitar, però sempre amb una actitud molt flexible. Si no tenim temps de fer tot allò que teníem previst, ens ho hem de prendre amb bon humor i no atabalar-nos. “Hem de tenir clares les prioritats, però fugint de l’estrès i amb molta capacitat d’adaptació. Hi ha gent que se’n va de vacances, però es fa unes llistes d’activitats molt detallades, amb horaris i tot, que fan que al final acabin més cansats que quan van començar”, explica.
     
  • Desconnexió digital. És imprescindible reduir el consum de xarxes socials i allunyar-nos dels mòbils, les tauletes i el correu electrònic. “No hi ha una recepta màgica per a tothom, i al començament pot costar, però cal que hi posem distància de mica en mica”, explica. Així, podrem gaudir d’allò que tenim a prop i dedicar-nos més a la introspecció: “Si hi ha alguna cosa urgent, ja ens trucaran”, diu.
     
  • La tornada ha de ser progressiva. Hi ha gent a qui li va molt bé tornar el dia abans de començar a treballar, però en general és recomanable que hi hagi una adaptació progressiva, sobretot si hi ha infants: “Val la pena de restablir els horaris de mica en mica, passar uns dies a casa i mentalitzar-nos per reconnectar amb la rutina.”

 

...resulta que l’INI va publicar fa poc un estudi que deia que un 32,7% de persones no poden fer vacances, sigui perquè no té diners, sigui perquè no té les condicions laborals que li ho permetin”, afegeix.

 

Les vacances són una oportunitat per a carregar piles i per a qüestionar-nos coses sobre nosaltres mateixos: “Marquen un canvi de cicle. Acabem un curs i en comencem un altre. És per això que moltes vegades després d’aquest període de descans apareixen crisis de parella, hi ha gent que deixa la feina…”, explica Alfageme. “Sigui com sigui, cal que tothom acabi tenint la sensació que ha descansat”, conclou.

https://www.vilaweb.cat/noticies/desconnectar-vacances-estiu-salut-mental/
 
 
 
 
 
___