18 de setembre del 2022

Rodalies de Catalunya registra un 44% més d'incidències i avaries que Cercanías de Madrid

 


 
El 62% de les incidències notificades a Rodalies es deuen a la infraestructura 
 
 
 
Laura Cercós / Abel Degà  - Foto: Carlos Baglietto  - Barcelona. Diumenge, 18 de setembre de 2022.
 
 Tot i que l’avaria històrica de Rodalies a Catalunya el passat 9 de setembre va ser una situació especialment greu, els retards i les aturades dels trens no són pas una cosa extraordinària. Segons les dades extretes i analitzades per ElNacional.cat, en els darrers deu mesos Adif ha comunicat a través del seu canal de Twitter 323 incidències que han provocat retards i suspensions en totes les línies de Rodalies que passen per Barcelona. Una xifra un 44% més alta que a Cercanías de Madrid on, en el mateix període, s’han produït 224 alteracions del servei.
 
 

Segons aquestes dades, Rodalies de Barcelona i els serveis regionals registren una incidència per dia. Els serveis de Rodalies de Catalunya es componen pel servei de Barcelona, el de Girona, el de Tarragona i els serveis regionals, amb un total de 17 línies i 462 km. És així la xarxa de rodalia més extensa de l’Estat per davant de la de Madrid, que té 370 km. La situació, però, és força desigual, tant entre Madrid i Barcelona com entre línies. Les dades d’Adif analitzades, que inclouen només els serveis de Barcelona i regionals en el cas de Catalunya, mostren com algunes surten molt més perjudicades que d’altres.

 

Oriol Sales, portaveu de Batec, explica en declaracions a aquest diari que el seu moviment va néixer, precisament, per “denunciar el greuge comparatiu” que demostren aquestes dades. “Que anem a gairebé una afectació per dia evidencia que el servei funciona molt malament”, afegeix. Fa uns dies el president de Renfe, Isaías Táboas, assegurava en un article que el servei que ofereix la seva operadora és “un dels millors d’Europa” i que la idea d’una gestió tercermundista de Rodalies és “un clixé”. “Que no se’ns riguin a la cara”, suplica el portaveu de Batec, que assegura que ell acostuma a fer el viatge Barcelona-Reus i de tots els passatgers amb els quals comparteix comboi “no hi hauria cap que li donaria ni un aprovat”.

 

Els retards i les interrupcions dels serveis de Rodalies, com el d'aquest mateix divendres a l'R2 i R4, poden ser causats per molts motius, des de situacions meteorològiques adverses fins a accidents de persones. Tanmateix, destaca que el 62% de les incidències notificades per InfoAdif els darrers mesos es deuen a la infraestructura. Des del novembre de 2011, Adif ha informat fins a 204 vegades de retards i interrupcions del pas de trens amb missatges com aquest: “Els trens de la línia R4 del nucli de Barcelona circulen amb retards d’uns 20 minuts de mitjana a causa d’una incidència en la infraestructura a Sant Sadurní; personal d’Adif treballa per solucionar aquesta incidència com més aviat millor” (15/07/2022).

 

El 62% de les incidències a Rodalies estan causades per afectacions a la infraestructura

 

 

 Rodalies de Catalunya són titularitat de la Generalitat de Catalunya des del 2010 i 2011, però no ho gestiona ni és titular de la infraestructura. Renfe és qui n’és l’operador mentre que Adif (Administrador de les Infraestructures Ferroviàries de l’Estat) és el titular de la infraestructura. I totes dues empreses públiques depenen del Ministeri de Foment. Durant la conversa amb aquest diari, però, Sales destaca que el fet que més de la meitat de les incidències es produeixin per culpa de la infraestructura “demostra que Renfe té moltes coses a millorar, però que el pitjor és que cap govern espanyol hagi fet una millora de la xarxa de Rodalies” a través d’unes inversions amb cara i ulls. 
 
 

El deute històric de l’Estat amb Rodalies

No és només que a Catalunya no s’hi inverteixi prou, sinó que, a més, s’hi inverteix només les engrunes del que s’hi pressuposta. En teoria, els pressupostos generals de l’Estat del 2021 destinaven 245,74 milions d’euros a Rodalies de Catalunya, una inversió que havia de millorar els serveis i reduir les incidències. Tot i això, la pluja de milions promesa no va acabar arribant i la inversió prevista va quedar reduïda a un 21,6%. Només 53,14 milions es van invertir el 2021 en Rodalies.


 
 
 ...........
 
L'avaria històrica de Rodalies del 09.09.2022, 3 hores sense cap circulació:
 
 
Des de l'inici del servei no han pogut circular cap tren de Rodalies ni Llarga Distancia per via convencional
 
Judit Pellicer  -  Foto: Carlos Baglietto
Barcelona. Divendres, 9 de setembre de 2022.
 
 Una avaria en el sistema de comunicació d'Adif ha deixat la circulació de Rodalies i de Llarga Distància que circulen per via convencional completament interrompuda, així ho ha anunciat Protecció Civil. Per altra banda, la línia d'Alta Velocitat funciona amb normalitat. El portaveu de Renfe, Antonio Carmona, ha precisat a TV3 que la incidència que ha bloquejat el sistema de trens s'ha produït en el sistema de telecomunicacions a l'Estació de França. "Des de l'inici del servei no circulen Rodalies a Catalunya", ha sentenciat i ha afegit que l'avaria afecta "de l'R1 a l'R17". Preguntat per possibles alternatives, Carmona ha exposat que: "No hi ha alternativa ferroviària, recomanem altres mitjans. No podem donar una alternativa programada perquè és una incidència sobre vinguda". La incidència ha afectat uns 80.000 usuaris segons calculen des de Renfe.
 ....etc
 
 
 
___