"Lawfare. La estrategia de represión contra el independentismo catalán", per Damià del Clot. Ed. Los Libros de la Catarata. Madrid. 2022. (222 pàgs). Miquel i Toni Strubell, veient el gran interés del llibre, han fet una traducció a l'anglés ja publicada.
Em sembla un llibre tan interessant que l'anuncio abans de llegir-lo i fer-ne cap ressenya, doncs voldria que més gent el co conegués. De moment només he llegit el pròleg de Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol, catedràtic de Dret Procesal, i advocat del President Puigdemont i dels consellers, des que la legislació per fer el referèndum de l'1 d'octubre 2017 aprovada pel Parlament el 6 de setembre, va ser recorreguda a l'endemà per la Fiscalia Superior de Catalunya, pels delictes de desobediència i malversació de cabals públics.
Aquest llibre té com a base la tesi doctoral de Damià del Clot, tesi en Dret Constitucional i Ciències Polítiques, per tant està extensament documentat, amb més de 220 peus de pàgina. Damià del Clot ha estat professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona i en aquests moments és professor associat de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona i alcalde de Vilassar de Mar.
El llibre no té copyright, sinó que una nota explica que desitja ser copiat i difós arreu, prega que es citi la procedència dels textos.
Aniré afegint observacions a mida que avanci la lectura.
Del pròleg:
(Jaume Alonso-Cuevilla parla de l'encàrrec de la defensa jurídica del President Puigdemont i altres membres del govern al setembre 2017)
..."El siguiente 1 de octubre debía celebrarse un referèndum sobre la independencia de Catalunya, ilegal a los ojos de la justicia española, y el Parlament acababa de aprobar el marco jurídico que lo debía hacer posible. En méritos de esa legislación recién aprobada (que rápidamente sería invalidada por el Tribunal Constitucional español), la noche del 6 de septiembre el Govern dictaba el decreto de convocatoria del referéndum y otro complementario con las correspondientes normas organizativas. La respuesta no se hizo esperar y el siguiente jueves 7 de septiembre la Fiscalía Superior de Catalunya (dependiente de la Fiscalía General del Estado español) ya anunciaba la interposición de una querella contra todos los miembros del Govern por los delitos de desobediencia (por desobedecer la -genérica- prohibición del Tribunal Constitucional español) y malversación de caudales públicos (por destinar recursos públicos a actividades consideradas ilegales). La querella fue inmediatamente presentada, admitida a trámite y filtrada a la prensa, incluso antes de ser notificada a los querellados (en el segundo día hábil después de su presentación) En este ambiente de tensión recibí una llamada que acabaría cambiando mi vida profesional.
"Hasta entonces yo era un abogado sin militancia política pero relativamente conocido en mi ciudad. Era el catedrático de Derecho Procesal más antiguo de la Universidad de Barcelona, había sido decano del Colegio de Abogados de Barcelona, presidente del Consejo de la Abogacía de Catalunya,.... Pero no tenía ninguna vinculación política...apenas conocía algunos consellers del Govern a simple nivel protocolario. Asumí pues la defensa no desde la militancia política sino desde el rigor profesional de tan honorable encargo. (pág. 11-12)
(...)
..."Pese a que España era sobre el papel un pleno Estado de derecho, en el caso catalán el derecho se estaba aplicando de forma retorcida para criminalizar la disidencia política, con el propósito de atemorizar y desmovilizar a los partidarios de la independencia" (pág.13)
.........
NOTÍCIES RELACIONADES:
Aquesta entrada seguirá ampliant-se. Avui he trobat aquesta notícia que va ser republicada a la Cuca de Llum, i us la deixo com un dels exemples de lawfare que han succeït durant el procés d'independència de Catalunya:
>> 18.02.2018 - Llarena rebutja d’investigar els crits de ‘A por ellos’ i de citar com a testimonis els observadors internacionals de l’1-O
>> 23.03.2018 - Presó incondicional: Llarena envia a la presó Turull, Rull, Forcadell, Romeva i Bassa.
>> 19.03.2018 - Duríssim discurs de l’exfiscal José Antonio Martín Pallín durant el debat a l’ONU sobre Catalunya i Espanya
>> 07.03.2018 - 07.03.2018 - Antoni Bassas, el seu editorial sobre la caça de bruixes del "gobierno" a persones, entitats i empreses. v.3
_
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada