12 de gener del 2010

Aeroport, canvi del model de gestiò. Ramon Tremosa: "Continuarem lligats de mans"

Amb el model de gestió que proposa Foment "tot canviarà perquè res no canviï"

"El Prat és un bon aeroport. Té unes infraestructures que permeten duplicar el trànsit que rep actualment. Ho té tot per ser un aeroport internacional de bandera", afirma Ramon Tremosa, economista de la Universitat de Barcelona (UB) i expert en temes aeroportuaris. Però, al Prat li manca una bona gestió comercial que li porti vols intercontinentals.

Per Tremosa, el Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona (CDRA), que és el que realitza ara per ara aquesta tasca, "fa el que pot, perquè, tenint en compte el model de gestió que sempre ha tingut el Prat, cada una de les noves rutes aconseguides és un èxit". Tanmateix, amb el nou model de gestió que proposa el ministeri de Foment, segons Tremosa, "continuarem lligats de mans".

Fins ara l'ens públic Aena no ha estat més que un gestor passiu dels aeroports, no ha estat mai un gestor comercial, ni per al Prat ni per a Barajas. Aquest paper, a l'Estat espanyol, sempre l'ha desenvolupat Iberia i, per tant, l'aeroport de Madrid ha estat catapultat a l'èxit des de l'òptica d'aquesta companyia, primer estatal i ara privada, interessada a concentrar el trànsit internacional en un sol punt.

Germà Bel, catedràtic d'economia a la UB i també expert en el sector, destaca que "el Comitè de Rutes fa una feina molt lloable", però es va haver de crear perquè "el Prat no ha tingut mai un gestor comercial i és l'existència del mateix CDRA la mostra de la insuficiència que pateix l'aeroport". El nou consorci, per aquest expert, "només generarà frustració i no servirà de res substantiu".

En un país normal
De fet, a Europa, "els aeroports estan en mans de gestors aeroportuaris i no dels governs", explica Bel, que insisteix que "en un país normal, no existeix el Comitè de Rutes".

La societat civil i els poders públics catalans ja van fer possible, el març de l'any passat, el naixement d'una aerolínia amb ambicions de ser la companyia de bandera que necessita l'aeroport del Prat.
"Spanair és la primera companyia aèria que aposta per obrir vols intercontinentals a Barcelona", diu Tremosa. "Si Spanair fa això en el futur, serà bo", afegeix Bel. Ara només manca una ambiciosa gestió comercial que la faci veritablement gran.
http://www.avui.cat/cat/notices/2010/01/ramon_tremosa_continuarem_lligats_de_mans_83799.php


El Prat acull amb comptagotes noves rutes intercontinentals

El Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona (CDRA), encarregat d'obrir noves destinacions que tinguin el Prat com a punt de partida, va aconseguir cinc nous vols de llarg recorregut durant el 2009, a més d'augmentar en quinze més les freqüències de vols ja existents.
El CDRA ha aconseguit que Pakistan International Airlines, Egypt Air i Qatar Airways hagin obert rutes aquest hivern a Islamabad, Karachi, Lahore, Luxor i Doha des de l'aeroport de Barcelona. El Prat acull nous destins, tot i que ho faci amb comptagotes.
http://www.avui.cat/cat/notices/2010/01/el_prat_acull_amb_comptagotes_noves_rutes_intercontinentals_83797.php



El Prat té una demanda intercontinental no atesa de 700.000 passatgers cada any - El director de l'aeroport reconeix que calen més vols cap a l'Àsia, els Estats Units i Llatinoamèrica


L'Aeroport del Prat té una demanda directa anual no atesa de més 700.000 passatgers intercontinentals, i són Buenos Aires, Nova York, Tòquio, Los Angeles i São Paulo les ciutats on més passatgers es queden sense poder connectar de manera directa amb Barcelona.

Segons Echegaray, la demanda no atesa des del Prat és de 200.000 passatgers amb l'Àsia, 200.000 més amb els Estats Units i uns 300.000 amb Llatinoamèrica. Ha presentat el rànquing de les 50 ciutats amb demanda no atesa des de Barcelona.

Per Echegaray l'important és connectar continents. Echegaray ha assenyalat que ja s'està treballant amb els Estats Units, Canadà, Àsia o Àfrica en aquest sentit, de manera que el mes de març Barcelona obrirà un vol directe amb Qatar i tindrà una nova connexió amb Mont-real operada amb Air Canadà.
http://www.avui.cat/cat/notices/2010/01/el_prat_te_una_demanda_intercontinental_no_atesa_de_700_000_passatgers_cada_any_84112.php