6 de març del 2018

6.03.2018 - Jutges i fiscals amenacen amb una vaga per reclamar més independència judicialLes mobilitzacions començaran el 5 d'abril i acabaran, si no s'atenen les reivindicacions, el 22 de maig amb una vaga general



Les mobilitzacions començaran el 5 d'abril i acabaran, si no s'atenen les reivindicacions, el 22 de maig amb una vaga general

06 Mar 2018  
Les quatre associacions de jutges i les tres associacions de fiscals amenacen de fer vaga el 22 de maig si no s'atenen les reivindicacions de millora de l'administració de Justícia, entre les quals reclamen més independència judicial i fiscal.

Aquest dilluns han anunciat un calendari de mobilitzacions que començaria el 5 d'abril i culminaria, si les reivindicacions no són escoltades, amb la vaga general.

Les mobilitzacions començarien el 5 d'abril davant les seus judicials de tot l'estat espanyol on es llegiria un document "14 propostes per a la millora de la Justícia", amb les demandes que han signat 13.500 professionals de la judicatura i la fiscalia.

Els jutges firmants reclamen, entre altres reivindicacions, que es reforci la independència judicial, la modernització de l'administració de Justícia i les condicions professionals dels membres de la carrera judicial.

Els fiscals demanen entre altres mesures la derogació del sistema de terminis màxims per a la instrucció, la paralització de la justícia digital, la independència del Ministeri Fiscal i la seva autonomia pressupostària i l'atribució de la Fiscalia General de l'Estat de la formació dels fiscals.

Si les reivindicacions no són ateses, les associacions de jutges i fiscals convocarien una concentració el 14 d'abril a Madrid, seguida de diverses aturades d'una hora cada dijous durant un mes, fins a acabar amb una vaga el 22 de maig. Una data que podria canviar segons avancin les negociacions, han explicat des de les associacions.

Set associacions de jutges i fiscals
 
 Panorama de los jueces incómodos con el gobierno de España. Esta foto es la punta del iceberg de las presiones que soportan los jueces de parte del ejecutivo.


Es tracta de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), el Fòrum Judicial Independient (FJI), l'Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria (AJFV) i Jutges i Jutgesses per a  la Democràcia (JJpD), així com l'Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals.

En un comunicat conjunt totes consideren "decebedora la marxa de la negociació"  des que el 16 de juny passat van donar a conèixer el conjunt de propostes per a la millora de la justícia que són competència de les Corts Generals, en uns casos, del govern espanyol en d'altres i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) també.

Pel que fa al Congrés assenyalen que "no sembla que hi hagi una majoria clara favorable a la reforma del Consell General del Poder Judicial que demanen, ni del projecte d'independència del Ministeri Fiscal", tampoc veuen un compromís entre els grups parlamentaris per arribar a un pacte d'Estat per a la justícia. 

I del govern espanyol denuncien que no treballi per equiparar el nombre de jutges i fiscals a la mitjana europea. L'increment de jutges i fiscals ajudaria també a evitar la precarització de la feina.

El comunicat denuncia també que el CGPJ hagi "fet cas omís" a la proposta de nomenaments judicials, segons criteris de mèrit, capacitat, igualtat de gènere i transparència.



La misma noticia también en:

Jueces y fiscales amenazan con una huelga si el Gobierno no despolitiza la Justicia 

Las asociaciones han acordado movilizaciones en abril en las sedes judiciales de todo el país y una huelga en mayo si sus reivindicaciones no son atendidas.

5 de Marzo de 2018
(...)
En el citado comunicado, jueces y fiscales sostiene que después de haber suscrito un documento con “14 propuestas para la mejora de la Justicia” en junio de 2017 el balance no puede ser más decepcionante. Los magistrados y fiscales sostienen que no parece haber una mayoría clara en el Parlamento favorable a reformar el órgano de gobierno de la judicatura conforme a lo propuesto por las cuatro asociaciones judiciales, ni tampoco un proyecto de independencia del Ministerio Fiscal, ni un compromiso firme de los grupos parlamentarios por alcanzar un Pacto de Estado por la Justicia.
...
Las asociaciones también resaltan que el Gobierno ha renunciado a incrementar el número de miembros de la Carrera Judicial y Fiscal “a fin de ir equiparándolo a la media europea” y que “no hay rastro de la racionalización de la planta judicial y fiscal, evitando así la precarización de las últimas promociones”.