19 d’abril del 2023

Llibres sobre "La Guerra dels Segadors" (1640-1652) y el seu final amb la cessió del Conflent i el Rossellò a França, resum històric. 
 
 
Portada i contraportada del petit llibre monogràfic, escrit per Mn. Josep Sanabre, un especialista d'aquest tema. (Com succeeix amb tots els llibres de la "Col.lecció Episodis de la Història")


 
(Ha sortit un llibre sobre aquesta primera gran guerra (de les tres que Catalunya ha perdut contra l'Estat de Madrid, les altres foren la de 1714 i la 1936-1939). Sembla mentida com ens manipulen l'informació i no ens   n'adonem: la meva mare no era conscient de que havíem perdut aquestes tres guerres i per això rebem aquest maltracte de tota mena de l'Estat central: censura informativa, censura de la realitat històrica, censura de la realitat econòmica - no es publiquen les balances fiscals, ho han prohibit -. Saber tot això ens dóna tota una altra visió de la realitat, menys ingènua. Cuca de Llum)

 
"1640" per Antoni Simon i Tarrés. Ed. Rafael Dalmau.
 
 
 
 
Dades històriques, un esquema:


 

7 juny 1640
Revolta popular a Barcelona - El Corpus de Sang - amb la mort del virrei Comte de Santa Coloma i l'inici de la Guerra dels Segadors (1640-1652)

17 gener 1641
República Catalana proclamada per Pau Clarís. Per fer front a l'agressió de Castella es pacta amb el rei de França, Lluís XIII.

26 gener 1641
 
Batalla de Montjuïc i derrota de l'exèrcit castellà de Felip IV. El 1643 és cessat i desterrat el Comte-Duc d'Olivares que havia intentat el 1626 imposar la Unió d'Armes, la qual cosa fou refusada per les Corts catalanes.
Portugal deu la seva independència als catalans: 

El comte-duc d'Olivares, ministre de Felip IV provocà insurreccions anticastellanes. 

Portugal pagava obligada, impostos per costejar les despeses del "Imperio español" 
 

Sabies que?: 
- Olivares, el 1640, requerí ajuda de tropes portugueses contra Catalunya?  

- Els portuguesos en comptes d'ajudar Castella es van independitzar proclamant el duc de Bragança rei de Portugal amb el nom de Joan IV? 

- Sabies que Felip IV va haver de triar entre sotmetre Catalunya o Portugal i trià de sotmetre els catalans? 

-
Els portuguesos enviaren emissaris a Catalunya uns mesos abans de la seva independència quan la revolta dels Segadors?  
 

- Sabies que la monarquia castellana reconegué la independència de Portugal en el Tractat de Lisboa el 1668?  ______   _________   ______- Sabies que el 16 de gener del 1641, Pau Claris, proclama la República catalana sota la protecció de la monarquia francesa? 


9 novembre 1659 - Tractat dels Pirineus amb l'annexió al reialme de França del Rosselló, el Conflent, el Capcir, el Vallespir i part de la Cerdanya, transgredint les Constitucions de Catalunya que eren vigents, doncs ho varen fer a les seves esquenes.

1 novembre 1700
Mort del rei Carles II, el Fetillat, últim de la casa dels Habsburg i nomenament com a successor de Felip d'Anjou (Felip IV d'Aragó i V de Castella) primer rei de la dinastia Borbó i instaurador de l'absolutisme segons el model francès.


Font del resum històric:  
http://www.casdelscatalans.cat
 
 
Per saber-ne més:

 
 

(Aquest post ha rebut 162 visites)