23 de gener del 2024

La Guerra dels Segadors (1640-1652) i el seu trist final amb la cessió del Conflent i el Rossellò a França; resum històric, alguns llibres ressenyats.


" El Tractat dels Pirineus i els seus antecedents"  Josep Sanabre. Dalmau Editors. Col·lecció Episodis de la Història.

Després del Tractat de Westfàlia i de la Guerra dels Segadors, l'any 1659, se signà el Tractat dels Pirineus. En els 124 articles del redactat es decidí el futur polític de diversos territoris europeus. Catalunya en sortí mutilada. França s'incorporà el Rosselló, els comtats del Conflent, el Vallespir, la Costa Vermella, el Capcir, i part de la Cerdanya.

 

 
(Darrerament ha sortit un llibre sobre aquesta primera gran guerra (de les tres que Catalunya ha perdut contra l'Estat de Madrid, les altres foren la de 1714 i la 1936-1939). Sembla mentida com ens manipulen l'informació i no ens n'adonem: la meva mare no era conscient de que havíem perdut aquestes tres guerres i per això rebem aquest maltracte de tota mena de l'Estat central: censura informativa, censura de la realitat històrica, censura de la realitat econòmica - no es publiquen les balances fiscals, ho han prohibit -guerra oberta a l'ensenyament en català i del català... Saber tot això ens dóna tota una altra visió de la realitat, menys ingènua. Cuca de Llum)

 
"1640" per Antoni Simon i Tarrés. Ed. Rafael Dalmau.
 
 
 
 

"La Partició de Catalunya. Història rocambolesca del Tractat dels Pirineus (1658-1660)"  per Michel i Annie Bougain. Rafael Dalmau Editor. Barcelona. 2021. (279 pàgs)
 
Els autors son de nacionalitat francesa i han corregut tota mena d'arxius a llocs pelegrins a França per tal d'obtindre noves dades.

" Pau Claris la revolta catalana"  per Ricard Garcia Càrcel. DOPESA. Barcelona. 1980. (179 pàgs). Biografia de Pau Claris.
"L'assassinat de Pau Claris". Carles M. Espinalt. Barcelona. 1991. Ed El Llamp, Col·lecció "La Rella"  (60 pàgs)
 
És una síntesi de la situació escrita en un català ric i genuí. Recomanat.
 

Altres llibres recomanats:
"Les fronteres catalanes i el Tractat dels Pirineus" Àngel Casals (coord.)  Ed. Galerada. Barcelona. 2009.
 
"Tractat dels Pirineus 1659-2009"  DVD. Àngel Casals, Sara Noguera i Arnabat. Barcelona. Òmnium Cultural. 
 
"L'oferiment de la retrocessió del Rosselló a Espanya" Pau de la Fàbrega i Pallarès. Rafael Dalmau Editor. Barcelona. 1962.



CALENDARI:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
CRONOLOGIA:

7 juny 1640
Revolta popular a Barcelona - El Corpus de Sang - amb la mort del virrei Comte de Santa Coloma i l'inici de la Guerra dels Segadors (1640-1652)
 

16 gener 1641
República Catalana proclamada per Pau Clarís. Per fer front a l'agressió de Castella es pacta amb el rei de França, Lluís XIII.
 


26 gener 1641
Batalla de Montjuïc i derrota de l'exèrcit castellà de Felip IV. El 1643 és cessat i desterrat el Comte-Duc d'Olivares que havia intentat el 1626 imposar la Unió d'Armes, la qual cosa fou refusada per les Corts catalanes.




20 febrer de 1641, és assassinat en Pau Claris i el seu secretari, emmetzinats, possiblement per un agent de Madrid


Portugal deu la seva independència als catalans: 

El comte-duc d'Olivares, ministre de Felip IV provocà insurreccions anticastellanes. 

Portugal pagava obligada, impostos per costejar les despeses del "Imperio español" 
 

Sabies que?: 
- Olivares, el 1640, requerí ajuda de tropes portugueses contra Catalunya?  

- Els portuguesos en comptes d'ajudar Castella es van independitzar proclamant el duc de Bragança rei de Portugal amb el nom de Joan IV? 

- Sabies que Felip IV va haver de triar entre sotmetre Catalunya o Portugal i trià de sotmetre els catalans? 

-
Els portuguesos enviaren emissaris a Catalunya uns mesos abans de la seva independència quan la revolta dels Segadors?  

- Sabies que la monarquia castellana reconegué la independència de Portugal en el Tractat de Lisboa el 1668?  



______   _________   ______



- Sabies que el 16 de gener del 1641, Pau Claris, proclama la República catalana sota la protecció de la monarquia francesa? 


9 novembre 1659 - Tractat dels Pirineus amb l'annexió al reialme de França del Rosselló, el Conflent, el Capcir, el Vallespir i part de la Cerdanya, transgredint les Constitucions de Catalunya que eren vigents, doncs ho varen fer a les seves esquenes.

1 novembre 1700
Mort del rei Carles II, el Fetillat, últim de la casa dels Habsburg i nomenament com a successor de Felip d'Anjou (Felip IV d'Aragó i V de Castella) primer rei de la dinastia Borbó i instaurador de l'absolutisme segons el model francès.


Font del resum històric:  
http://www.casdelscatalans.cat
 
 
Per saber-ne més:

>>   Totes les entrades sobre la Guerra dels Segadors, de l'Index de matèries de la blog, clica: 

 

(Aquest post ha rebut 202 visites)