21 d’abril del 2021

On situem els inicis de la nació catalana? Videos curts d'1 a 3 minuts, una visió general. Del naixement de la nació catalana fins al final de l'Edat Mitjana. Breu presentació en 15 vídeos pel catedràtic Josep Maria Salrach. Llibre i sèrie de vídeos de 2-3 min. sobre etapas de la nostra història.





Resums presentant cada capítol de la història pel catedràtic d'Història medieval de la UPF, Josep Maria Salrach. Presenta el llibre 'El naixement de la nació catalana', que ha dirigit.




>> On situem els inicis de la nació catalana? (Naixement de la nació catalana 1/15)   (vídeo 2min)


 



>>  Les relacions entre Catalunya i Occitània (Naixement de la nació catalana 5/15)  (De fet no hi havia frontera; relacions acabades al 1213) (vídeo 2min.20'') 

>> Quin tipus de relació van tenir Catalunya i Aragó? (Naixement de la nació catalana 6/15) (vídeo 2min.40'') (Ramon Berenguer IV estableix la unió el 1137, va ser una unió dinàstica, cada país va ser independent conservant les seves corts i lleis pròpies, avui en diriem una confederació. Catalunya intentarà en el futur exportar a la història d'Espanya aquest model i no s'en sortirà.)


(vídeo 2min 12'') 
(Del s.IX al XII troben els orígens de la nació catalana, es configuren internament quan incorporen la Catalunya Nova. En aquesta nova etapa del s. XIII surten a l'exterior i s'expansionen; s'incorpora el Pais Valencià i les Illes i neix el domini lingüístic que en diem el Països Catalans. Aquesta és una etapa molt important.)
 

 (vídeo 1min 47'')





>>  El parlament més antic del món? (Naixement de la nació catalana 11/15)  (vídeo 2min 41'')  
(Diferència entre Parlaments i Corts. Les Corts neixen a partir de les Asemblees de Pau i Treva al s.XI, inicialment convocades per l'Església per posar pau en un pais molt violent. Però al s.XII l'Església va anar traspassant  l'iniciativa de  reunir-les  als comtes.)


>>  El cronista Enric de Pisa (Naixement de la nació catalana 12/15) (vídeo 2min 41'')  
(Des de fora ens identifiquen com un poble que té nom propi. El primer escrit es trova a la crònica d' Enric de Pisa el 1115, que narra l'operació de càstic dels pisans asociats al comte Ramon Berenguer III, als pirates aràbs de Mallorca.)


(vídeo 2min 41'')  
(Pierre Vilar parla de la Catalunya medieval com un estat-nació. I això perquè està configurada de manera que totes les capes socials tenen una expressió política pròpia. Al s.XVI tenien molt clar que hi ha una gran nació catalana que són els que parlen català, una gran nació de nacions, perque cada part convervava les seves Corts i lleis pròpies)


(Breu resum des de Guifre el Pilós al s.IX fins Ramon Berenguer IV al s.XII). 
s.IX Guifre el Pelós, independència comtal el 897. L'afirmació d'independència del comte Borrell a finals del s.X  que entre altres, vol la independència de la jerarquia de l'Església, vol un arquebisbe propi i no dependre de l'arquebisbe de Narbona que és un franc. Vol la independència política, però pateix l'assalt a Barcelona el 885 els musulmans.
El seu fill Ramon Borrell fa una expedició a Còrdova el 1010 amb el seu germà el comte d'Urgell, tornen plens d'or; Ramon Borrell simbolitza el pas de l'inici de la feblesa devant els musulmans peninsulars, al canvi de la balança a l'inici a la presa de la iniciativa militar vers els musulmans peninsulars) 
Ramon Berenguer I  el seu net, cobrant impostos dels musulmans de Tortosa, de Lleida i de Saragossa es fa tan ric que compra dos comtats ultrapirinencs, els de Carcassona i Rasés. 
En Ramon Berenguer III, -net de Ramon Berenguer I-, es casa amb la comtesa hereva de Provença i incorpora la Provença a Barcelona.
El seu fill Ramon Berenguer IV,  es casa amb Peronella i fa la Corona d'Aragó, conquereix la Catalunya Nova junt amb el seu cosí el Comte d'Urgell.


(vídeo 2min 32'')     
 


Posts relacionats:








>>  Llibres: història de Catalunya entre el 1000 i 1150: unió del comtat de Provença i unió amb Aragó incorporats pel prestigi dels comtes v.2


Articles relacionats:

En aquesta blog, Cuca de Llum, tenim dos articles de l'historiador Josep Fontana que donen llum sobre la situació actual de Catalunya, el caràcter català, i les referències que podem apendre del passat. Les dues tenen moltes visites, no m'extranya, a mí m'agraden molt:

>> Entrevista al Professor Josep Fontana en ocasió de la  publicació del seu llibre sobre la història de Catalunya "La formació d'una identitat" el 2014: 
Josep Fontana: 'Aquest país, si s'ha de salvar, el salvarà la gent


>>  Entrevista al Prof. Fontana en sortir la 2a edició, en castellà. Molt interessant i complementària a la 1a entrevista. Són síntesi de mà de mestre:
2014. "La formació d'una identitat. Una història de Catalunya", nuevo libro de Josep Fontana. Ha sortit la 2a edició, 2017

 
 
(Post amb 184 visites)
 
_