26 d’octubre del 2021

“L'embolic en que el Tribunal Suprem ha enredat al poder legislatiu”, “El Tribunal Suprem ha mantingut una postura insòlita”, “La situació a la que s'ha vist avocat el diputat Alberto Rodríguez ...", El País

 
Imatge del web Cervantes virtual


Iu Forn
Barcelona. Dilluns, 25 d'octubre de 2021.
 
 (...) El cas que els/ens ocupa és el del ja exdiputat canari de Podemos Alberto Rodríguez, qui d'entre les coses que ha vist els últims dies i que mai podria haver arribat a imaginar, és que darrera del seu nom hi escriguin “el de les rastes”. Perquè es veu que amb el que hi posa al seu DNI no n'hi ha prou. Ara no explicaré tot el que ha passat en quatre dies, perquè és molt i molt complex, però si vol refrescar la memòria, aquí i en la resta d'enllaços ho té tot. I en aquest “tot” s'hi inclouen les giragonses que ha fet el cas i on s'ha situat ara mateix. D'una banda Podemos usant-lo per pressionar el PSOE en l'acord sobre la reforma de la reforma laboral i en d'altres qüestions relacionades amb els pressupostos. I en l'altra aquest PSOE que és i se sent més Estat que l'Estat i que no l'importa gens transmetre aquesta imatge que, casualment, podria obrir la porta a una solució temporal d'uns quants problemes. Seus i nostres.
 
 Però abans d'això, una prèvia. En aquest cas s'han forçat lleis, reglaments i atribucions legals. I dic “forçat” perquè avui m'he llevat més suau que l'habitual. I han fet exactament el mateix que des de fa cinc anys fan a Catalunya. I el que abans van fer a Euskadi. I recordar-ho no és melangia sinó fer memòria.
 
( .....) Home, és que fins i tot ho ha vist el diari El País, que en el seu editorial d'aquest dilluns hi ha escrit frases com: L'embolic en que el Tribunal Suprem ha enredat al poder legislatiu, El Tribunal Suprem ha mantingut una postura insòlita, La situació a la que s'ha vist avocat el diputat Alberto Rodríguez és rocambolesca i injusta, L'actual ordenament jurídic permetia al Suprem eludir un resultat tan extravagant (...) de conseqüències manifestament desproporcionades i La dimensió política del cas debilita un cop més la confiança en la justícia. 
 
Doncs bé, ara que cada cop més gent ho veu, aquest PSOE que tan convençut està de ser estat, i que ho és més que aquest PP que el considera la seva finca per anar a passar-hi l'estiu, té l'oportunitat de demostrar que realment vol salvar Espanya. No cal que negociï res, ni que s'assegui enlloc. Senzillament es tracta d'acabar amb l'Estat paral·lel que va a la seva i que, com que no s'atura davant de res, ves que no els acabi mullant també a ells. Perquè les onades que s'enduen un tros de platja se la poden endur tota. Perquè el mar sempre en vol més. 
 
Ara és moment que el PSOE demostri de veritat que es creu que Espanya té solució. Que ens demostri que, sí, que és un partit d'estat però d'un Estat amb plenes garanties democràtiques. I que hi vagi fins les últimes conseqüències. Perquè si no, el conflicte seguirà i continuarà donant munició electoral a una dreta que cada cop afegeix més l'adjectiu extrema a la seva definició. Que el PSOE demostri tenir realment sentit d'Estat i que faci net. Perquè si no, cada cop marxarà més gent d'aquest projecte que en cada bugada perd l'aixovar corresponent a sis generacions. I a veure si quan s'adonin que la realitat ja no els “pilla tan lejos”, ja estaran completament sols.
 
 
 
---


‘Lose-lose’: Espanya després de la inhabilitació d’Alberto Rodríguez
La pèrdua de l’escó d’Alberto Rodríguez, diputat canari de Podem, no és un afer qualsevol. Aparentment el règim l’ha resolt ràpidament; ni el seu partit no l’ha defensat per no xocar amb el PSOE. Però la càrrega de profunditat és de molt impacte.


No entraré en els detalls concrets del cas perquè m’agradaria fer una mirada llarga sobre això que ha passat aquest cap de setmana. Crec que tot plegat accelera la crisi de l’estat, encara que les aparences indiquen la contrària. Aquests darrers anys, en política, ens hem acostumat molt a parlar de win-win, aquesta posició en què sempre guanyes o en què tothom guanya. Però també hi ha el lose-lose, en què ja no resta cap opció per a guanyar. I Espanya va entrant de manera cada volta més irreversible per aquest camí.
 

M’han sorprès alguns comentaris sobre la guerra judicial (lawfare) que han arribat ara de veus i de posicions que no van fer res quan s’aplicava contra Catalunya o que fins i tot van provar d’argumentar-la, justificar-la. No hi tinc res a dir, ni cap declaració a fer. No compartesc aquesta posició de dir que ara què volen aquests, però tampoc no m’interessa gens reformar Espanya ni resoldre els seus problemes. Tanmateix, això no vol dir que no crega que el fet és significatiu. Perquè ho és molt. Avui, i això no passava la setmana passada, una part dels intel·lectuals o opinants espanyols de sobte han vist com s’acostava al seu país un futur a la brasilera. Una lawfare que, conduïda per l’extrema dreta judicial, no pot acabar de cap més manera que amb el poder legislatiu i executiu dirigit per l’extrema dreta política.


Entenc la preocupació del punt de vista espanyol, és clar que sí. Com entenc la preocupació brasilera, no faltaria sinó. Però, del punt de vista català, crec que l’única preocupació hauria de ser baixar del tren com més de pressa millor. I avui m’interessa remarcar que en el cas Alberto Rodríguez hi ha tres factors interessants que dibuixen aquest lose-lose de què parlava adés.


El primer és l’acceleració evident del pendent ferroviari, que ja ha sobrepassat, sense discussió possible, l’objectiu inicial que li havia estat encomanat: mirar d’aturar com fos la independència de Catalunya. Una volta has tret de la llàntia el geni del feixisme, és impossible que hi torne a entrar.

……