26 d’octubre del 2021

24 d'octubre 1971, Pau Casals - Vídeo del seu parlament en ser·li entregada la Medalla de la Pau a l'ONU (7 min. subtítols en català) Aquest 2021 farà 50 anys.




24.oct.1971  -  Tal dia com avui de l'any 1971, a la seu de les Nacions Unides a Nova York, Pau Casals rebia la Medalla de la Pau. Aquí teniu sencer el seu gran discurs, quan encara Catalunya estava sota el jou franquista.



"Aquest és l'honor més gran que he rebut en la meva vida, perquè la pau ha estat sempre la més gran preocupació. Ja en la meva infantesa vaig apendre a estimar·la. La meva mare, una dona excepcional, genial, quan jo era noi, ja em parlava de la pau, perquè en aquells temps també hi havia moltes guerres.  Per això les Nacions Unides que treballen únicament per l'ideal de la pau, estan en el meu cor.  Però deixim dir...

"Soc un català. Catalunya és avui una província d'Espanya. Però, què ha estat Catalunya?   Catalunya ha estat la nació més gran del món.  Us diré, us diré el perquè.  Catalunya va tenir el primer Parlament molt abans que Anglaterra!  Catalunya va tenir l'inici de les Nacions Unides.  Totes les autoritats de Catalunya al segle XI  es van trobar a una ciutat de França, en aquell temps Catalunya. Per parlar de Pau... Al segle XI!  

Pau al món, en contra, en contra, en contra de les guerres i de la inhumanitat de les guerres.  Això va ser Catalunya. 

Ara soc tant feliç, tant content tant emocionat de ser aquí!"

 ......



En reconeixement a l'actitud de Pau Casals en defensa de la pau, els Drets humans i la identitat dels pobles, el 1971 el secretari general de les Nacions Unides, U thant, li va lliurar la Medalla de la Pau. 
El discurs que Pau Casals va fer en agraïment a aquesta distinció consta com un dels testimonis més impressionants de la seva dimensió humana.

(Quina va ser aquesta reunió de Pau tant important? un model que es va estendre per tot Europa? Va ser l'implementació de la Treva de Déu que l'Abad Oliva va aconseguir l'any 1027. Cliqueu:   
> Com l'Abad Oliba cap el 1027 va saber formular la Treva de Déu i aconseguí que la respectèssin. Inici de pacificació a la societat feudal. Cuca de Llum)
.....
 
Aquest octubre del 2021 farà 50 anys d'aquest discurs de Pau Casals a l'ONU

El nostre homenatge a Pau Casals, compromès amb la pau i la llibertat, i que va morir fa 43 anys.

Recuperem un fragment d’una de les cartes que Casals, a l’exili des de 1939, va enviar al seu amic Andreu Claret el Nadal de 1947:

Gràcies pel telegrama rebut ahir. Desitgem que les festes ho siguin una miqueta. Per a nosaltres la d’avui és cada vegada més trista car és en aquest dia que més es sent la nostàlgia de la família i de la pàtria.
(Pau Casals i Andreu Claret: correspondència a l’exili. A cura d’Anna Dalmau i Anna Mora. 2009, Editorial Mediterrània).
....

La Vanguardia, Teresa Amiguet   25/10/2016


 Pau Casals interpreta a la Casa Blanca.

Pau Casals recibía la medalla de la paz otorgada por la ONU. En aquella histórica fecha, el músico interpretaba por vez primera en su sede central de Nueva York presentando el himno de la Organización. Su apoyo a la misma a la que había ayudado en varias ocasiones ofreciendo conciertos benéficos, e implicándose en acciones humanitarias, le habían hecho merecedor del encargo de su composición. 

Ese día por tanto, Casals era el protagonista de los actos de la ONU. El músico, compositor, violonchelista, y director catalán presentaba el himno de la misma, directamente ‘salido de su batuta’.


Al tiempo el artista, oriundo de El Vendrell, un pequeño pueblo de la provincia de Tarragona, era galardonado con la preciada distinción, merecida por haber consagrado su vida a la belleza y a la paz, y ser por tanto un símbolo de los ideales de esta medalla, según las palabras del birmano, U Thant, por entonces presidente de la orga- nización internacional.
Éste es el mayor honor que he recibido en mi vida. La paz ha sido siempre mi mayor preocupación. Ya en mi infancia aprendí a amarla. Mi madre - una mujer excepcional, genial -, cuando yo era chico, ya me hablaba de la paz, porque en aquellos tiempos también había muchas guerras. Además, soy catalán. Cataluña tuvo el primer Parlamento democrático, mucho antes que Inglaterra. Y fue en mi país donde hubo las primeras naciones unidas. En aquel tiempo -siglo XI- se reunieron en Tolouges -hoy Francia- para hablar de la paz, porque los catalanes de aquel tiempo ya estaban en contra, en CONTRA de la guerra. Por ello, las Naciones Unidas, que trabajan únicamente por el ideal de la paz, están en mi corazón, porque todo lo referente a la paz le llega directamente (...) Hace muchos años que no toco el violonchelo en público, pero creo que debo hacerlo en esta ocasión. Tocaré una melodía del folclore catalán: ¨El cant dels ocells¨ (El canto de los pájaros). Los pájaros, cuando están en el cielo, van cantando:”Peace, peace, peace” (paz, paz, paz) y es una melodía que Bach, Beethoven y todos los grandes habrían admirado y querido. Y, además, nace del alma de mi pueblo, Catalunya


En aquella señalada fecha el homenajeado interpretaba por primera vez en público tras muchos años de retiro escénico como protesta por la ausencia de democracia en España. El gesto del artista adquirió gran relevancia por la acertada elección del marco internacional en el que llevó a término su particular manifiesto, en un tiempo en el que el franquismo azotaba los nacionalismos

Exiliado en Prada de Conflent (Francia), tras la Guerra Civil española- y en San Juan de Puerto Rico en el ocaso de su vida- Casals había reducido al mínimo sus actuaciones desde la Segunda Guerra Mundial en un gesto de protesta contra el régimen franquista. Decepcionado ante la inoperancia de los aliados, que no hicieron nada por propiciar la vuelta de la democracia a España, el músico se había recluido en un doloroso silencio pese a ser uno de los artistas de más caché de la época. 

Dos años después el octubre de 1973 Pau Casals fallecía, a dos meses de cumplir noventa y siete años en San Juan de Puerto Rico.

En la actualidad, sus restos descansan en el cementerio de El Vendrell,

http://www.lavanguardia.com/hemeroteca/20161025/411244898204/pau-casals-catalan-ony-cant-dels-ocells.html?utm_campaign=botones_sociales&utm_source=facebook&utm_medium
=social 
 
 
 




 
---