10 de setembre del 2022

Jaume Giró demana a Hisenda que la Generalitat pugui emetre deute el 2023

 

 


 
El conseller d'Economia sosté que la Generalitat compleix tots els requisits fixats per l'Estat per emetre deute als mercats
 
Pepa Masó / Efe
Barcelona. Dissabte, 10 de setembre de 2022
 
 El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha demanat a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que el 2023 la Generalitat pugui combinar l'accés al Fons de Finançament a comunitats, el mecanisme habilitat per l'Estat per donar liquiditat, amb la possibilitat de tornar a emetre deute. El conseller Giró, en declaracions a l'agència Efe, ha assegurat que la Generalitat compleix amb els requisits marcats per l'Estat per poder tornar a emetre deute als mercats.

Poder tornar a emetre deute és un dels objectius que s'ha fixat el conseller Giró per aquesta legislatura, cosa que ara ja podria fer en complir els requisits demanats per l'Estat. Així, ha destacat Giró, Catalunya va tancar l'any 2021 amb un dèficit del 0,3% del PIB, inferior a l'1,1% marcat com a referència-; el període mitjà de pagament a proveïdors no supera els 30 dies, circumstància que no succeïa des de l'any 2008, i la consideració de grau d'inversió per part de dues agències de qualificació, cosa que no passava des de fa 12 anys. Davant d'això, el Govern ha sol·licitat formalment a Hisenda l'adhesió al compartiment de Facilitat Financera del Fons de Finançament a comunitats autònomes per 2023 -mecanisme de provisió de liquiditat a les autonomies habilitat per l'Estat- i ha demanat poder combinar aquesta via amb l'emissió de deute als mercats financers.
 

Autonomia financera

Tot i que Catalunya té garantit el finançament a un cost estable gràcies als diferents mecanismes de provisió de liquiditat habilitats per l'Estat en l'última dècada, el Govern busca des de fa anys disposar d'una autonomia financera més gran i tenir una menor dependència d'aquests mecanismes de l'Estat. L'informe d'orientacions pressupostàries que el Govern va presentar el juny passat ja preveia que Catalunya pogués complir amb els requisits fixats pel Ministeri d'Hisenda amb l'objectiu de poder tornar als mercats financers. Aquest informe apunta la hipòtesi que l'any que ve el Govern pogués finançar el 95% de les seves necessitats a través dels mecanismes de liquiditat de l'Estat i el 5% restant recorrent als mercats.

 

La nota de les agències de qualificació

El conseller Giró destaca la qualificació que donen a la Generalitat les agències de qualificació. DBRS Morningstar  i Fitch acaben de renovar el grau d'inversió a la Generalitat, és a dir, que mantenen la nota que li havien assignat fins ara.  DBRS manté la nota que li va atorgar el març passat, que era d'un BBB baix, el primer graó que dona entrada a les inversions considerades fiables. Fitch, per la seva banda, segueix donant una nota de BBB- a la Generalitat, la mateixa que li va assignar el juliol de 2021 i que la situava en grau d'inversió.

  

Segons Giró, que dues de les principals agències de qualificació creditícia mantinguin la nota demostra "la confiança en la gestió econòmica i financera que s'està fent des del Govern i la seva solvència davant el deute". Això ha estat possible, ha explicat el conseller,  gràcies a la "capacitat de la Generalitat d'aconseguir un equilibri entre contenir el dèficit i fer front al context econòmic actual", marcat encara per la sortida de la pandèmia i per l'impacte que poden tenir la inflació i la guerra a Ucraïna en les finances de la Generalitat.


Que les agències continuïn situant a la Generalitat en grau d'inversió "dona arguments perquè la Generalitat pugui tornar a sortir als mercats i explorar els instruments més oportuns per emetre deute en les millors condicions possibles, com fa qualsevol país sobirà a l'hora de finançar el seu deute". "Que la Generalitat torni als mercats és un dels objectius d'aquesta legislatura i un pas més en el camí per aconseguir la sobirania financera de la Generalitat", ha subratllat el conseller a l'agència Efe.
 
 
 
 
La Taula de Canvi va ser un invent català del 1401, una de les grans aportacions nostres a la cultura europea. Veieu l'article:
 
 

 
__