24 de novembre del 2023

L'Invent de la Història d'Espanya. Ressenya del llibre: "La invención del pasado. Verdad y ficción en la Historia de España"




 
L'Invent de la Història d'Espanya.
 
 
Què s’esdevindria si el que és fraudulent no fos el nostre present sinó el nostre passat? O encara pitjor: què succeiria si el passat d’Espanya fos més fals que una moneda de tres euros?... I no estem parlant d’una novel·la de ciència-ficció, sinó d’una realitat.
 
 
 
 
El periodista Miguel-Anxo Murado (Lugo, 1965) analitza a La invención del pasado’ (Editorial Debate 2013) què hi ha de veritat i què hi ha de ficció a la història d’Espanya.
 
 
La invención del pasadoes cobra diferents víctimes històriques. La major part dels seus damnificats estan relacionats amb els mites fundacionals de la nació espanyola. La manca de fonts històriques fiables que demostrin les peripècies de prohoms com El Cid o Don Pelayo.
 

Perquè se’n facin una idea: no existeix cap document contemporani sobre la conquesta àrab d'Hispània a l’any 711. (Sí que existeixen fonts en àrab: a la centúria del 1800 un holandés va traduir de l'àrab al francés la "Historia de los árabes en España hasta la llegada de los almorávides", posteriorment els 4 volums van ser traduïts al castellà. Ara no els trobo a la meva llibreria per donar les dades d'aquesta 1a edició, era un llibre del meu avi; se n'ha fet una segona que encara es troba a les llibreries. Cuca de Llum)

 
Una dada recollida per en Murado: "Els documents del passat no només són escassos, també són arbitraris, el resultat d’una selecció que s’ha fet a l’atzar, al prejudici i al passat del temps".  Per no parlar de les vegades que agafen com a referència històrica textos escrits amb diversos segles de retard. O convertint relats de ficció en fets irrefutables. Figures com El Cid i Don Pelayo cal agafar-les amb pinces.
 
Com més antic és el personatge, més possibilitats hi ha que la mentida ho embolcalli tot.
 
"Avui sabem que El Poema de Mio Cid va ser escrit dos-cents anys després dels fets que explica i que els detalls són inventats", escriu en Murado.
 
El llibre també desmunta el mite de l’imperi catòlic de Carles I d’Espanya i V d’Alemanya, "una d’aquestes idees polítiques que es construeixen en el present i es projecten sobre el passat", assegura en Murado.
 
"No és que Espanya no existeixi, no, sinó que Espanya es una creació del present i no del passat", afirma Murado.
 
Resum entrevista al diari El Confidencial.
 
Carlos Prieto
16.10.2013
 
(Un exemple: un dels mites fundacionals d'Espanya és la batalla de Covadonga, presentada sempre com l'inici de la Reconquesta. És a dir que ignoren de manera fefaent els fets d'armes dels navarresos, que no varen ser pocs, i dels habitants de Girona, Cerdanya i la vall del Segre, que ven aviat es van deslliurar de l'ocupació musulmana. És que aquestos no feien Reconquesta potser??  Cuca de Llum)

__