21 de desembre del 2023

L’Agència de Seguretat Aèria Europea deixa García-Castellón sense munició contra el Tsunami Democràtic

 
 
14 d’octubre de 2019, aeroport del Prat

 

Al jutge de l’Audiència espanyola, L’Agència de Seguretat Aèria Europea li respon que la protesta del 2019 a l’aeroport de Barcelona no va alterar l’activitat dels aeroports europeus.

 

Vilaweb - 21.12.2023

L’Agència de la Unió Europea per a la Seguretat Aèria ha respost al jutge de l’Audiència espanyola Manuel García-Castellón que la protesta convocada pel Tsunami Democràtic el 14 d’octubre de 2019 a l’aeroport del Prat no va tenir cap impacte en l’activitat dels altres aeroports europeus. És una de les preguntes que el jutge adreçava a aquest organisme en l’intent sobrevingut –arran de l’acord sobre l’amnistia– de justificar la investigació per terrorisme de la causa del Tsunami, en què ha encausat, entre més polítics, el president Carles Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

 

En l’informe de resposta adreçat a l’Audiència espanyola, al qual ha tingut accés VilaWeb, aquest organisme diu a García-Castellón que no li pot respondre les altres dues preguntes que li adreça; la primera era que l’informés de “tots els incidents relatius al trànsit aeri registrats aquell dia relacionats amb els esdeveniments a l’aeroport de Barcelona”, i la segona, que li digués si s’havia hagut de desviar cap vol de l’aeroport. L’Agència de la Unió Europea per a la Seguretat Aèria li diu que s’hauria d’adreçar a l’autoritat competent de l’estat espanyol, que és l’Agència Estatal de Seguretat Aèria.

 

García-Castellón també es va adreçar a l’OTAN per a disposar de “les incidències registrades al Centre d’Operacions Aèries Combinades de l’OTAN al municipi espanyol de Torrejón de Ardoz”, i concretament “qualsevol incidència que s’hagués pogut registrar en el trànsit aeri nacional i internacional, relacionada amb els fets que van tenir lloc el 14 d’octubre de 2019 a l’aeroport del Prat”. I deia: “En el cas que s’hagués registrat cap incidència, se sol·licita que es desclassifiqui, en cas que estigui classificada com a secreta, perquè es pugui incorporar al procediment penal.” Però d’aquesta petició, el jutge encara no n’ha rebut resposta.

 

I està pendent també de la petició al Tribunal Suprem de traslladar-li la causa, perquè és qui hauria d’assumir la causa, segons que diu el jutge mateix, per la investigació a Puigdemont (eurodiputat) i Rubèn Wagensberg (diputat al parlament).

 

García-Castellón posa el focus ara de la investigació en el turista francès mort. Perquè el jutge vol demostrar que és una mort atribuïble als investigats, que és un cas de terrorisme amb un mort. Per més que aquell dia tant els serveis d’emergències com la jutgessa de guàrdia de l’Hospitalet de Llobregat desvinculessin aquella mort de les protestes. I també prova de demostrar que aquelles protestes van causar estralls, que van afectar comunicacions sensibles, com les aeroportuàries, per mirar de fer-ho encaixar en la definició que fa de terrorisme la directiva europea.