10 de febrer del 2010

Dues tasses de reunions pel TGV

 
REUNIONS · Els inspectors de la Unesco encaixen una atapeïda agenda per avaluar l'impacte del túnel a la Sagrada Família  · L'informe es presentarà al març i no serà vinculant CANVI · S'amplien els horaris amb les entitats crítiques
 avui - Cristina Palomar- Dimecres, 10 de febrer del 2010  -  Si no vols reunions, dues tasses. Això és el que s'han trobat els dos tècnics alemanys enviats per la Unesco a supervisar les obres de construcció del TGV pel centre de Barcelona. Des de dilluns passat fins avui, el geòleg Robert Dunaevskiy i l'arquitecte de la Universitat de Tecnologia de Dresden, Wolfram Jäger, no han parat d'anar amunt i avall recopilant informació i estudiant sobre el terreny el túnel. L'objectiu és presentar el març que ve un informe sobre les possibles conseqüències que l'obra pot tenir en la Sagrada Família, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
A Jäger i Dunaevskiy els ha acompanyat durant els tres dies una empipadora pluja i un seguici de traductors i d'assessors del ministeri de Cultura, que és qui ha organitzat l'atapeïda agenda, als quals s'han afegit un reguitzell de tècnics d'Adif, de l'Ajuntament i la Generalitat.
 
Estat de les obres del TGV a Mallorca - Sagrada Família a data d'avui


La incòmoda visita ha anat precedida de polèmica per les condicions restrictives que el ministeri de Cultura havia posat a les entitats contràries al pas del TGV per sota dels carrers Mallorca i Provença. Tal com va avançar l'AVUI, l'agenda només deixava a les tres entitats veïnals poc més de dues hores per entrevistar-se amb els tècnics i sempre sota la supervisió d'Adif. Finalment, i amb el guió modificat, si dilluns va tocar visitar l'estació de la Sagrera i el túnel de la zona de Clot-Navas al matí, i el temple de la Sagrada Família a la tarda, ahir va ser el torn de les entitats ciutadanes al matí, i de la Generalitat i l'Ajuntament a la tarda.
 ....Durant més de dues hores, la Junta Permanent per la Protecció del Patrimoni de Catalunya i la plataforma AVE pel Litoral van exposar davant uns plats de pernil i un bon vi les alternatives i els pronunciaments en contra del traçat del Parlament de Catalunya i del ple de l'Ajuntament de Barcelona. "No sabien res de l'existència dels pous de Trinxant i Padilla, ni tampoc de les esquerdes provocades per les obres en un edifici de Mallorca-Trinxant"explicava el portaveu d'AVE pel Litoral, Pere Vallejo, mentre que el responsable de la Junta, Espar Ticó, afegia: "S'han adonat que la majoria de catalans compren que no es pot córrer cap risc".
Per contrarestar les crítiques, a la tarda tocava reunió amb la Generalitat i l'Ajuntament al despatx del secretari per a la Mobilitat, Manel Nadal, i avui al matí serà el torn de Foment i del FAD -entitat cultural poc crítica amb el bipartit municipal-, i a la tarda una trobada conjunta per acomiadar els estressats tècnics. Tot i que l'informe de la Unesco no serà vinculant, un pronunciament crític podria acabar afectant les inversions que la Unió Europa destina a les infraestructures de l'Estat.