21 de maig del 2012

El fiscal arxiva la causa contra Dívar presidente el Consejo Superior del Poder Judicial, por supuesta malversación de fondos


MARGARITA BATALLAS / Madrid
El tinent fiscal del Tribunal Suprem, Juan José Martín Casallo, ha arxivat la denúncia presentada contra el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Dívar, per un presumpte delicte de malversació per haver carregat presumptament a l'erari d'aquest organisme les despeses personals de 20 viatges a hotels de luxe de Marbella.
Per al ministre de JustíciaAlberto Ruiz-Gallardón, l'arxiu de la denúncia contra Dívar suposa que tantel CGPJ, com el seu president, en "surt enfortit" i per tant també l'Estat de Dret perquè "ha actuat per a garantia de tots els espanyols".
La denúncia va ser presentada pel vocal José Manuel Gómez Benítez, que hi va descriure les despeses carregades per Dívar en els seus viatges privats que havien estat avalades per la Intervenció General de l'Estat.

 

Explicacions de Dívar

L'arxivament s'ha acordat després d'examinar la voluminosa documentació que li va remetre el president del CGPJ en què negava les acusacions. Aquesta denúncia va provocar una gran controvèrsia a l'òrgan del Govern dels jutges.
Els vocals van optar per esperar a conèixer la decisió de la fiscalia abans de pronunciar-se sobre l'actuació del seu company Gómez Benítez. Aquesta tarda, Dívar ha convocat els vocals per discutir sobre la situació creada i donar-los explicacions.
La Fiscalia ha arxivat la denúncia, al considerar que els fets no constitueixen delicte. Segons el vocal José Manuel Gómez Benítez, Dívar podria haver comès malversació de cabals públics al carregar al pressupost del CGPJ, en concepte d'indemnització per raó de servei", 13.000 euros de despeses derivades de viatges realitzats a Màlaga "en caps de setmana, a títol particular i sense activitat oficial que els justifiqui" entre el novembre del 2008 i el mes de març passat.
El tinent fiscal del Tribunal Suprem Juan José Martín Casallo, no obstant, no ha observat en l'actuació del president del Consell "una intenció de lucrar-se o aprofitar-se en el seu benefici que el tipus penal exigeix com a requisit indispensable per a la seva aplicació", segons el decret d'arxivament de la denúncia firmat, al qual ha tingut accés {Efe}.

Despeses privades, despeses públiques

Per Martín Casallo, aquesta conclusió es deriva del fet que en alguns dels seus viatges Dívar va pagar de la seva butxaca "la totalitat de les despeses generades", mentre que en altres no va carregar al CGPJ les de manutenció i allotjament o va arribar a "individualitzar el que era privat del que era públic", i va abonar el cost d'un o dos dies d'hotel i àpats. En el seu escrit, el fiscal admet l'existència de quatre viatges "que no generen cap càrrec als comptes del Consell", 12 en principi de caràcter oficial "però que es veuen prolongats en activitats que podríem considerar privades", i quatre més que, "des del principi fins al final, van tenir caràcter oficial" i que van ser completament pagats pel CGPJ. 

La intervenció "no ha posat mai objeccions"

Martín Casallo afegeix, per una altra part, que un acord aprovat pel ple del CGPJ l'11 de setembre del 1996 autoritza "les justificacions de viatge sense necessitat de fer constar el motiu concret de l'activitat que provoca el desplaçament", cosa que, reconeix, no ajuda a "efectuar un examen concret de les causes" a què obeïen els viatges de Dívar. El fiscal també recorda que Gómez Benítez va intentar que s'inclogués en la justificació de la despesa "la concreta activitat relacionada amb el càrrec i les funcions que motiva el desplaçament", però que el ple del CGPJ va rebutjar per majoria la seva petició el dia  22 de març, per la qual cosa entén "implícitament ratificada" la normativa vigent des del 1996.
"I també s'ha de recordar que la Intervenció (General de l'Administració de l'Estat) no ha posat mai objeccions als comptes justificatius dels referits viatges", afegeix Martín Casallo. Respecte als 4.122,10 euros carregats per Dívar al Consell en concepte d'"atencions protocol·làries" --els desplaçaments a i des de Marbella van suposar 4.120,13 euros i l'allotjament i la manutenció 4.753,86 euros més--, el fiscal diu que la Intervenció tampoc ha formulat "cap objecció" respecte al motiu o import d'aquests viatges. Finalment, Martín Casallo es refereix a les despeses generades pel servei de seguretat que acompanya Dívar en els seus viatges, i diu que "ni el criteri pel qual s'ha de regir aquesta seguretat ni el nombre de persones necessari per realitzar aquesta funció depèn del Consell ni del seu president, i és competència exclusiva del Ministeri de l'Interior".

OPINIONES DE LOS LECTORES DE eL pERIÓDICO:
no puedo opinar sobre este tema, ya que muy posiblemente mi opinion sea delito.