19 d’octubre del 2013

El degà Julio Cesar Herrero assegura que legalment i tècnica Mas "té tota la raó de plantar Soraya a l'acte de Foment"


Un degà fa pujar els colors als tertulians espanyolistes de TVE

Julio César Herrero assegura que legalment i tècnica Mas "té tota la raó de plantar Soraya a l'acte de Foment"

, Redacció | Actualitzat el 19/10/2013  .   naciodigital.cat


El degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Camilo José Cela, Julio César Herrero, es va encarar ahir als tertulians espanyolistes de TVE que carregavan sense miraments contra la decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, d'inassistir a l'acte de Foment perquè no n'era la màxima autoritat. César Herrero va assegurar llei en mà que Artur Mas tenia "tota la raó del món".
En el programa de debat i tertúlia de la televisió pública espanyola, La Noche 24 h,  tres tertulians -Antonio Papell, Graciano Palomo i Jesús Nieto Parado- acusaven Mas de tots els mals del món, de fins i tot, ser "independentista per fugir de l'Agència Tributària i de la fiscalia", pel fet d'haver plantat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria a la celebració de la Patronal Catalana.

César Herrero, presentat com expert en protocol, va fer lectura de l'article 9 del decret 2099/1983 que regula les normes de protocol institucional per sentenciar "que tècnicament i jurídica Mas té tota la raó". Unes paraules que van generar irades reaccions dels seus companys de taula. El periodista no es va arronsar i va acusar al "govern espanyol de provocar la polèmica". "Sinó és el president espanyol o el rei és el president de la Generalitat qui presideix, la vicepresidenta només pot estar per sobre si hi ha una delegació expressa del president espanyol, que no és el cas", va argüir César Moreno davant la tensió continguda dels tertulians. (A partir del minut 45 del vídeo)


http://www.naciodigital.cat/noticia/60705/dega/fa/pujar/colors/tertulians/espanyolistes/tve 


Què va passar? 

Uns dies abans de la celebració de l'acte solemne de dijous a Foment del Treball, el protocol va fixar la preeminència de les autoritats que hi assistirien. El presidiria Artur Mas. Soraya Sáenz de Santamaría, la vicepresidenta d'Espanya, hi tindria una posició secundària. Ara bé: aprofitant que Mariano Rajoy viatjava a Panamà per participar en una cimera iberoamericana, Sáenz de Santamaría es convertia en presidenta en funcions i, per tant, havia de ser ella qui tingués una posició preeminent, mentre que Artur Mas quedava relegat. Canvi inesperat en el protocol? Perquè que Rajoy viatjava a Panamà i Sáenz de Santamaría, a Barcelona feia temps que se sabia. Ningú no ho va preveure? O es va preveure massa? Davant aquest canvi de protocol, la vicepresidenta hauria d'haver delegat en un ministre. No ho va fer, i Artur Mas va fer que la seva cadira l'ocupés un conseller, Felip Puig. Algunes veus interessades intenten fer passar aquest exercici de dignitat com una mostra d'intolerància. Aquestes veus no mereixen altre resposta que el sarcasme.

Davant aquesta situació només hi ha dues explicacions. La primera, que el govern espanyol volia escenificar que no hi ha més autoritat que la seva, sobretot quan cal tractar els afers seriosos, com ara l'empresa. I també que les autoritats de Catalunya, sovint tractada com a colònia, són de segon ordre i que el que haurien de fer, com va dir Cristóbal Montoro, és dedicar-se a gestionar. La segona explicació, no menys inquietant que la primera, seria que els serveis de protocol del govern espanyol van ser negligents; la mateixa negligència que explica per què Catalunya es veu obligada a tenir oficines comercials a l'exterior.                                                                                        Darrera actualització ( Dissabte, 19 d'octubre del 2013 02:00 ) 
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/-/686542-interessat-canvi-en-el-protocol.html?utm_source=botons&utm_medium=com_elpunt&utm_campaign=facebook 



La Moncloa va esperar fins a l'últim moment per informar Mas del canvi protocol·lari

Fonts del Govern acusen Santamaría de voler agafar el president de la Generalitat a contrapeu i d'atribuir-se un rang preeminent en l'acte de Foment





Enquesta a La Vanguardia digital, 18.10.2013. Han contestat 11.369 persones. Un 65%  ho aproben. Clicar sobre la imatge per veure·la a mida més gran.


 

Mas va plantar Sáenz de Santamaría per “mantenir la dignitat i el prestigi” de la Generalitat


El president de la Generalitat argumenta que amb la seva decisió va evitar un precedent en què la màxima institució de Catalunya quedés relegada


... Mas ha assegurat que no va prendre la decisió “molest” ni va ser “un cop de puny damunt la taula”.
“Simplement va ser per deixar clar que, a Catalunya, si no ve el rei o la Casa Real, o el president del govern espanyol, o els presidents del Senat i del Congrés que són els que protocolàriament estan per davant del president de la Generalitat, a Catalunya, sinó és en aquestes condicions, els actes els presideix el president de Catalunya”, ha explicat.

Artur Mas ha volgut deixar clar que aquesta és una norma que “no es pot perdre”. “I menys en els temps actuals”, ha reblat. I és que segons ell, aquesta premissa va quedar ahir “en entredit”.

Per això, ha defensat que amb la seva decisió va optar per “mantenir el prestigi i la dignitat de la institució.

El president català ha precisat que les condicions en les quals l'havien convidat “van canviar” hores abans de l'acte i que la Generalitat, com a màxima institució del país, “no podia quedar en un segon ordre”. Davant d'això, va preferir que estigués representada per un conseller –el d'Empresa i Ocupació, Felip Puig– per mantenir “l'autoritat” de la “la principal institució de Catalunya”.


Darrera actualització ( Divendres, 18 d'octubre del 2013 20:57 )                                       llegir tota la notícia a: http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/686572-mas-va-plantar-saenz-de-santamaria-per-mantenir-la-dignitat-i-el-prestigi-de-la-generalitat.html