23 de gener del 2015

TTIP - CiU, PP i C's impedeixen que el parlament insti a fer un referèndum sobre el TTIP. Primera notícia d'un segon tractat de lliure comerç amb Canadà.

Representants de la Plataforma contra el TTIP de Catalunya, al parlament. Foto Vilaweb.La cambra sí que aprova l'exigència de 'fer públiques les informacions de què disposen' sobre la negociació Els vots de CiU, PP i C's al parlament han impedit que s'aprovés una moció de la CUP que demanava a l'estat i a la Generalitat de fer un referèndum sobre els acords comercials entre la UE i altres estats o grups d'estats com ara el TTIP, negociat amb els EUA. Hi han votat a favor la CUP, ERC, PSC i ICV-EUiA, però els diputats de CiU, C's i PP han tombat la proposta.

La moció, rebutjada majoritàriament i defensada per la diputada de la CUP Isabel Vallet, plantejava que el parlament 'mostrés el rebuig als projectes TTIP, CECA i TISA que actualment s'estan negociant'. Però a més, defensava 'sotmetre a referèndum, abans de la seva ratificació, aquelles propostes d'acords comercials entre la UE i altres estats o grups d'estats que tinguin major impacte sobre el comerç, el teixit industrial i empresarial, els sistemes de protecció social, els serveis públics, la regulació ambiental i laboral o la protecció de la diversitat cultural. qualsevol proposta d'acord comercial entre la Unió Europea i els Estats Units, Canadà o qualsevol altre estat o grups d'Estats abans de la seva ratificació'. El text també reclamava que s'instés al govern espanyol a fer aquest mateix referèndum previ a la ratificació dels acords.

En paral·lel, però, sí que s'ha aprovat 'sol·licitar a totes les institucions estatals i europees, partícips de les negociacions, a fer públiques les informacions de les quals disposen' i reclamar 'la màxima transparència en les negociacions', amb l'únic vot en contra del PP.

De la mateixa manera, el text també volia blindar, declarant 'com a béns públics no susceptibles de negociació de cap Tractat d'Inversió ni de transacció mercantil els serveis educatius, els serveis de salut (sanitaris i sociosanitaris), socials, de pensions, de cultura, subministraments d'aigua i energies)'. Els vots de la CUP, ICV i ERC, però, no han estat suficients per tirar-ho endavant.

El text també reclamava al govern espanyol 'posicionar-se en el marc del Consell Europeu a favor de retirar el mandat negociador a la Comissió de la UE sobre el TTIP i a aturar immediatament les negociacions en marxa', i prendre la mateixa postura política 'en el marc del Consell Europeu a favor de suspendre les negociacions secretes avançades i quasi idèntiques sobre el tractat de lliure comerç de la UE amb Canadà (CETA)'. Aquí la CUP i ICv-EUiA s'han quedat sols votant a favor.

Grup de treball al parlament

El que sí s'ha aprovat, amb l'única oposició del PP i l'abstenció de C's, és 'la constitució un grup de treball en el si de la Comissió d'Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació Comissió d'Afers Exteriors sobre l'acord comercial entre la Unió Europea i els Estats Units, l'anomenada Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió (TTPI) , el tractat de lliure comerç de la UE amb Canadà (CETA) i l'Acord sobre el Comerç de Serveis (TISA), perquè en el termini màxim de sis mesos presenti un informe que valori aquest acord i la seva repercussió'. De la mateixa manera, s'ha reclamat després remetre'l al parlament per debatre'l.

També ha rebut el suport majoritari de la cambra que el govern espanyol 'insti la Comissió Europea a crear Fons específics per als col·lectius que puguin resultar més perjudicats pels acords comercials, com ara el Fons Globalització, així com mesures de seguiment i control dels acords durant els seus primers 10 anys de vigència.

En les seves intervencions, els diputats de CiU, PP i C's han estat els que més beneficis han vist al TTIP i els tractats que negocia la UE. I només Ciutadans s'ha sumat a la petició de major transparència i més informació a les institucions europees sobre aquesta negociació. Des de CiU han considerat, a més, que aquesta aportació d'explicacions ja s'està fent. Els tres grups han defensar el TTIP i han confiat que la UE acabaran signant un bon tractat beneficiós. 

Informació relacionada: