23 d’abril de 2021

Cinc aportacions catalanes excepcionals a la cultura occidental entre l'any 1027 i el 1486

Fem bé d'admirar  les fites aconseguides  a l'estranger.  Però també cal admirar les pròpies!


Tot sovint descobrim aspectes de la història de Catalunya què ens sorprenen... Avui  volia parlar.ne de tres molt antics. L'any 1027,  el 1283  i el 1486. Tres  fets  importantíssims  en un perìode de 500 anys! Cal saber·ho i estar ben orgullós del que van fer aquells catalans.

Com ja han estat publicats en aquesta blog, els presentaré breument  i us remeto a l'article que ho desenvolupa una mica millor.


1- L'assemblea de Pau i Treva.  Any 1027
En un contexte a on no hi havia ordre ni pau, l'any 1027  l'Abat Oliba assajà un nou procediment per aconseguir un inici l'ordre públic. Convocà a Toluges, al Rosselló, una mica al nord de Perpinyà: 

L'Abat Oliba va ser·ho de Ripoll (aqui a la foto), de Cuixà, i bisbe de Vic.

 
"els clergues i magnats del bisbat i en assemblea proposà de fer observar, no una rigorosa pau tots els dies, sinó una seriosa treva des de dissabte a la posta de sol al dilluns a trenc d'alba./ ..." a fi de que tothom pogués complir els seus deures del dia dominical"
 "Era ben poca  cosa. Era, només, perquè la seguretat personal fos garantida durant el legítim descans dominical.
...i així fou convingut.
 "Fou ben bé la primera  assemblea democràtica, reunida per la protecció de l'humil i la regeneració del país."
Extret de: ("Esteve Albert i Corp "L'obra social i política de l'Abat-Bisbe Oliba"  Ed. Dalmau. Col·lecció Episodis de la Història n.79.  pàg. 40)


cliqueu per llegir el post >>   Com l'Abad Oliba cap el 1027 va saber formular la Treva de Déu i aconseguí que la respectèssin. Inici de pacificació a la societat feudal.
2- Origen de les Corts Catalanes, que foren les més antigues d'Europa. Any 1283.


>>  Ramoncin fa memòria que al primer parlament d'Europa es va parlar català, com explicà Pau Casals a l'ONU. Cliqueu per veure el post:


3- La Taula de Canvi va ser el primer banc públic d'Europa. Cliqueu per llegir el post:
 4- L'abolició de les servituts abusives dels remences conegudes com "mals usos"; redefinició del  seu  status  legal, i  llibertat de marxar del mas. Sortien així  d'una semi-esclavitut de fet. Any 1486.

cliqueu per llegir el post >>  El Llibre del Sindicat Remença (1448), entra a formar part del registre de la memòria del món de la Unesco v.2
  
És un dels posts més complerts i  més visitats del blog.
 
 5-  El Consolat de Mar, una de les estructures d'estat de la Catalunya d'abans el 1714. Les seves lleis del comerç marítim van regir en altres estats del Mediterrani.

Cap comentari: